Jak přesvědčit dítě smrkat?

364
7.5.15 17:30

Jak přesvědčit dítě smrkat?

Ahoj, PROSÍM, nemáte někdo tip, jak naučit-přesvědčit ke smrkání 3,5 letou tvrdohlavku? Je od října do května každoročně zahleněná, ale smrkat vytrvale odmítá. Pořád je v pohotovosti vysavač a odsávačka, ve školce je pak problém… Už na to nemám nervy, protože ji učíme smrkat opravdu celé 2 roky a nic. Vše tahá dovnitř, ven je to prý nechutné. Už ji i trestáme, protože z její strany je to truc. Momentálně jí z totálního zoufalství vyhrožuji, že nepojede na dovolenou, odmítám tam tahat vysavač a odsávačku, do auta to stejně už nenacpu. