Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry den,
chtela jsem se zeptat, jestli nema nekdo podobnou zkusenost..
Maly je nauceny usinat vecer u flasky s UM, polozim ho do postylky, vypije si mliko a usne.
Asi pred mesicem se zacal u vecerniho mlika strasne skubat, mlati nohama, rukama, chvilema i u piti breci, nakonec usne, ale ten jeho neklid pretrvava celou noc. Porad se prevaluje, hazi hlavu ze strany na stranu. Driv spaval uz celou noc v kuse, ted se budi pravidelne ve 2 a mezi 5-6hod. Dela to pouze vecer, pres den je veselej, pije normalne.
Radila jsem se s dr. a ta si mysli, ze je to trimesicni kolika. Malymu jsou ted 3mesice a tyden.
Chtela bych ho toho nejak „zbavit“, je mi ho lito kdyz vidim jak sebou hazi.
Dekuji za rady a zkusenosti
Ano bez odrihnuti. delame to tak od zacatku, ze uz ho vecer nezvedam.
Nemyslim si, ze je to tim, zacne se kroutit sotva zacne sat.
Jsou mu 3 měsíce? Nemůže to být tím, že začal více vnámat svět kolem sebe a takhle se večer uvolňuje, vstřebává všechny ty zážitky… S tím by mohlo souviset i to buzení v noci - mozek nedokáže tak odpočívat… ![]()
Majda to tak měla, čím rušnější den, tím horší spaní, když jsme byly jen doma a celý den víceméně prospala, spala i v noci v klídku.
Ahoj, buď je to jak píše @terulína nebo jako u nás: malá spala vždycky celou noc, ale ve třetím a páteém měsíci vždycky cca 10dní měla růstový spurt. Celé noci byla neklidná a budila se co dvě hodiny. Po pár dnech to vždy přešlo.
Ale určitě bych nedávala spát takto malé mimi po pití bez odříhnutí. Může to tlačit v krčku nebo mít pak bolení v bříšku a ukrutný prdy.
Taky bych řekla, že ho to musí tlačit v bříšku
jinak neporadim
Diky za typy, ale rekla bych, ze to ani jeden neni.
My cestujeme docela dost uz od narozeni, druhou babicku ma v Nemecku. a prave mi prijde, ze kdyz jsme nekde na navsteve tak spi nejlip.
to neklidne spani mu zaclo kdyz mel rymu, ta se mu tahla skoro 4tydny, mel i zanet stredniho ucha. rymy jsme se uz zbavili, ale to neklidne spani zustalo, tak tezko rict, jestli to neklidne spani ma kvuli te ryme co mel a nebo jestli to zaclo oboji nezavisle na sobe.
No a přes den to nedělá, že? Jenom večer?
Jediné, co mě ještě napadá, že by ho bolelo to ouško a přes den by to tak nevnímal (nebo ho to tak nebolí) a na večer to bolí víc a při tom sání se pohybuje čelist a jestli to nedráždí to ouško.
Jojo pouze vecer, ale v pondeli jsme byli na usnim a rekli mi, ze uz to ma v poradku.
no je to obcas zahada s tema prdolkama
@Janicka 22 píše:
Diky za typy, ale rekla bych, ze to ani jeden neni.
My cestujeme docela dost uz od narozeni, druhou babicku ma v Nemecku. a prave mi prijde, ze kdyz jsme nekde na navsteve tak spi nejlip.
to neklidne spani mu zaclo kdyz mel rymu, ta se mu tahla skoro 4tydny, mel i zanet stredniho ucha. rymy jsme se uz zbavili, ale to neklidne spani zustalo, tak tezko rict, jestli to neklidne spani ma kvuli te ryme co mel a nebo jestli to zaclo oboji nezavisle na sobe.
Malej mi dělal přesně to samé a někdy to dělá i teď. Přišlo mi, že se mu v hlavě honil celý den a nedokázal se u jídla pořádně uvolnit a pak ho bolelo i břicho, protože když se neuvolnil, neprděl. Vždycky mu na chvíli vrazim dudlíka, posadím ho, během chvíle si krkne a pokračuje dál klidněji. V noci, když už se vrtěl hodně, jsem ho posadila taky (nebo vzala do zvýšené polohy, když byl ještě malý), během pěti vtěřin si krknul a spal dál. Taky jsem vypozorovala, že je lepší dávat ho spát o chvíli dříve, aby nebyl přetažený, pak jedl o trochu klidněji a spal lépe.
Naše to dělala v noci taky, zhruba od 2 měsíců. Budila tím sama sebe, nedělala to teda hned po usnutí, ale až po chvíli. Začala to dělat v době, kdy začala víc vnímat okolí, hračky atd.
Dělala jsem to tak, že jsem jí lehce podložila hlavičku ze strany (plyšovou hračkou, plínkou, nebo jen naklonila postýlku k jedný straně). Asi by stejně posloužily polohovací válečky. Pokud usnula na boku, tak jsem jí podložila srolovanou dekou zádíčka. Teď už se sama přetáčí, takže by mi hrazení zbourala, ale předtím to pomáhalo, že byla jakoby trochu usazená v jedné poloze.
A důvod - odkrkávat dávám, podle mě to má přemírou zážitků. Ale kdybych jí dala spát s bublinou v břiše, tak by to bylo ještě horší ![]()
Malá mi to taky dělala, celé moci jsem jí držela ruce i nohy, aby se aspoň trochu vyspala. U příštího dítěte určitě zkusím pevné zavinutí! U malé jsem to zkoušela až když byla větší (4-5 měsíců) a to už se jí nelíbilo.
U nás už to skoro přešlo… trochu se vrtí, ale mnohem míň než dřív. Jak se v noci začne vrtět, tak podkládám plínkou hlavu, v nejhorším šoupu na bok. A ona znova zabere a je to. Popravdě jak jsme se zbavili tohodle, tak jsme se zbavili nočního krmení. Nebudila se totiž hlady, ale tím vrtěním. Pevný zavinutí mi taky radili, ale v těhle vedrech by to muselo být do plíny a ona navíc od malička nenávidí jakýkoli omezování, spí jen přikrytá plínkou nebo lehkou dekou. Zavinovačka nebo zavinutí podle Karpa by určitě pomohlo spolehlivě, pokud by ti to dítko skouslo ![]()