Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Holky zdravím Vás, chci se zeptat zda měla nějaká z vás taky podobnou zkušenost.
Syn se narodil 31.1 s porodní váhou 3635g odcházeli jsme s 3400+- a má nyní 6 týdnů a jsme na 4750g…ale ☝🏽…začátek bylo vše ok kojení bylo v pohodě mléko se dělalo, prsa nalitá a malý sál, takže plně kojen, jenže na kontrole u Dr se zjistilo že z prsou on nevysaje to co potřebuje a měl u ní váhu jakože dobrý ale mohl by mít více (4200g) 3.3.2025 a po kojení dost blinkal, takže to co si vzal +- 30-40ml což je hodně málo tak prostě ještě ublinkl a on furt plakal, nevrlej a zjistilo se právě že je hladovy a nemá svoji dávku v tu dobu 70ml+-.., jenže mě se nestíhá tvořit mléko, on byl každou hodinu uplakaný, nevrlý a tak a já prostě musím odstrikavat abych věděla dávku a co vůbec,, vyždímu '' a dokrmujeme HiPP comfort kvůli kolikam, prdíky atd🙈..takže neustálý hlad v noci je jen na Hippu, přes den když mám tak dostane plně moji dávku 110ml a nebo se musí kombinovat a nebo pouze HiPP. Jsem schopná i z obou prsou odsát třeba jen 40-50ml někdy víc někdy takto. Vůbec nevím co se stalo 🤷🏼♀️nechci to vzdávat ale i to mléko je takové spíš vodové..je to normální? Stalo se některé z vás něco podobného? Nebo podobná zkušenost?
Umělé mléko jsem prostě musela řešit abych ho vůbec nakrmila.
Mateřské mléko má takovou vodovou barvu, to je ok.
Pokud kojit chcete, tak myslím, že postup by měl být nejdřív kojit, pak případně dokrm UM a pak odsát na podporu laktace.
Dr se nezdá váha?
Brečet může, že pije moc rychle třeba, proto pak blinká. Ale nevyblinká moc, to se jen zdá.
Říká se, že kojení v noci je na laktaci dobré. Mně to i přijde dobré, že se dítě neprobudí, pocucá si a zas usne.
@jita555 píše: Více
Dr jako neříkala že je to špatný ale že by mohl mít víc. Teď těch 4750 je dobrý ale musí být prikrmen což nám řekla i Dr protože já nemám pro něj jeho dávku aby byl zasycen a on když má mít těch cca 110ml a vycucl si jen 30-50ml tak je hodně málo a já v tom prsu během 3hodin vydudlam z obou kolem 50-60ml 🙈což to je naprd že se to netvoří 🤷🏼♀️
Uklidni se, hodně pij. Neodstříkavej, rovnou přikládej syna k prsu. čím častěji budeš přikládat, tím víc se ti bude tvořit mléko.
Při odstříkání většinou vytáhneš z prsa o dost méně než vytáhne dítě. Neuč ho na lahvičku, děti tím zleniví a proto možná vytáhnou méně.
Před kojením můžeš prsa zahřát, koj někde v klidu, třeba pod peřinou.
Jestli potřebuješ vědět kolik vypije, kup si váhu a podle toho zjistíš jestli přibírá.
Kojení do lahvičky je prostě kravina ![]()
Pokud chceš kojit dal, poohledla bych se po dobré laktační poradkyni…protože já v tom vidím řadu věcí, které jsou špatně a vysloveně kojení škodí, ale bylo by fajn mít spíš někoho po ruce, aby vyhodnotil vaší konkrétní situaci.
Nicméně- vodové mléko je normální, nenalivani prsou po sestinedeli je normální a časté kojení je taky normální, v tomhle období bývá častý rustovy spurt. Základní taktika je kojit co nejvic, ideálně v kontaktu kůže na kůži, nic nemerit a nevazit (pokud jsou obavy o prospivani, tak jo ale třeba obden, ne každé kojeni), hodně odpočívat, přijímat hodne tekutin…ideálně si s tím dítětem zalezt do postele a věnovat se pár dní jen tomu, pokud to jde.
Příspěvek upraven 14.03.25 v 16:12
@Míša-993 píše: Více
Ale odsávat se často nedaří, i když dítě by si vytáhlo. To tedy není jisté, že nemáte mléko.
Kolik by dítě mělo mít hmotnost?
Mně to přijde dost, ale moje dítě mělo jen 3,2 při narození, pak ve 3 měsících 6 kg, v 6M skoro 10 kg a pak už do roka přírůstek minimální.
Přijde mi, že v těch 3M budete mít dítě kolem 6 kg, to je dobrý?
Nemá mít dvojnásobek porodní hmotnosti až v půl roce?
Mléko se tvoří při kojení, tj. přikládat častěji, v noci kojit, to prý pomáhá.
Já bych asi prvně kojila a zbytek dokrmila UM, moc bych se s tím netrápila.
Hlavně buďte v pohodě, dítě může vřískat i z mnoha jiných důvodů ![]()
Podle mě na to jdeš špatně z více úhlů. Nejdřív kojit, pak případně dokrmit. A ideálně dokrmovat přes stříkačku a ne láhev.
