Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, už se zase objevila zpráva - Za katedry míří nekvalitní kantoři, na učitele studuje horší průměr (viz http://zpravy.idnes.cz/…/domaci.aspx?…).
Pominu-li, že se o tom mluvilo už hezkých pár týdnů zpátky a zpráva SCIO je tak už pěkných pár týdnů na světě, zajímá mne, co si o tom myslíte - jak maminky školáků tak i učitelky.
Jsou skutečně studijní výsledky budoucích učitelů tak důležité pro to, jací učitelé z nich budou? Nejsou důležitější jiné předpoklady? (třeba umění mít autoritu u dětí, zaujmout je…)
Hm..zajimavý dotaz.Jsem zatím studentkou na pedagogické faklultě a chodím tedy na praxe do různých tříd od 1.-5.ročníku..Je to pravda, že třídu hodně dělá učitel. Na studijních výsledcích podle mě až tak nezáleží, spíše na povaze učitele(i budoucích učitelů).Co občas vidím..jak se některé spolužačky chovají a chtějí být za vzor dětem?!? ![]()
Vzhledem k tomu, že většina studentů pedagogických fakult vůbec nemá v plánu za katedru usednout a pokud ano, tak jim to obvykle déle než rok nevydrží, tak bych ten výzkum zase tak vážně nebrala ![]()
Obávám se, že nejlepší studenti z ročníku nejsou jen šprti, ale že jejich výsledky často ukazují i obecně na vyšší intelektový schopnosti (ne na emoční inteligenci, ta je taky důležitá, ale tak max. z 50 procent).
A už já jsem v roce 1997 u přijímaček na peďák mezi nejúspěšnějšíma slyšela od paní v komisi smutné „vy se asi hlásíte i někam jinam, co?“ A ta už posuzovala nejen testy, ale i můj osobnostní projev… a věděla že ti nejlepší tam nezůstanou.
Tak bohužel musím říct, že teď vidím rozdíl. Byla jsem zprvu nadšena, že syn má mladou učitelku zrovna ze školy. Vypadala o hodně líp, než ty starší důry. Jenže zdání klamalo a paní učitelka má ve všem hrozný chaos. Nechápu, co děti dělají, co je úkol a podobně. Úkoly a vypracované věci ze školy jim kontroluje 1c za dva týdny, kdy sebere učebnice a druhý den je dodá opravené. Takže chaos, protože se vracíte k něčemu, co se už probíralo. Cvičení s nimi dělá napřeskáčku.
Má ve třídě několik hyperaktivních dětí, takže chápu, že je na nervy. Jenže děcka si kradou věci, chodí po třídě o hodině a hrabou se cizím v taškách, takže syn je věčně bez něčeho, protože mu to někdo sebral z tašky.
Teď učitelka onemocněla a jakej chaos je ve třídě nevím. Ale v práci a učebnicích je pořádek. Vím, co je úkol, každý úkol je orazítkovaný, poopravovaný, takže vím, co dělali a jak u toho mladej dopadnul. ROzdala už 3 jedničky za tři dny, kdežto předchozí učitelka dala 2 jedničky za celé září.
Takže až tenhle supl starší učitelkou (cca 50 letá ženská) skončí, tak zase hurá do chaosu. Chápu, že se mladé učitelky musí někde učit, ale…
ale.. no.
NiKi
A taky se mi nelíbí, že založila vše na trestech - smajlíky, puntíky…za neudělaný nepodepsaný úkol, za řvaní o přestávce, apod…
NiKi já mám doma prvňáčka učitelku má starší(40-50 let, těžko říct),na první pohled krásná, udržovaná ženská na vysokých podpatcích s milým úsměvem,ale…ty razítka jsou asi nějakej fetiš, nebo já nevím. Má celou škálu od pochvalných berušek a hvězdiček, po šneka za pomalost, osla za zapomenutí čehokoli, vařečku když má být dítě doma potrestáno, kocoura když škrábe…víc si nevybavuju, máme naštěstí zatím jen pochvalnou berušku. Ale děti drezůruje jak vojáky, známkuje od října a dává dvojky i trojky dokonce i z hudebky a výtvarky, což absolutně nechápu. Takže mě teda zase napadlo, že by to chtělo někoho mladšího a klidnějšího. Jinak aby se na mě nesesypaly místní učitelky - moje sestra je taky „starší“úča ![]()
Naše učitelka - paní před důchodem - bohužel na vše má buď smajlíky nebo křížek - za zapomenutí, popoběhnutí, za mluvení, chování… dostávají děti křížek, za tři křížky je poznámka. Na každou hodinu mají plachtu, kam se to zapisuje, pak ještě další plachtu na chování a další mají v notýskách - šílím z toho - dostávají křížky i za to, že mluvily o tělocviku - jako kdy by jindy měly mluvit? Z matiky, prvouky… dostávají špatné známky - a proč? Protože po matematické nebo z prvouky to mají vše naprosto správě, bohužel zapomenou napsat třeba háček, čárku a šup, mají tam trojku - absolutně to nechápu!!! A učitelkuo není řeč. Angličtina je katastrofa - za rok se naučili pouze 25 slovíček, pořád vymalovávají - a když se jako rodič ozvu, je to špatně! Takže to nebude jen novými absolventy, ale celým naším školstvím.
