Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj štěpánkovi je 15 měsíců a mám takový problém, nebo teda nevím jestli je to problém, malej je už od narození nespavé dítě ráno vstává v sedm pak jde spát kolem 12 hodiny a vstává za hodinu někdy když se zadaří tak za 1,5 hodiny a pak už nespí a večer usíná v devět a někdy až v deset a to jdme odpo pořád venku…
poraďte jak ho mám srovnat aby chodil spát v sedm nebo v půl osmé večer pak nemám náladu nic dělat a většinou padám s ním pač se mis tále v 15měsích v noci budí tak 4× za noc… ![]()
Ahoj,prijde mi,jako bych to psala ja
nam je teda 18 mesicu.
Malej byl naucenej chodit spat mezi pul osmou a osmou,ale ted posledni mesic mam co delat,abych ho aspon v tech devet nahnala do pelechu
A rano vstava uz klidne v sest ![]()
Je fakt,ze zase po obede mi spi ty 2-2,5 hodiny,tak aspon neco.V noci se taky nekolikrat vzbudi…
Asi je nejlepsi proste trvat na stejnem rezimu a nenechat se oblomit revem,ale na to ja stale jeste nemam silu…hlavne ani sam neusne,musim jit s nim,protoze jak ho tam necham samotneho,rve jak tur a stale chodi za nama do obyvaku.
No,moc jsem neporadila ![]()
jak ho domutit spát déle…
Tak to by mi taky zajímalo
![]()
Můj syn se v roce a půl naučil vylézat z postýlky, takže tím se nám to dost ztížilo. Je nespavec dodneška, takže vám nechci brát iluze, ale jsou děti, které prostě spí míň. M vstává denně mezi pátou a šestou. V létě je schopen vstávat i ve čtyři. Dneska vstával až v půl sedmé, takže svátek. Usíná večer mezi devátou a desátou hodinou. K tomu nejdřív těhotenství a teď malé mimino. Takže toho moc nenaspím, zvlášť když se mi přes den spánkově míjejí. V noci jsou schopni spát současně čtyři hodiny. Ráno se nutím vylézt hodně dlouho a tosi nemůžu dát ani kafe, protože plně kojím ![]()
a co kdybys ho zkusila nedat spát v těch 12hodin?? třeba by pak dřív večer usnul.
Amabilis77 píše:
Tak to by mi taky zajímalo![]()
![]()
Můj syn se v roce a půl naučil vylézat z postýlky, takže tím se nám to dost ztížilo. Je nespavec dodneška, takže vám nechci brát iluze, ale jsou děti, které prostě spí míň. M vstává denně mezi pátou a šestou. V létě je schopen vstávat i ve čtyři. Dneska vstával až v půl sedmé, takže svátek. Usíná večer mezi devátou a desátou hodinou. K tomu nejdřív těhotenství a teď malé mimino. Takže toho moc nenaspím, zvlášť když se mi přes den spánkově míjejí. V noci jsou schopni spát současně čtyři hodiny. Ráno se nutím vylézt hodně dlouho a tosi nemůžu dát ani kafe, protože plně kojím
no tak to ti teda nezávidím
taky bych už chtěla druhé, ale v některých situacích si to nedovedu představit a obdivuju sestru která má dvojčata
obavam se, ze s tim nic neudelas, ja mam doma to same, ted uz ji jsou 4 a jsem stestim bez sebe, kdyz v noci nevyleze. od 2 let nespala uz ani po obede.
snad jen to caste nocni buzeni se da odbourat, pokud se budi ze zvyku napr. na mliko. reseni - nedat nebo jen vodu a hlavne vytrvat. ![]()
Amabilis77 píše:
Tak to by mi taky zajímalo![]()
![]()
Můj syn se v roce a půl naučil vylézat z postýlky, takže tím se nám to dost ztížilo. Je nespavec dodneška, takže vám nechci brát iluze, ale jsou děti, které prostě spí míň. M vstává denně mezi pátou a šestou. V létě je schopen vstávat i ve čtyři. Dneska vstával až v půl sedmé, takže svátek. Usíná večer mezi devátou a desátou hodinou. K tomu nejdřív těhotenství a teď malé mimino. Takže toho moc nenaspím, zvlášť když se mi přes den spánkově míjejí. V noci jsou schopni spát současně čtyři hodiny. Ráno se nutím vylézt hodně dlouho a tosi nemůžu dát ani kafe, protože plně kojím
ja tedy taky kojim, ale kafe si dam klidne 3, nemyslim si , ze by to vadilo ![]()
odvar z máku, pánvička…takové alternativní možnosti ![]()
jinak taky neporadím, od narození nespal ani jednu noc s tím, že by se nebudil co 3-4 hodiny…a to jsou dobrý noci, při horších vstává co 20minut
žiju takový polomrtvý život teď ![]()
Já si taky myslím, že s tím nic neuděláš, pokud je nespavec odmalička.
