Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky, s přítelem se snažíme už přes rok a půl o mimco, asi před 5 měsícema mi doktorka zjistila podle utz, že nemám ovulaci, nasadila mi clostilbegyt, ovulace podle ovulacnich testů probíhala, ale ani tak se nezadarilo. Můžu se zeptat, co mě tak přibližně čeká dál? Jestli třeba nějaký hormony v injekcich nebo tak něco..? Předem díky
@Katy15 to je hodně individny.. mi nejdřív nasadili HA, pak hormony, pak znovu vyšetření atd.. těžko říct
měli by Ti udělat horm. profil, ať se vidí, jestli není problém tam.. a i když je ovu, není záruka, že se zadaří hned ![]()
Nejspis bych odesla rovnou do nejakeho CARu. Doplnit vsecka dosud neprovedena vysetreni a zaridit se dle vysledku, v pripade vseho OK casto pristupuji k inseminaci (zavedeni partnerova spermatu do delohy, asi minutovy zakrok), pokracovani s leky nebo o krok dal FSH v injekcni forme, peclive casovani a kontroly, zda vsecko probiha, jak ma. IVF je az uplne nejzazsi a nejkrajnejsi moznost, pokud neni zjisten jiny problem, obvykle je to otazka casu. Ono i vzorne ovulujici zene to muze trvat az rok, vy za sebou mate prakticky „jen“ tech 5 mesicu. Ale uz bych to resila nekde vys nez u obvodni gynekolozky.
Pozitivní ovulační test nesouvisí s tím, jestli ovulace probíhá. Ukazuje jen vyšší hladinu potřebného hormonu, ale nemusí k ní nakonec dojít. (O dost spolehlivější je třeba měření bazální teploty a nejlepší je kontrola UTZ.)
Obrátila bych se na centrum asistované reprodukce - neznamená to rovnou umělé oplodnění, to se neboj. Jen mají více zkušeností a prostředků pro pořádná vyšetření. Tvoje gynekoložka na to nestačí a nejspíš bude mít tendence ti nasadit HA a nazdar. ![]()
Ahojky holciny. Potrebovala bych poradit a zkusim to tady. V srpnu jsem vysadila prasky, protoze chceme s pritelem druhe mimco. Prvni dva mesice jsem ovulaci podle me mela (podle bolesti, test jsem si nedelala) a dalsi dva mesice jsem si testy delala a ovulacni testy negativni. Testy jsem delala kazdy den jednou cca 5 dni po MS az 10 dni pred predpokladanou dalsi MS. Nekde jsem cetla, ze musi byt cyklus od ovulace po MS nejmene 10 dni, aby se otehotnelo, nevim jestli je to pravda? Je mozne, ze byla ovulace i pres negativni ovulacni testy? Bolesti bych na to mela. Myslite ze je lepsi mereni BT? Dekuji
Ano, obvyklá délka luteální fáze je cca 12-14dní, minimálně 9 a maximálně 16. Pokud je méně než 9 obvykle se to neudrží. Pro prodloužení se bere buď pyridoxin, nebo Utrogestan (na předpis).
Měření BT je rozhodně jistější než ovulační testy.
@andelka83 a muzu mit prosim takovy hloupy dotaz? Cim muzu merit BT? Muzu normalne digitalnim teplomerem s tou ohebnou spickou? ![]()
@Verculiinek Klidně i s neohebnou.
Nejlepší je klasický teploměr, ale pokud správně používáš digitál, je OK.
Holky jsem po ZT na začátku roku a nějak jsem nic neřešila. No a teď jsme se chtěli začít snažit a já poslední dva měsíce (listopad a prosinec) neměla ovulaci dle ovulačních testů. Tento měsíc jsem si testy nedělala, až dnes, když jsem 11 DC. No a zatím je tam jen slabý duch, jako ta druhá čárka, takže zase nic. Myslíte, že už to mám řešit s gyndařkou? Nejsou na to nějaké babské rady? Piju Nosifol a jím Femibion.
@sunshinegirl muzes zkusit merit bazalni teplotu nebo zajit k Dr. na folikulometrii a budes mit jasno. Nekomu ovulacni testy ovulaci neukazou i kdyz ji ma.
. Nebo muzes zkusit treba jerab ptaci nebo gynex.
@eviku-miluna píše:
@sunshinegirl muzes zkusit merit bazalni teplotu nebo zajit k Dr. na folikulometrii a budes mit jasno. Nekomu ovulacni testy ovulaci neukazou i kdyz ji ma.. Nebo muzes zkusit treba jerab ptaci nebo gynex.
Psala jsem gynekoložce, uvidíme co odepíše. Hodila jsem jí tam i kalendář z womenzone. Já mám i cykly divné. V září jsem v půlce cyklu měla jeden den silnou MS a od té doby mám cykly od 25 dnů až po 32. Takhle mi ta délka cyklu lítá a před MS třeba i pět dní špiním. ![]()
@sunshinegirl tak to udelas nejlip, kdyz tam zajdes, at na tebe mrkne
.
@eviku-miluna No ono to není tak jednoduché. Mají objednačku třeba tři týdny a tohle nebudou brát jako akutku ![]()
No když nepomůže Nosifol, tak k doktorce, jiná možnost asi není.
@sunshinegirl píše:
Holky jsem po ZT na začátku roku a nějak jsem nic neřešila. No a teď jsme se chtěli začít snažit a já poslední dva měsíce (listopad a prosinec) neměla ovulaci dle ovulačních testů. Tento měsíc jsem si testy nedělala, až dnes, když jsem 11 DC. No a zatím je tam jen slabý duch, jako ta druhá čárka, takže zase nic. Myslíte, že už to mám řešit s gyndařkou? Nejsou na to nějaké babské rady? Piju Nosifol a jím Femibion.
ty testy nejsou stoprocentní, já mám podle nich zas ovulaci pořád