Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky
chtěla jsem se zeptat do kolika let vaše děti přes den odpoledne spaly? Myslím od kolika let začly spát jen v noci? Díky
Dcera ma dva a furt spi a vetsinou dlouho - i tri hodiny v kuse.
Oba spějí. Starší teda občas už ne, ale pokud ho strčím do postele odpoledne tak po 2, tak usne na 99%. Horší je, že pak neví, kdy se vzbudit a je schopen spát do 8 večer ![]()
Tak nám bylo 9.měsíců a spíme:
Vstává většinou 5.30h… pak chrní 7-9h, pak většinou 10.30-11.30h a odpol od tý 13h-15h, a pak až nějak tak na osmou… sama si to takhle nalajnovala
vždy jen malej schrupík a je jako rybička ![]()
Tak do 5 let. Protože to tak bylo ve školce dané. A o víkendu jsem to neporušovala, bylo mi jedno jestli si malá v postýlce čte nebo spí, ale prostě z ní hodinu nevylezla a já jsem se těšila na hoodinku klidu. ![]()
Nejstarší dcera těměř do 7 let, kdy nastupovala do školy, mladší přestala spát kolem 28 měsíců, ale ve školce začala zase spát, takže ve školce spí a doma výjimečně občas taky - má skoro 4,5 a syn spí do teď 2-4h a má 2,5 roku
Dcerka spavala po obede do ctyr let a tri mesicu. V nasi skolce deti po obede spavat nechodi, tak jsem si ju bravala pred obedem domu.
Hmm holky, takže najedu zpět na spaní..
Dala jsem se ukecat, že už je velký - 3 roky a půl, ale jak vidím, tak neni to dané věkem, ale i podle dítěte a hlavně podle aktivit..
Malý byl na prázdniny, kde nespal, přestává i doma, ale mamka hol měla na hlídání a řekla mě, že jakmile ho dala v 1 hodinu že do 10 min spal.. ale lehla si s ním a zpívala mu..
Asi už nelehne a nebude spát, ale asi ho naučím zpátky s tím, že obětuji 20 min a budu s ním, protože vidím na něm v 5 hodin, že je unavený
…malymu jsou 2 roky, dava kazdej den po o 2hodky, ale to ho budim, protoze jakmile spi do 3ech, je vecer moc zivej…pred mesicem mel obdobi spatnyho usinani vecer, tak jsem se nastvala a nedala ho par dni spat-bes-v 6 vecer padal unavou…takze budim po 2hod. spanku a mam jistotu, ze je vecer v 9 tuhy, ted v lete..
Starší syn než šel do školy spal každé odpoledne od jedné do čtyř a i v první třídě si občas po obědě schrupnul, mladší už nechtěl spát v roce a půl. Každý prcek má jinou potřebu spánku a vlastně i každý dospělý…
@mikky Nejstarší si dá šlofíčka i dneska, ale tak maximálně hoďku a půl. Tříleťačka, pokud jí člověk nepřikurtuje, nespí. A rok a půl spát potřebuje, ale když se něco děje, klidně to táhne se staršíma do osmi.
Dcera - 2 roky, spí ještě 2× denně. Neumí spát déle než 3/4 hodinky, tak jí jeden spánek nestačí.
Hodně taky záleží v kolik prcek vstává. Když jsem měla ve školce předškoláky co chodili na šestou ráno, tak spali všichni.
Syn skoro do 4 let, ale spal by klid ne i nadale. Musela jsem mu poobedove spani z „provoznich“ duvodu uz zrusit.
Starsi syn nespal od roku, mladsi syn ma ted cerstve dva a porad po obede spi(dnes teda zrovna ne
),ale jinak ano a je to uzasne, doufam, ze to jeste chvili vydrzi ![]()