Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ariadne píše:
@kaštinka O administrativě mi nemluvto je vážně hrůza. Trávím nad katal. listy, třídnicí, IVP atd hodiny a nejhorší jsou snad třídnice, kde musí být všechno proškrtnuto, zapsáno podle šílených pravidel a běda, jestli inspekce přijde na chybu
hlavně proškrtnuté zleva doprava a ne opačně (nebo opačně? ![]()
Není to o žádném průměru, ale o osobnosti, schopnosti zaujmout, mít přirozenou autoritu, být důsledný a vzbudit zájem.
jestli někdo prolezl z nějakého předmětu na vejšce na potřetí je dost jedno…
Je to jen a jen o lidech. Někdo může znát dějiny tam a zpět výborně, ale jako učitel může být naprosto nepoužitelný, nezáživný bez autority apod. Já bych místo teoretických keců u státnic poslala studenty státnicovat do školy, kde by předvedl jak zvládá žáky, výuku, učivo… To je to důležité a ne jen teorie.
@kcechovka píše:
Je to jen a jen o lidech. Někdo může znát dějiny tam a zpět výborně, ale jako učitel může být naprosto nepoužitelný, nezáživný bez autority apod. Já bych místo teoretických keců u státnic poslala studenty státnicovat do školy, kde by předvedl jak zvládá žáky, výuku, učivo… To je to důležité a ne jen teorie.
Naprostý souhlas.
Jasně, ale když je to sice skvělá osobnost, ale děti nic nenaučí, tak to taky není nic moc.
Moji spolužáci, kteří se po gymplu nikam nedostali (vesměs pěkní flákači) šli na peďák. Všichni ho udělali, a protože nesehnali jinou práci, tak učí. Nijak zvlášť je to nebaví a podle toho to pak vypadá.
@kcechovka píše:
@Anonymní píše:
Jasně, ale když je to sice skvělá osobnost, ale děti nic nenaučí, tak to taky není nic moc.Moji spolužáci, kteří se po gymplu nikam nedostali (vesměs pěkní flákači) šli na peďák. Všichni ho udělali, a protože nesehnali jinou práci, tak učí. Nijak zvlášť je to nebaví a podle toho to pak vypadá.
Nikde jsem nepsala, že nemá nic znát a umět
psala jsem, že by byla praktická zkouška kde by student předvedl znalost učiva, schopnost zvládnout třídu apod…
U kamarádky ve škole na 2.stupni ZŠ mají místo přijímacího pohovoru rovnou zkoušku učitele. Pošlou ho učit na 1h do nějaké třídy podle jeho aprobace. Můžou si to samozřejmě předem připravit a na tu hodinu se jde podívat zkušenější učitel nebo zástupkyně a podle toho, jak mu nebo jí to jde, ho přijmou.
Má to určitě nevýhody (děti reagují jinak), ale zároveň hned daného člověka prubnou. Jen jednou prý loni vzali bez tohodle testu učitelku, ptž ji nutně potřebovali a bylo to prý totální fiasko. Další rok odešla
@Ariadne píše:
@kaštinka O administrativě mi nemluvto je vážně hrůza. Trávím nad katal. listy, třídnicí, IVP atd hodiny a nejhorší jsou snad třídnice, kde musí být všechno proškrtnuto, zapsáno podle šílených pravidel a běda, jestli inspekce přijde na chybu
Proč běda? Vždyť to jsou jen úřednící. Máme za sebou letos inspekci, no tak je člověk nechá vykecat, myslí si svoje a oni zase odejdou. Ne nadarmo se říká, že kdo nezvládá učitelství, jde na inspektora, a tak na ně taky nahlížím. Měli by tam být pro pomoc učitelům, místo toho jsou tam jen pro buzeraci. Takový člověk mě nemůže rozhodit, pro ně to nedělám. ![]()
@Blandik píše:
@annaei - to je krása, to by se mi taky líbilo…waldorf tohle trošku taky má - že hlavní předměty, ty těžší se učí 1,5 hodiny, ale třeba na začátku hodiny se fouká na píšťalku, pak to není o tom, že učitel přednáší a dítě se učí a píše si, ale je to spíše diskuze..ale zase o tom moc nevím, tak nechci kecat. Myslím, že pro lidi je mnohem důležitější, aby mohli diskutovat, přemýšlet na tím tématem, tím si i více zapamatují..To hraní na základce je báječné.
Učím shodou okolností na SŠ jednoho absolventa Waldorfské školy - pamatuji si od první hodiny, protože je komunikativní, sebevědomý, aktivní. Jenže neumí.