Ahoj, jsem mladá učitelka, sice na 2.stupni, ale taky se mě to týká. Osobně chápu jako problém nedostatek praxe na VŠ. Neměli jsme náslechy (některé učitelské obory ano - třeba biologie). Nechápu, proč mi dějepisáři, zeměpisáři ne. Praxe byla jen v posledním ročníku 5 týdnů a to je hodně málo.
Dlé mého názoru by stěžejní měla být praxe každý ročník a důraz na pedagogiku a psychologii. Vím, že nikdo nepřipraví 100% na zlobivé, hyperaktivní děti, ale člověk by se měl naučit poznat sám sebe a být vyrovnaná osobnost. Další bod je didaktika, kdy nám říkali spoustu metod, ale jak sestavit pořádně hodinu, co lze a nelze stihnout atd ne.
Pak jsme přišli do praxe, každá škola je jiná a už to jelo. U nás ve škole se jede tradičně, nejsou interaktivní tabule atd., nejsou peníze na nové učebnice, takže je to taky o dost těžké.
Spousta mých spolužáků z VŠ tam byla z nudy a taky podle toho vypadá jejich praxe, nebaví je to, mají chaos ve všem atd.
U učitele je to hlavně o jeho osobnosti. Jasně, musí mít přehled, ale když už to vystuduje, tak znalosti má. Jenže ono nejde o to je mít, ale umět je těm dětem předat. A taky je to dneska o učiteli jako celku, jak se k dětem chová, jestli dokáže mít přirozenou autoritu, jestli ho děti berou (tím nemám na mysli, že čím mírnější, tím lepší, tohle děti kupodivu nevyhledávají). Pedák z nikoho učitele neudělá, na to buď člověk buňky má, nebo ne. ![]()
O tom jestli bude mít učitel autoritu se bohužel přesvědčí až v praxi - tedy buď na konci studia, nebo až po studiu.
Každopádně - nemyslím si, že máme nekvalitní učitele. Lidi, co se mnou studovali, byli vesměs gymnazisté a ze studovaných oborů měli na gymnáziu jedničky…v tom bych problém neviděla.
Spíš je teď problém s místy, už několik kolegů nemůže sehnat práci, i když by chtěli - samozřejmě plně vystudovaní a s praxí!!!
Učila jsem v MŠ a ve dvou ZUŠ a díky systému, ktery je nastaven z ministerstva, učení dětí je jen třešnička na dortu. Učitel je více úředník, který musí skoro neustále dokazovat, že učí dobře, působí je na něj velký nátlak, neustálá kontrola apod. I vedení skoly je pod tlakem z ministerstva, tak se není co divit, že se do pedagogiky moc lidi nehrne. Vždy jsem chtěla učit, také učím, ale pouze soukromě. Kdybych zůstala v systému, časem by byl ze mě uzlíček nervů. Děti jsou moc fajn, s nimi se dá mnohé udělat, ale ten úřednický stres okolo je pro mě likvidační.
@kaštinka O administrativě mi nemluv
to je vážně hrůza. Trávím nad katal. listy, třídnicí, IVP atd hodiny a nejhorší jsou snad třídnice, kde musí být všechno proškrtnuto, zapsáno podle šílených pravidel a běda, jestli inspekce přijde na chybu ![]()
@Ariadne píše:
@kaštinka O administrativě mi nemluvto je vážně hrůza. Trávím nad katal. listy, třídnicí, IVP atd hodiny a nejhorší jsou snad třídnice, kde musí být všechno proškrtnuto, zapsáno podle šílených pravidel a běda, jestli inspekce přijde na chybu
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.