Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny maminky, prosím o radu neho skoro 8 týdenního chlapečka. Spinkaval celkem pěkně, nějaké výjimky byli ale poslední týden je jiny. Usina v noci okolo 2 hodiny ale s tím že do té doby leží přijde mi že chce spinkat zavrene oči, zabere na 2 minuty a začne se kroutit, vygraduje to v pláč. Hodně se někdy u toho prohyba, šermuje ručičkama. Je celkově neklidný. A tak to pokračuje do té 2 ranní než usne. Vždy ho utesuji, snažím se všechny možné varianty. Zavinovat, nosit v naruci, houpat. Pláče, pak asi vyčerpáním na těch malinko pár minut usne a pak začne nanovo. Přes den mi přijde spánek taky špatný neusne do hlubokého spánku protože se probudi taky s pláčem, pláče, přitom se protahuje, mrska sebou ma napnute nozicky, s hlavou kroutí a pak zase usne. Chtěla bych se prosím zeptat jestly nějaká maminka s tím ma zkušenosti a jestly to není nic vážného. Pani dotorka mě postrašila a poslala nas na neurologii. Přijde mi že je celkově takovy napjatý pri to jak pláče a krouti se a prohyba. Bříško masíruju, dam na tygrika, natiram, nahrivam, cvicim, kaka pěkně. Na prdiky mi to nevypadá.
Dekuji moc.
Co ho zkusit zavinout? Nebudí se spíš pohybem ručiček? Nás syn byl jako miminko takový dráždivější. Hned se všeho lekal, hrozně se bouchal ručičkami když usínal a nebo když usnul tak se tím vzbudil a plakal. Zkusila bych zavinovat, fakt pevně, aby nevytáhl ručky. Zkus do velké pleny, najdeš na YouTube jak se to dělá
postupně to u něj všechno přešlo ![]()
A nebo zkusit nosit v nosítku a nebo v šátku. Možná raději ten šátek na takto malé miminko ![]()
Vyšetření raději absolvuj pro svůj klid. Ale jinak nám pomáhalo zavinutí, rozhodně nedávat spát jen na holou matraci, ale buď v té zavinovačce nebo jsem podkládala větší rozvinutou zavinovačku, můžeš zkusit i hnízdo, dobré jsou mantinely. Pomáhá i dudlík a bílý šum. Ten se dá jednak buď pustit, třeba tady : http://www.bilysum.cz/ nebo nám třeba pomáhal zapnutý fén. A dudlík.
Vcera jsrm zakladala diskuzi, mam sedmitydenni holcicku a je to, jak kdybys popisovala ji…
Doktorce jsem zo tedy zatim nerikala. V noci ale usne rychleji. Spi i 11 hodin v kuse, jen ma problem zabrat, presne jak pises, 3 minuty spanku, krouceni a plac.
Ja jeste premyslim, jestli to nemuze byt nejaky druh refluxu, ale bez zvraceni, jen ze ji neco trapi v krku. Protoze chodi spat po jidle a tak cca po hodince je to vzdy dobry.
@JanaTý tak to je krásné 11 hod. Mě spí trhane opravdu s poplakavanim i pres den a i v noci. Pres den neda vic nez hodinku s prestavkama a v noci kdyz uz zabere v ty dvě hodiny tak spi dve a pul hodiny presne na jidlo a pak, pak opet dve a pul hodky az tak do 9-10 rana potom uz opravdu trhane po hodince… Dudilka dávám, ten ho trochu uklidňuje… Potom budto zabere z unavy nebo z pláče
kdyz ho zavinu tak ma porad tendenci se hýbat a úplně az rudne nekdy a pal zacne moc plakat ze to nevydrzim a rozdelam ho. Nejlepe kdyz uz spi tak v perove perince ale rucicky na boku ma u hlavy a plenku.
Hezky den všem,
Mam 7 týdenního chlapečka, zavinovani úplně nesnáší tak 2-3 týdny, kojim, spal vždy po 3 hodinách a teď jsem ho jednou dokrmovala a vstávají jsme po 2 hodinách v noci a je roztekany, vždycky zabírá a najednou mu začne něco vadit. A to je syty, přebaleny, vyprdeny, vykrkany, uspany….nevim co dělám teda špatně ![]()
Spal mi jednou 6 hodin, ale
To byl
Skoro cely den vzhůru, přes den nad usne v kočárku anebo v nositku..v postýlce to samý, usina, a za chvíli se něčím
Vzbudí