Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, sama jsem ve školce začínala jako nekvalifikovaná - pracovala jsem při studiu a snad nebylo nic poznat
![]()
Pokud se dětem učitelka věnuje, umí to s nimi, rozšíří obzory, zaujme, tak je to v pořádku. Škola není vše, „učitelství“ se prostě naučit nedá… Řešíš to z pohledu maminky nebo učitelky?
Ahoj, no, záleží hodně na tom, jaké ta učitelka má reference… moje mamka je učitelka v MŠ (kvalifikovaná), takže já jsem byla ve školce o prázdninách pečená vařená (tehdy ještě bývaly školky i přes prázdniny otevřené), bavilo mě to, děti jsem měla ráda, rozuměla si s nimi, ale když jsem se hlásila na střední, tak mě nenapadlo, že bych mohla být učitelkou. Vystudovala jsem obchodní akademii a v devatenácti jsem najednou nevěděla, co budu dělat. Tak nějak jsem cítila, že účtařina či ekonomie nebude to pravé ořechové, a tak jsem si našla místo ve školce. Fakt mě to hodně bavilo, vymýšlela jsem různé činnosti, četla knížky, hledala hry, a musím říct, že jsme měli s dětmi velmi hezký vztah. Nevím, jestli je to tím, že to máme v krvi (naše rodina je totiž vesměs učitelská), ale byla jsem spokojená, spokojení byli rodiče a hlavně děti, které se do školky těšily. Po roce jsem se rozhodla, že půjdu na výšku a vystudovala jsem pedagogickou fakultu a je ze mě nefalšovaná učitelka I. stupně na ZŠ ![]()
Takže za mě - dej jí šanci se projevit ![]()
Ahoj, já jsem z řad maminek, moje dcera nastupuje ted v září do MŠ. Myslím si, že spousta nekvalifikovaných může být dobrých a naopak spousta studovaných profíků může být těžce mimo. Dceru bude mít mladinká holka po škole, ale nijak mě to nevadí, uvidíme později. Nicméně mě by to nevadilo, pokud dokáže dítě rozvíjet, vzdělávat a zaujmout a hlavně pokud bude schopná zvládnout 20 raubířů najednou ukočírovat, ale na to nemusí být vzdělaná. Dokonce jsme si i s kamarádkama říkaly, že by nám nevadil ani učitel - chlap, ale to v těch MŠ asi moc nebývá, že?
My máme ve školce nekvalifikovanou učitelku a kvalifikovanou ředitelku. Děti ředitelku nemusí, zato paní učitelku Libušku milují. Je to taková mamina, má tři holky (už velký, do dvaceti let) a děti má ráda. Věnuje se jim a má s nima svatou trpělivost. Ředitelka občas vyjede … Takže za mě, nevadí mi to ![]()
Holky,díky:o)..já to,přiznám se,řeším z pohledu učitelky… Nastupuju do MŠ,i když vzdělání si budu dodělávat,ale v podstatě začnu obojí naráz. Bohužel jedna hodně dobrá kamarádka mi sdělila,že kdyby dostaly nekvalifikovanou učitelku její děti,tak si jde stěžovat:o)…no tak mě to celkem dostalo:o)…
Na kamarádku kašli. Dcera nastupuje v září do školky, byly jsme v červnu na zvykačce a musím říct že mě zajímá přístup učitelky k dětem, jak je doveze zaujmout a zvládnout než to jaký má školy. Fakt netuším a nebudu pátrat jestli bude mít Alenka kvalifikovanou nebo nekvalifikovanou učitelku. Hlavně musí mít děti ráda, mít chuť s nimi něco dělat, věnovat se jim, povídat si s nimi. Ono při počtu 20 dětí ve třídě to není jednoduché. Takže pokud se ti to povede a budou tě mít děti rády, věř mi, že bude rodičům šumafuk zda máš školu nebo ne. Naopak budou říkat Máme fajn učitelku ve školce, tak to tak s těma dětma umí. Tak ať se daří.
Anonymni píše:
Bohužel jedna hodně dobrá kamarádka mi sdělila,že kdyby dostaly nekvalifikovanou učitelku její děti,tak si jde stěžovat:o)…no tak mě to celkem dostalo:o)…
Mně by to asi taky dostalo. Vadilo by mi to ve škole, kdyby mé dítě učil nekvalifikovaný učitel, ale v MŠ bych to asi neřešila. Jak tady někdo psal - jde hlavně o správný přístup.
