Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,
s mojí holčičkou už pár dní doma bojujeme. Přes den jí budím na kojení + dokrm pak položím a usne - spánek má ale neklidný tak 10 vteřin funí a pak se vrtí a takhle pořád dokola. Večer pak třeba nechce spát vůbec. Přes den teda není skoro vůbec vzhůru. Včera jsme jí v 11 nakojili a dokrmili a do 2 do rána se s ní „prali“ nechtěla spát a jen brečela (ječela) pomohlo až přitisknutí na bříško kde usnula, jakmile jsme jí ale dali do postýlky začala na novo - dopadlo to tak, že spala s námi v posteli. Rádi bychom najeli na nějaký režim, ale teprve se s žíváme a já pořád nevím co jí trápí -jestli má dost jídla, nebo prdíky nebo nevím. Jestli máte někdo nějakou radu prosím písněte.
ahoj Panuško, u nás to bylo s malým to samé, až na to, že přes den dokázal spát i šest hodin v kuse a já ho nebudila, oni bohužel ti prckové ještě nemají ponětí, že ve dne se bdí a v noci spí, v bříšku jim to bylo jedno a chvíli trvá, než se přeorientují, my jsme bojovali tak cca do druhého měsíce, přes den spinkal pěkně jen v kočáru, jinak to bylo uspávání na hodiny a přesně jak píšeš, jakmile jsem položila do postýlky, tak se vzbudil a příšerně ječel, myslím, že měl senzor na vodorovnou polohu
, takže jsem kolikrát seděla s ním v náručí a čekala až se vychrupká, až v těch dvou měsících mě to přestalo „bavit“ a začala jsem ho trochu trénovat, nejdřív jsem ho položila do postýlky a když plakal, tak jsem ho hladila, nebo třeba i v té postýlce jakoby držela v náručí, postupně se naučil a tak od třetího měsíce už usíná sám, i přes den si v postýlce schrupne, teď už spíš než v kočárku
takže se neboj, vše se upraví, případně když budeš chtít, můžeš v tom malé trošku pomoci, držím palce aby vše bylo brzo v pohodě, začátky jsou těžké, ale jediný úsměv mimča to všechno spolehlivě vynahradí ![]()
A když je s váma v posteli, tak by vytuhla dřív? Jestli jo, tak šup s ní do postele
Já si k sobě Matesa beru, pořídila jsem zábranu na postel, abych se nebála, že mi spadne a je to.
a i teď přes den, když je vzhůru, tak by v postýlce být nechtěl a v posteli jo. Zkrátka mu to voní mámou, tak je spokojenej.
A když jí ukládáš do postýlky, tak to děláš z teplé náruče do chladné postýlky, co třeba tam předem strčit termofor, aby se to prohřálo?
Na režim máte ještě čas.
Ahoj, zavinuješ? Pro mimča je to supr, cítí se bezpečně, nebudí je škubavé pohyby ručiček. Stačí pevně zavázat do pleny, či lehké dečky. Já zavinovala do nedávna. Zkus to a uvidíš:-)
U prvniho ditka jsem byla stejne zmatena, ted jsem presvedcena, ze vam zacaly prdiky. Mame to stejne, pij fenyklovej cas, zkus Sab Simplex atd… Pokud nic nezabere, budiz ti utechou, ze to prejde.
Moje prvni ditko bylo hotovej terorista, dokazalo rvat od vecera v kuse az
do rana treba do osmi. Nosenim a houpanim po cele noci jsem u nej vypestovala takovou averzi k postylce, ze tam bylo ulozitelne jen hluboce spici, jinak zborilo dum.
Druhe je zatim o neco lepsi, rve jen do 2. Ale uz jsem najela na protiprdikove aktivity a doufam, ze to zvladnem, je to lepsi.
eviska22 píše:
Ahoj, zavinuješ? Pro mimča je to supr, cítí se bezpečně, nebudí je škubavé pohyby ručiček. Stačí pevně zavázat do pleny, či lehké dečky. Já zavinovala do nedávna. Zkus to a uvidíš:-)
Taky doporučuju zavinování. Nám to bezvadně pomohlo, Karolínka spala pak v zavinovačce od narození v noci 6-10 hodin v kuse.
