Nekvalitní učitelé?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3241
19.10.12 09:51

Ahoj, já tedy promluvím za ty učitele. :-) Učím ve škole při psychiatrické léčebně, takže silně, ale opravdu silně problémové děti. Feťáci, děti s těžkou poruchou chování apod. Myslím si, že člověk, který vystuduje pedák a nemá k tomu vztah, stejně učit nepůjde anebo to po krátké době vzdá. Myslím si, že studijní výsledky budoucího učitele jsou důležité, ale jak z čeho. Osobně si myslím, že nejdůležitější je, aby měl učitel přehled v tom svém předmětu - neumím si představit, že budu učit přírodopis a budu v tom plavat… Taky se hodí určitý všeobecný přehled, děcko se může zeptat na cokoliv, i když to nesouvisí s předmětem a nejsem zastáncem toho ho odpálkovat, k ať neotravuje aklade otázky pouze tématu. :-) Taky musí zaujmout děti a mít přirozenou autoritu, ale aby i dokázal s těmi dětmi vyjít bez nějakých neskutečných nálepek, berušek a podobně… (toto moc neuznávám - ale jen můj názor), pobavit se jen tak o přestávce o životě, zajímat se o své žáky - co je baví, co mají rádi, CO DĚLAJÍ DOMA NEBO PO ŠKOLE (děcko řekne ledacos…) A hlavně… měl by to být zásadový a maximálně důsledný člověk, děcka jsou na toto citlivá. Prostě styl - co řeknu a slíbím, to taky udělám, bez výjímky. Možná to píšu zmateně, ale píšu v rychlosti - ale toto téma mě zaujalo… Myslím si, že samotná pedagogická fakulta člověka nepřipraví, to až roky praxe a setkávání s různými dětmi a jejich povahami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
novo123
19.10.12 10:26

Sama jsem vystudovaný angličtinář, který vydržel ve státním jeden rok :lol: Studijní výsledky podle mě s tím, jak bude člověk učit až zase tak moc nesouvisí. Ale je pravda, že jsem na koleji poznala slečnu, která byla před soudem kvůli drogám a paní soudkyně se slitovala, že když teda studuje a bude mít dobré studijní výsledky, tak nepůjde do vězení - zajímavé, vědomě udržovat takové jedince na pajdáku :zed: :zed: :zed: Já sama si připadám docela připravená po spoustě stránek - asi jsem měla štěstí na učitele předmětů jako je didaktika nebo pedagogika. Mě spíš děsí ten systém, kterej už na školách vládne a nový učitel se buď přizpůsobí nebo odejde, já odešla. Z toho, co jsem viděla se dělí učitelé na dvě skupiny - ty, kteří rozumí svému oboru, ale neumí učit a nedokážou se dohodnout s děckama, autorita nula a druhá skupina, která sice ví kulový, o tom, co učí, ale skvěle to umí s dětma. Lidi, kteří by v sobě skrývali kombinaci obojího (znalosti i schopnosti vycházet s dětma) těch je na každé škole strašně strašně málo. Smutné a jako matku mě to strašně děsí, bohužel za ty prachy to asi nic lepšího nedostaneme :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
817
19.10.12 15:46

No to je sranda, nebo tedy je to spíše k pláči…já zase chodila na kurz angličtiny na jazykovku a tam chodila se mnou holka, která učila na střední škole, nějaké obchodce a měla povinnost si dodělat malou státnici, aby mohla dále učit na střední škole (tedy už na ní učila) - nebudu komentovat její znalosti..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
346
19.10.12 16:07

Jako rodiče žáčků prvního stupně by mě ani tak moc nezajímalo, jaké měla paní učitelka studijní výsledky jako spíš to, jaký má vztah k dětem a zda „nekáže bludy“ a také bych ráda měla přehled o tom, co a jak se moje dítě učí, takže by mi bylo celkem jedno, na kolikátý pokus vylovila z bazénu puky nebo za kolik má zkoušku ze slepé mapy :mrgreen: Od učitelů na vyšším stupni bych mimo jiné čekala tolik odborných znalostí, aby dokázali dětem odpovědět i na otázky mimo rámec učebního textu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lekno
19.10.12 16:12
@Blandik píše:
No to je sranda, nebo tedy je to spíše k pláči…já zase chodila na kurz angličtiny na jazykovku a tam chodila se mnou holka, která učila na střední škole, nějaké obchodce a měla povinnost si dodělat malou státnici, aby mohla dále učit na střední škole (tedy už na ní učila) - nebudu komentovat její znalosti..

Doufám že to není událost z posledního roku!!! už znám i několik nezaměstnanných čerstvě vystudovaných angličtinářů:(

• Citovat
  • Upravit
817
19.10.12 20:24

@lekno - ne, slyšela jsem o tom, že je potíž sehnat práci i jako kvalitní učitel díky krizi, je to tak sedm let stará věc..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.10.12 21:35
@lekno píše:
Doufám že to není událost z posledního roku!!! už znám i několik nezaměstnanných čerstvě vystudovaných angličtinářů:(

Já jsem třeba cvičně projela pár základních škol v Praze, v městské části. kde žiju, a podle údajů ve výroční zprávě jsou z učitelů cizích jazyků kvalifikovaní třeba jen př. dva z osmi a někde třeba jenom jeden… A přitom všechny ZŠ samozřejmě vyučují AJ od 1. třídy…
Nedivila bych se někde v horní dolní, ale copak Praze nejsou kvalifikovaní učitelé cizích jazyků?