Pokud Ti tohle řekla „hodně dobrá kamarádka“, pak bych váhala - buď je tak moc upřímná a nedovede si tě v roli učitelky v MŠ představit (pak bych zkusila být sebekritická a přemýšlet o tom), nebo to není zas až tak dobrá kamarádka a třeba ti to místo nepřeje. nevím. Každopádně se mi to zdá být trošku divné. Možná bych s ní na toto téma zavedla ještě jednou řeč ![]()
Dcera měla 2 kvalifikované učitelky z čehož jedna odešla a místo ní přibyla nekvalifikovaná. Dcera a všechny děti jí milovaly. Byla naprosto úžasná a těch věcí co s nima dělala! To co si dcera přinesla za první pololetí, to neměla předtím ani za celý rok. V kvalifikaci to není, možná spíš naopak, nekvalifikovaná učitelka si tohle povolání vybrala, protože má vztah k dětem, kvalifikovaná, která zjistí, že výběr povolání byl přešlap, to může zkusit někde v kanceláři, ale musí být průbojnější a myslím, že ty starší dřív moc na výběr neměly a musely nastoupit do školky, taky je to leckdy vidět.
Myslím, že je to hlavně o přístupu k dětem. Obzvlášť v mateřince, kde je nutné mít asi svatou trpělivost. Mně osobně je vzdělání úplně jedno, ani jsem po něm nikdy nepátrala, důležité je, jak člověk dělá svou práci, kolikrát má skvělé znalosti bez podložení papírem a naopak. To je snad každému jasné. Nevadil by mi ani nekvalifikovaný učitel na základce, pokud by to byl normální člověk a jeho znalosti odpovídaly vysvětlované látce. Pak ať je třeba vyučený kopáč.
Majdina
Holky,díky:o)..já osobně doufám,že maminky ani děti nezklamu
) prostě nemám pocit,že bych to nezvládla a je to práce,kterou jsem vždycky dělat chtěla…S kamarádkou je to právě těžké,bohužel mám pocit,že jí malinko vadí,že mi vyšlo to,co jsem si přála…:o(((ale jasně,že červík ve mně hlodal,jestli si tam někdo bude hned stěžovat nikoliv podle zkušenosti ,ale jen proto,že nemám školy …
Já osobně bych to neřešila,samozřejmě je pro mě důležité,aby učitelka moje dítě dokázala naučit něco nového,aby se jim opravdu věnovala,zvládla je,měla autoritu … Ale hlavní pro mě je,aby mé dítě chodilo do školky rádo a aby ono samo mělo p. učitelku rádo…U nás jsou taky učitelky,co mají i VŠ a děti je prostě nemusí..Díky za podporu…
Ahoj,
sama jsem dostala nabídku nastoupit jako nekvalifikovaná učitelka do MŠ (mám VŠE a dělám účetnictví), nakonec při pohovoru vyšlo najevo, že se mezitím přihlásila kvalifikovaná učitelka, navíc logopedka. Trošku mě to mrzelo, ale budu se raději držet svého kopyta, tedy účetnictví, zjistila jsem, že mi práce s čísly dost chybí.
Moje děti (dvojčata, necelé 4 roky) nastupují do školky teď v září, zatím moc nevím, co mám očekávat, ale pokud budou mít paní učitelky rády a budou ve školce spokojené, tak je mi kvalifikace šumák.
Navíc má dojem, že když Tě ta práce pořádně chytne, tak si kvalifikaci sama dobrovolně doděláš
. Možností je dost, dívala jsem se na to, když jsem ještě nevěděla, že už to pro mě není aktuální.
Držím palce a ať se Ti ve školce daří.
Jana
ahoj, chtěla bych si dodělat kvalifikaci na učitelku v Mš, jsem teď na mateřské dovolené a chtěla bych pracovat s dětmi až mi syn začne chodit do školky. Bohužel nevím kde si vzdělání doplnit, jestli dělat střední pedagogickou nebo Vš pedagogickou. Nevím kde začít. děkuju ![]()
Tak mně by to vadilo až v okamžiku, kdyby nekvalifikované byly všechny učitelky ve školce vč. ředitelky
a to z toho důvodu, že by třeba mé dítě nic nenaučily a byla by to jen hlídárna. Pokud je ta učitelka jedna, tak je doufám v každé školce nějaký systém a ona může nějaké ty hry, říkanky okoukat od kolegyň, popř. jí poradí co a jak řešit. Podle mně je důležitý vztah k dětem víc než vzdělání a v dnešní době jsem ráda za každou dobrou duši, co se rozhodne pracovat s dětmi proto, že ji to baví a ne proto, že nic jiného neumí ![]()
můžeš obojí, chvíli se mluvilo o tom že budou chtít po učitelkách, aby si dodělaly bc, ale už je to zas jinak. pokud máš pro obojí stejné podmínky, tak bych šla spíš na vš-pže budeš mít za stejně let vyšší kvalifikaci
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ahoj,chci se zeptat,jestli by vám vadilo,kdyby Vaše dítě mělo ve školce nekvalifikovanou učitelku a případně,pokud takovou máte ,jaké máte zkušenosti:o)?