Náš malej má tedy už dva roky, ale režim stejný jako váš, akorát chodí spát večer v půl osmý. Máme to tak nastavené zhruba od těch jeho 15 měsíců a nejede přes to vlak. Prostě v půl dvanácté a v půl osmé jde do postýlky a spí se. V noci se sem taky budí, ale 1-2×
V 15 měsících podle mě ještě polední spánek potřebuje, ten bych nevynechávala. Pokud chceš alespoň posunout večerní spánek, tak to dělej každý den třeba o 10 minut, postupně. Zaveď rituály - jídlo, koupání, oblíkání, pohádka, spánek..
RyBANA píše:
odvar z máku, pánvička…takové alternativní možnosti![]()
jinak taky neporadím, od narození nespal ani jednu noc s tím, že by se nebudil co 3-4 hodiny…a to jsou dobrý noci, při horších vstává co 20minut
žiju takový polomrtvý život teď
ja mam pocit, ze uz snad ani neziju
. maly se budi v noci po hodine. ![]()
kdyby mu nebyl jen mesic, tak mu snad odvar z toho maku pripravim ![]()
lucie.t pokud ti po kofeinovém mlíku dítko spí, tak já jedině závidím
![]()
Přesně jak se tu píše, noční buzení lze odbourat, ale spánek jako takový se moc ovlivnit nedá. Zkoušela jsem kde co a nefunguje. Čím dřív jde večer spát, tím dřív vstává a obráceně to moc neplatí. Když jde spát pozdě, tak vstává taky brzo (prostě místo v pět vstane v šest, no). Bohužel se mi děti tak nějak budí navzájem, takže nic moc, ale bude hůř
![]()
lucie.t píše:
obavam se, ze s tim nic neudelas, ja mam doma to same, ted uz ji jsou 4 a jsem stestim bez sebe, kdyz v noci nevyleze. od 2 let nespala uz ani po obede.
snad jen to caste nocni buzeni se da odbourat, pokud se budi ze zvyku napr. na mliko. reseni - nedat nebo jen vodu a hlavne vytrvat.
máme to samé,prostě jsou některé děti nespavci
![]()
Amabilis77 píše:
lucie.t pokud ti po kofeinovém mlíku dítko spí, tak já jedině závidím![]()
![]()
no nespi, ale u nas to neni kofeinem ale prdikama ![]()
Dodnes výjimečně spím celou noc. Myslím tím od desíti do šesti.
Starší synek ještě ve dvou letech s ev nuci budil nomrálně na mlíko. Pak to dočasně odboural, ale měli jsme doma nové mimi (spali jsme odděleně, to by se fakt nevyspal nikdo). Mladší asi od půl roku už spal celou noc. Ale celkem byl dost nemocný, kašlíky a tak, takže stejně jsem k němu vstávala. Okolo 3. roku se začínal opět budit ten starší. Byl bez plín i na noc, moc šikovnej, vzbudí se, když se mu chce,a le máma musí na ten nočník s ním. Následují špatné sny, snaha se narvat tátovi a mámě do postele … občas je nesouhlas doprovázen řevem … takže se vzbudí druhej camprlík … po takovýhle „nádherný noci“ se táta vzbudí v pět ráno a měl bych chuť na jednu „rychlovku“ ..... v půl šestý mete na autobus, aby děti vzbudil (teda on se snaží, aby ne, ale prostě se stane) ..... a já se zrovna teď snažím udržet oba dva v posteli aspoň na pauzu, když nechtějí spát … ven to s nima nejde, páč ten menší odmítá, když kočár jen stojí, a s tím starším na hodinovou procházku to prostě není …
![]()
Ale ještě furt dobrý. Po Večerníčku jdou spát a i když se snaží max deset minut poté podávat nějaké námitky (ještě pití, ještě čůrat …), vesměs do osmi jsou oba tuhý. Spíš ještě dřív. Jenže já už bývám tak vyšťavená, že usínám nad haldou prádla … kterou nikdy nedožehlím. Spíš roste než aby ubývala …
![]()
Takže ona asi nula s nulou pojde. Jít spát v sedm a vstávat v pět, a nebo vstávat v sedm, a chodit spát v deset … ![]()