Pak člověku fakt nezbývá, než si dítko doučit sám nebo ho poslat na kurz…

MSB

• Citovat
  • Upravit
346
19.10.12 22:49

No, jednak ten, kdo opravdu jazyk umí, radši vezme práci, při které ho opravdu uplatní a nebude několik let jak blázen opakovat fráze typu Hello, what is your name, navíc bude i lépe finančně ohodnocen. A kromě toho systém výuky jazyků je na základce tak nedokonalý, že to děti buďto nebaví, nebo se nic moc nenaučí (v případě mých dětí obojí, protože při běžné školní angličtině si vystačí se slovní zásobou z počítačových her :cert: :mrgreen: ), protože v jedné skupině jsou děti, které se učí snadno a s chutí s těmi, které nedají dohromady smysluplnou větu ani česky - obdivuju učitele, kteří mají v této oblasti uspokojivé výsledky :kytka:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
novo123
21.10.12 13:04

Anonymní - mám stejnou zkušenost s množstím kvalifikovaných angličtinářů - na škole, kde jsem byla, učilo 12 lidí Aj (většina jen pár hodin, takže motivace nějak na sobě pracovat nulová) a kvalifikovaná jsem byla sama. A co mě nejvíc šokovalo, tak pan ředitel při přijímacím pohovoru ještě hrozil, že má angličtinářů tolik, že neví, jestli mě vezme a pak že určitě nebudu učit jen AJ. Když jsem odešla, můj úvazek vzala důchodkyně, kterou nemusel platit podle tabulek a odvádět za ni soc. a zdr. :mrgreen: Za kolegyni, která tam pět let pracovala a dodělala právě doktorát z biologie, vzal holku, kterou vyhodili z VŠ v třetím semestru a ta pak začala suverénně učit biologii i Aj (znalosti nula, ale zase ji nemusel tolik platit). A jaké bylo mé překvapení, když tato slečna, kterou já bych do třídy ani nepustila, nastoupila další rok učit na gymplu (pan ředitel ji doporučil). Dodnes nemá kvalifikaci ani na jeden předmět a učí to na gymlu!!! Už jsem to začala brát tak, že předměty, na kterých mi záleží, prostě budu dětem zprostředkovávat placením někoho, kdo ví, o čem mluví. :nevim: :nevim: :nevim: Máte někdo jiný nápad, jak to řešit?

• Citovat
  • Upravit
817
21.10.12 13:16

@novo123 - úplně hledím, co je možné…u angličtiny se to nějak omlouvalo nedostatkem, dříve, kdy asi fakt byl, ale u jiných předmětů bych to vůbec nečekala..je to hrůza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
novo123
21.10.12 14:00

Blandik - u němčiny se všeobecně ví, že je učitelů přebytek a tam, kde jsem byla já, mi učit s velkou státnicí nedovolili, ale předsedkyně předmětové komise němčiny neměla ani VŠ (jako žádnou) a zkoušku z Nj taky nic. Já jsem o svojí státnici moc nemluvila, takže to nikdo nevěděl, ale když ona mluvila o jakýmsi testu, co dala dětem, měla sama problém se základní slovní zásoou jako např. boty :nevim: Řediteli jsem to při odchodu vyčítala, že mě demotivuje pracovat s takovým týmem a on mi na to řekl, že ona sice nemá VŠ, ale má děcka na střední škole, takže jednak na ni nemusí brát ohledy kvůli dětem a jednak ji jako nekvalifikované nemusí tolik platit. Pro ilustraci skutečné situace, jsem za ni vedla rodičák, protože ona něco řešila na gymplu ohledně svých dětí a na školní výlet za ni jela jiná svobodná bezdětná kolegyně, protože ona měla z ničeho nic chřipku :potlesk: Celej ten systém je prostě strašně divně nastavenej a ani se nedivím, že lidi, kteří opravdu mají jinou pracovní možnost, tam dlouho nezůstanou. Jedna kolegyně si tehdy dodělávala nějaký podivný kurz Aj v pátek dopoledne, brala za tu dobu plný plat, školné jí platila škola a já učila za ni zdarma. Velmi motivující pro takový blbce, kteří měli vzdělání hotové, když přišli a platili si to celé sami.

• Citovat
  • Upravit
18305
21.10.12 14:07

@novo123 V průmyslu to stejné v bledě modrém jako ve školství. Takže zakopaný pes bude asi „systémový“… :mrgreen: (systémového psa bych někdy rád viděl na obrázku…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
novo123
21.10.12 19:52

Jura007 - jo, systémovej zakopanej pes bude asi hodně zajímavej, zkoušel jsi hledat po tím heslem na wikipedii? - ta ví všechno, třeba tam bude i obrázek 8o 8o 8o

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin