Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím o radu mám tříletého chlapce a máme problémy s večerním usínáním po obědě chodívá spát cca 2h když ho vzbudím dříve tak je nevrlí a pláče. Večer chodí do postele v 20.00 čteme pohádky ještě pak mají puštěný písničky starší usne, ale maldší ne a ne. Díky
Co zrušit odpolední spaní? Ve třech letech mi děti po obědě už dávno nespaly. A kdyby spaly, tak vím, že by večer neusnuly před 10hod.
Ahoj, mám syna 3,5 a odpoledne už mi nespává a večer mi bez problému usne v 8.
Mám 3,5 letou dceru a chodí také spát po obědě, ale usne jen někdy. A od toho se odvíjí večerní spaní. Usíná kolem půl9 nebo kolem 10
.
Ale na druhou stranu, když odpoledne nespí tak už je k večeru protivná
.
Taky mám tříletýho a jak usne po obědě tak máme do jedenácti o zábavu postarano. Ale to už usne malokdy.
Zrušit odpolední spaní i za cenu, že dítě bude protivné.
Taky jsme to tak měli. Dcera(3 roky a skoro 9 měsíců) má pořád ještě tendenci odpoledne spát, ale já jí to nedovolím, pouze za vyjímečných okolností - vstávala brzy ráno a náročná dopolední činnost, nemoc.
Syn nespí přes den od roku a třičtvrtě, každé dítě je jiné. Ale v rámci uspořádání denního režimu to prostě jinak nejde. Je nepřípustné, aby mi tu ještě po desáté večer běhalo dítě a ráno nebylo možné vstát..Samozdřejmě se to na ni projevovalo, byla nevrlá, vzteklá čím dál víc. Ale zvykla si.
Mně dcera nespí od 2let po obědě, od té doby taky chodí v 19h spát, hned po večerníčku, ještě v posteli si zazpíváme nebo s tátou čtou pohádky, do 19.30 spí vždycky a usne hned, jak se zhasne. Taky bych na tvém místě už zrušila denní spaní. Když se náhodou stane, že mi dcera usne v autě, tak pak taky vím, že dřív jak ve 21h neusne.
Souhlasím - nejlepší cesta je zrušit odpolední spánek. Co mi malá odpoledne nespí, tak za prvé usne dřív (mezi půl devátou a devátou), za druhé usne takřka okamžitě, čili žádné hodinové uspávání a zahánění do postele, a za třetí spí celou noc jako špalek a nebudí se každou hodinu.
Počítej sice s tím, že pár dní budou ta odpoledne na nervy, ale určitě si brzo zvyknete. A z vlastní zkušenosti vím, že pokud dítě po obědě usne tak tvrdě a na tak dlouho, že ho po dvou hodinách nemůžeš vzbudit, tak nějaké pokusy o zkracování spánku nemají smysl. (Naše klidně spala od jedné až do půl šesté nebo do šesti - celé odpoledne v háji a navíc nám pak ještě v jedenáct v noci lítala po bytě plná elánu, to prostě nešlo.)
@popel ka Můžu se zeptat, v kolik ráno malý vstává a v kolik chodí po obědě spinkat?
Nechávám po obědě spát i čtyřletého. Má v pokoji natažený budík - po 90 minutách může vstávat. Často je tak unavený, že ho ani pípání budíku neprobere.
A když nedáváte po obědě spát, když jsou doma, jak to dělají ve školce, tam se chodí spát, ne? Ptám se proto, že naše 3 letá chodí po obědě spát, někdy jí nejde usnout, do školky ještě nechodí, ale co vím, tak v té naší musí všichni spát.
Nám jsou tři roky a pár týdnů, ráno Vojtík vstává kolem osmé, po dvanácté jde spát, spinká dvě až tři hoďky, večer po osmé ho dám lehnout a do devíti většinou se uchlácholí a usne… Taky ale záleží na okolnostech..Ve školce dětičky musí spinkat, Vojtík musí do školky brzo vstávat, takže tam usne v pohodě, ale děti ho ruší a spinká málo, takže večer padne za vlast ![]()
@Ajinecenka píše:
A když nedáváte po obědě spát, když jsou doma, jak to dělají ve školce, tam se chodí spát, ne? Ptám se proto, že naše 3 letá chodí po obědě spát, někdy jí nejde usnout, do školky ještě nechodí, ale co vím, tak v té naší musí všichni spát.
Děti co nechtějí po obědě spát a za nic neusnou jen leží a odpočívají, většinou…
U nás ve školce se přečte pohádka a děti by měly spát. Ale Ti starší už většinou neusnou tak jim po hodině klidu (aby spaly aspoň Ti menší) pustí pohádku na TV.
Díky za názory ale prcek by to nedal bez odpoledního spaní už v 17 h protivný a večer přetažený a opět špatné usínání nějaké další názory? ![]()