OT Eviska 22, to jste jediní o kom jsem slyšela že by zavinoval tak dlouho, já už si připadám jak exot. Káje je 9 měsíců a nějak pořád neumí bez zavinovačky moc usnout a to už se do ní pořádně nevejde. Kdybys měla radu, jak na to, budu ráda.
holky zavinuju, ale výsledek to žádný nemá, je možné že to jsou fakt ty prdíky, protože se u toho děsně kroutí. Nerada bych jí naučila spát u nás v posteli ale je to jediné místo kde je klidná a spinká jinak se furt vrtí a pobrekává. Čaj piju, sab simplex si nechám napsat zítra. Vždycky když už to vypadá, že přijdem na něco co funguje tak nás naše zlato vyvede z omylu. Je narozená teda o 3 týdny dřív a hodně lidí mi říká že se to srovná až zesílí a dožene ten předstih, tak uvidíme. Někdy jsem už zoufalá a zmatená - prostě nevím proč pláče, ale to je asi normální.
Já myslím, že na režim je brzy. Pokud je klidná u vás, brala bych ji tam, hlavně když se vyspí, takhle musí být tak unavená, že už je pro ni těžký usnout. Navíc se to s tím spaním pořád mění. Zvykat na postýlku ji pak můžeš postupně. Je fakt ještě moc malá…
Panuško - Terezka jako miminko a teď i Tomík se mnou spí. Prostě je tak spokojený. Zbytečně nic neřeš a dopřej ji svoji postel, pokud v ní chce být. Vždyť je to malé miminko ![]()
Ono to muze byt opravdu tim ze je narozena drive.ten rezim pokud ho chces zavest tak zaved.Zvykne si a budes to mit casem jednodussi a nebudes muset hlidat ani cas zacni treba chystanim koupanim apod a pak dej na radu spanek.My ho zavedeli uz od zacatku a uspesne ale myslim si ze hodne zalezi i na ditku.Myslim si ze ne u kazdeho ditka to jde.S tou posteli opatrne at si na ni nezvykne.Mala se mnou spala prvni dve noci a pak ve svem.Jinak je pro ni svatek kydyz si ji dame rano do postele.Pak je problem deti vystrnadit do jejich postele.Zkusenost pribuznych.
Tak já osobně bych na postel nezvykala, lehce si na to mininko zvykne a teror přijde časem zase, ale jiný. Zavinování je lepší nápad, mé děti to však chtěli pouze 1. měsíc, pak s otáčeli z boku na záda ve spaní a v zavince jim to nešlo, tak je to budilo a byl řev. I prdíky to už můžou být, tam to chce fakt jen přetrpět
Ale nejspíš má malá převrácený režim a ještě nerozlišuje den a noc, je na to ještě moc malá - to se upraví až časem. Já měla štěstí a obě děti to téměř od narození dodržovaly. Je však nutné zavést pevný řád a večerní rituál, který mimčo správně později nasměruje do hajan. Dcera byla první a tak jsem se od ní nechala tak trochu terorizovat, usínala jen u mě a trvalo to až do 15ti měsíců, kdy pomohla babička a má nepřítomnost
, ale pořád ještě nechce usínat sama v pokoji. U syna jsem tu chybu už neudělala a ten večer usíná pěkně sám v postýlce, když chce, zavolá mě a já mu dám trošičku vody (má po kaši žízeň) a případně dudl, pohladím, ale pak už si usne sám. Podruhé tu chybu prostě už neudělám ![]()
Ahoj, prvně gratujuji k nádherné a zdravé holčičce ![]()
Neboj vše příjde časem, i když já se málem rozbrečela, když měl malej 3 týdny a trpěl velmi silnou kolikou, že to nevydržím do jeho 3 měsíců a vydržela.
Na koliku nám pomohly až probiotické kapky a to až po měsíci užívání, zkusili jsme jinak vše.
Malej šíleně ječel od 16 h do 01 h, bylo to opravdu velmi náročné, žádnou přestávku v ječení neměl jedině na jídlo, já spala se špunty a sluchátky, jinak se to nedalo a malej mi ležel v podpaží a řval, spí se mnou do teď a moc mi to nevadí, teď je hodnej, ikdyž usínání je do teď problém, ale zase ne tak velký do 30 minut vytuhne.
Zavinování nesnášel a nesnáší do teď, každé mimčo je prostě individuální a je to o zkoušení co pomůže a co ne, hlavní je, že bude ![]()
A chtěla bych dodat, že malej ve spánku funí , chruje se a tlačí prdy do teď, jen jsem si dlouho zvykala ![]()