Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jsou děti, které jsou vyloženě režimové, ty vaše to evidentně nejsou, tak bych to zatím nechala být. On se časem vytvoří tím, jak začnou postupně chodit do školky, protože to už budou muset v určitou hodinu vstávat, takže i včas spát, aby nebyly unavené a prostě se to nakonec vytříbí.
Rezim ani ritualy nemame. Asi nastanou az s chozenim do skolky, tomu uz se pak nevyhneme.
@Anonymní píše:
Ten starsi pres den uz nespi, takze ani ve skolce asi spat nebude..
Zajimalo by me, jake mate u vas doma ritualy?
Pokud je to jen trošku možné společná večeře u jednoho stolu. - to je ten hlavní skoro každodenní. A pak jsou spoustu dalších k různým událostem - čarodějnice etc., ale já mám starší děti.
Pak jsou to ty drobnosti jako rekapitulace dne apod.
Někteří lidí nejsou režimu snad ani schopní:-) Já bych se bez režimu zbláznila. Moje děti ví, co je kdy čeká a očekávají to, myslím, že jim to dodává jistotu. Při dětech pracuju a bez režimu bych nemohla, nevím, jak bych zákazníkům vysvětlovala, kdybych nedodržovala sjednané lhůty. Navíc když je víc lidí (víc dětí), nikdy nejsou spokojení všichni. Naopak, všímám si, že v rodinách, kde je více dětí, absencí režimu děti trpí, protože jeden chce jít ven, druhý spát, třetí si hrát s maminkou doma… Na kamarádkách, které režim nemají, mi vadí, že nejsou spolehlivé. Domluvíme se na návštěvu, klidně ji odvolají v dobu, kdy už jsem na cestě na sraz nebo už je půl hodiny vyhlížíme doma z okna. Tito lidé téměř pravidelně chodí všude pozdě, což je pro ostatní dost nepříjemné.
Vzhledem k věku dětí zatím u vás asi školka nehrozí, takže pokud to tak vyhovuje vám, nedělala bych si s tím žádný problém. ![]()
Ahoj, já jsem chaotik, který ve svém životě nikdy žádný režim neměl. No a můj 5 měsíční chlapeček si vytvořil pevný režim, který na minutu dodržuje
. Budí se ráno každý den stejně, v průběhu dne si mne očička, že je unavený, ve stejnou hodinu, na procházce v kočárku spí vždycky přesně 50 minut, nechápu a jen koukám ![]()
@zuzkasim Já jsem nerežimová, ale mám režimové děti, takže jsem režimová z donucení ![]()
Jj, pocitam s tim, ze nejaka pravidelnost zacne se skolkou. Ted jsme taky dost limitovani bolistkama mladsi a obdobim vzdoru starsiho (kdyz zacne zurit, tak vzbudi mladsi). Jsem rada, ze to ma nekdo podobne, uz jsem si zacinala pripadat divne. ![]()
Když se malá narodila, tak jsem taky řešila režim, ale byla malá a já akorát zbytečně nervózní. Režim si stanovila až kolem 6 měsíce a já upřimně byla ráda, ptž jsem věděla co jak si naplánovat a vyhovovalo mi to i tak
teď jí bude 18 měsíců a je to moje režimové mimi. Vstává kolem 7:30-8:30,v jednu si dá 2h. spánek a mezi 20:30-21h jde spinkat. Nespí do rána, ale budí se mezi 2-4h na UM, ale to je otázka 5 min.
Ale co dítě to originál
![]()
@veria píše:
Taky nemame skoro zadny pevny režim a nejak to s tim režimem ani nechapu. To jako nekdo musi mit kazdy den dej se co dej napr ve 12 obed, v 15 svačinu a v 18 veceri? Tak to nevedem. Nebudu napr z venku, kdyz je hezky, spěchat jen proto, aby se jedlo v určitý cas.
Tak u nás je to zase přesně jak píšeš. Svůj režim má syn už od mimča a oběd vždy ve 12, svačinu si trefila skoro stejně
v 15:30 a mezi tím chodí v půl jedné spát a v 18 koupání. Vyhovuje to tak mě i synovi. Teď jak začíná být už hezky, tak občas se opozdí to koupání, že ho koupu třeba v 19, ale to už takovej rozdíl není, ale zase neřikám, že je špatný žádnej režim nemít. Jde o to, co komu vyhovuje
.
My máme režim, od mala se u nás obědvá ve 12:00
a mám to tak i s dítětem. Je mu 19m, po obědě chodí spát, budí se kolem 15.hodiny, pak svačina, jdeme ven a tam jsme podle počasí, večeře mezi 18. - 19.hodinou, kolem osmé koupání a do devíti spí. Vyhovuje mi to, jemu taky, já vím, co si kdy můžu domluvit a svačiny beru klidně s sebou ven, když jdeme na delší dobu. Ale pokud to někomu vyhovuje bez režimu, je to jeho věc a okolí je do toho prd, pokud jsou dítě spokojené a zdravé ![]()
Tak pokud se dá říci následujícímu, tak ano, máme režim, jinak ne. Děti vstanou, nasnídají se, pak mají svačinu, oběd, svačinu, večeři. Vše mezi tím dle situace. Časově dle toho kdy se probudí. Pokud nejdou do školky a my do práce, dobrovolně nebudíme, i když ono není moc potřeba, spí tak max. do 7 hodiny, spíše vstávají kolem 6 hod. Jediné co se snažíme plus minus dodržet, že jdou spát kolem 20 hodiny. Ale třeba když jsme byli nedávno na návštěvě, tak než jsme se dostali domů, bylo půl desáté.
Jo a spát mladší chodí dle potřeby unavenosti, někdy třeba i před obědem, usne mi třeba i v 11, jindy třeba ve 1š hodin.
Tak My doma režim máme, máme ho od narození první dcery, upravuje se postupně jak roste a dle toho zda někam musíme jít.
Nyní jí jsou 3 roky. vstává pravidelně v 9h, snídá(svačí kolem) 10.30-10h Pač chvíli trvá, než jí obléknu, učešu, připravím jídlo. Pak jdu pro mladší a kojíme do 10:30. pak ukládáj malou a jdu vařit. oběd máme pravidelně mezi 12-12:30 ( když je až ve 12:30 tak už mám hlad i já
) Po obědě kojím a jdeme ven buď na procházku nebo dvorek uspat mladší a hrát si ze starší.
14:30 svačíme. v 17:30 koupu mladší, v 18h večeříme, v 19:30 koupu starší, v 20h už holky spí(mladší to zatím ještě bojkotuje, ale jsou jí 3 měsíce, tak je jí to zatím tolerováno než se režim uchytí i u ní.
Režim mám i v úklidu, potřebuji mít přehled a vědět co mě čeká, jinak jsem nervozní a je tu chaos. ![]()
ale pokud ti vyhovuje bez režimu, tak to tak měj, je to hodně individuální. ![]()
Rezim mame, jak na spani tak na jidlo. Proste jsem vypozorovala, ze je unaveny v podobnou hodinu a kdyz ho tak par dni davas, tak si velmi rychle zvykne. A treba pro me je to spis uleva, muzu si vse planovat.