Na SŠ už musí prokázat znalosti, musí umět pracovat - a musí se i naučit například matematické vzorce nazpaměť… Je to technická škola, musí umět, jaksi to nejde jen „okecat“.
Jeden žák je nevypovídající… Ale… ![]()
Promiň, ale já tohle přísloví znám tak, že kdo nic neumí, ten učí ![]()
@Camael píše:
Proč běda? Vždyť to jsou jen úřednící. Máme za sebou letos inspekci, no tak je člověk nechá vykecat, myslí si svoje a oni zase odejdou. Ne nadarmo se říká, že kdo nezvládá učitelství, jde na inspektora, a tak na ně taky nahlížím. Měli by tam být pro pomoc učitelům, místo toho jsou tam jen pro buzeraci. Takový člověk mě nemůže rozhodit, pro ně to nedělám.
Náhodou, já moooc obdivuju učitele. Samozřejmě ty, kteří mají v hlavě a dokáží třídu zaujmout, naučit, mají autoritu a podobně. Takový by zasloužili metál, protože to chce mít fakt hodně pevný nervy a hlavně to s nima umět.
Nikdy nezapomenu na mého učitele ze ZŠ, lepšího jsem v životě nepotkala a ten uzemnil i ty nejhorší grázlíky ![]()
@colafit píše:
Promiň, ale já tohle přísloví znám tak, že kdo nic neumí, ten učí
Kdo nic neumí, učí, kdo neumí učit, učí tělocvik, a kdo ani to ne, jde na inspektora. ![]()
A navíc, znám spoustu kvalitních učitelů, ale ani jednoho inspektora. Pardon, jednu jsem znala, ta tam šla proto, aby byla učitelům nápomocna…no a taky ji ostatní slípky inspektorský do půl roku vyštípaly. ![]()
@Anonymní píše:
Učím shodou okolností na SŠ jednoho absolventa Waldorfské školy - pamatuji si od první hodiny, protože je komunikativní, sebevědomý, aktivní. Jenže neumí.
Na SŠ už musí prokázat znalosti, musí umět pracovat - a musí se i naučit například matematické vzorce nazpaměť… Je to technická škola, musí umět, jaksi to nejde jen „okecat“.Jeden žák je nevypovídající… Ale…
oh, to mě zajímá. Takže vědomosti pokulhávají. Jsem ráda za tuto zkušenost..Co vím, tak tady u nás mají děti ze zš o 6% lepší výsledky u přijímaček na sš, což je možná více méně to stejné jako z normální zš..U nás je systém ucelený, včetně sš..ale vždy je to velmi hodně o učitelích v těch alternativních školách, zejména ve wš, kde jeden učitel více méně provází své žáky celou zš, jen některé předměty pak učí speciální učitel..no, jak jsem psala, tohle bude pro mě oříšek, jestli tam dítě dát nebo ne..osobně pro mě má větší váhu to, že dítě je komunikativní, sebevědomé a aktivní, umí mluvit..než dočasné vědomsti z klasické školy, ale i tak, určitá míra vědomostí musí být, jinak se nedá dále pohnout..a jak dlouho toho žáka učíš, adaptoval se pak nebo je to letošní případ, takže je ještě brzy soudit?
Píšu jako anonym, protože paní učitelku mám v podstatě ráda a nechci jí ublížit. Když mi ale přišel tento e-mail od paní učitelky z první třídy, tak jsem byla v šoku. Vyjadřování a styl dopisu jsou na úrovni žáka prvního stupně, o hrubých chybách ani nemluvím. Takže o lidech to je, nicméně, ty znalosti tam musí být také.
Vážení rodiče,
dnes jsem se optala pani zástupkyně na to, zda budu mýt tuto třídu i nadále. Mohu vám tedy zdělit, že je příští rok mýt budu. Prý je tu zvykem nechat učitelku 1 a 2 a pak dát jinou, anebo 1,2 a 3 a pak dát jinou.
Přeji hezký prodloužený výkend.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Jsem kantorka, učím na průmyslovce matematiku. A musím trochu protestovat - není to tak, že průměrní studenti by nutně museli být špatní učitelé - a naopak výborný student (myslím tím jedničkáře) nemusí být dobrý kantor.
Ale na druhou stranu je smutný fakt, že ve školství zůstávají nadšenci (do kterých se snad počítám i já) nebo bohužel naprostí zoufalci… Manžel má časově náročnou práci a já se díky svému zaměstnání stihnu dořítit (těsně před koncem) do školy a školy pro vlastní potomky.
S lecčíms v současném školství nesouhlasím - a proto své děti vzdělávám odpoledne i doma.