Já třeba neodsála nikdy ani ml, a dcera byla kojena do dvou let. Na to nelze brát ohled, odsávačka to prostě tak dobře jako dítě neumí.
Taky jsem za laktační, jinak to kojení pokazíš úplně.
@tevl píše: Více
Souhlasím, já tedy bych se k laktační poradkyni nedokopala, ale kojit a pak dokrmit, to je základ. Plus ta stříkačka nebo vhodná lahvička, aby se nepokazilo přisátí.
A kojit v noci, mimino je v polospánku, dudlá a stimuluje bradavku.
Mně taky se nedařilo nic odstříkat, ale mimino si vytáhlo.
Hlavně můžete (musíte?) být v klidu, dítě je ok, tak o nic nejde. ![]()
Děkuji za zprávy a názory. Piju čaje kojící, vodu, fenyklový čaj jelikož malý trpí na prdíky a espumisan či babycalm nám to ještě zhoršoval, tak se vše vysadilo…po mém mléku začal zvracet víc a víc a každé kojení defakto z prsa to vyzvracel a né málo. 🤷🏼♀️A zrovna jak jsme byly u doktorky, tak ho tam vážili před a po kojení, že jsem zrovna nakojila aby viděli a vezme si tak 30-40ml což je hodně málo a tu váhu neměl úplně ok. Proto sama doktorka po poradě řekla umělým dokrmit přidávat ho k mému když mě se netvoří jak má.
Syn mi na prsu usíná, a po vážení jak jsem psala (máme váhu i doma) nevezme co má. Lahvičku nám schválila doktorka, jelikož má tvar podobný prsu, tak prý nemusíme strikačku, a zkusila jsem lahvičku a pak zase na prso a přisaje se normálně to ano, nestávkuje kvůli prsu, že by ho nechtěl. Jen mě zajímalo zda měl někdo takový podobný problém a řešil to. ![]()
Moje dětská dr by mi vrazila flašku s umělým mlékem hned po první kontrole. Ne, neposlechla jsem ji, chtěla jsem kojit.
Podobný problém, nebo spíš nejistotu a pochybnosti jsme tu občas měly asi všechny, jak to řešit jsme ti taky popsaly
Co si z toho vezmeš je už na tobě.
Proč ti nic nedala na to zvracení??
@Ochluplepsi píše: Více
Tak to ona zase ne, ale spíš ji šlo o to jako mě aby měl vůbec přísun jídla, když já to prostě nemám a nedám mu to co potřebuje a na to zvracení? Právě že častým kojením abych ho tu kojila co 30minut nebo každou hodinu říkala že určitě ne, což jsem i já toho zastánce protože nestačí ztravit to co dostal z prsa ač to málo co vysál a pak jak jsem začala odsávat a dávat mu z lahvičky, tak ustoupilo zvracení..po UM má být pauza 3hodiny, to mi řekli i v porodnici a u kojení aspoň ty 2h aby prostě vytravil, gór když zvracel tak často. 🤷🏼♀️ Každé miminko je jiné no. Já prodělala týden zpět horečky a nějaká chřipka asi a začala jsem mít právě ten problém s prsy kdy se to začalo měnit, ztrácet a zatím jako něco vysaju abych mu dala aspoň za den 2-3 dávky plné cca 110ml mého mléka a pak musíme dokrmit.
@Míša-993 po kojení fakt není potřeba vůbec žádná pauza. Jsou to nesmysly, které poškodí spoustě žen kojení.
@Míša-993 ale prd. Já první týdny fakt kojila co hodinu, i méně. Někdy pila střídavě s usínáním 2 hodiny, pak si dala 30 minut pauzu na spaní a zase se vesele dvě hodiny kojila dát. Takhle ty začátky prostě někdy jsou.
Mám nedonošenců druhou dceru a dokrmovala jsem ji svým mlékem v nemocnici a doma jen, když byla hodně nespokojená, asi po 14dnech jsem se na to vyprdnula a jen kojila, nic neměřila a nevážila, po 6 měsících jsem přidala zeleninu a trochu vody, má rok a půl a v noci kojím často a přes den také na vyžádání, je i bezdudlíková..Má asi 10kg…starší se narodila s váhou 3,8kg kojila jsem 6mesicu plně a celkově přes 2 roky, nikdy jsem nic neměřila a v roce měla necelých 8kg…a je v pořádku…já bych mu teda to um nedávala, ono to nic nevyřeší, mléko se Ti bude tvořit postupně v průběhu kojení a na noční spánek to fakt nemá vliv, některé děti spí a jiné v noci neee…
Příspěvek upraven 14.03.25 v 18:08
Taky se přimlouvám za častější kojení.
Zvlášť takhle malé mimi.
A opatrně po nakojení pokládat.
Plus toho fakt nevyblinká tolik, říká se zkusit vylít lžíci vody a podívat se, jak to vypadá.
Samozřejmě, pokud to nejde, třeba kvůli venčení psa a starosti o starší dítě, tak dle možností.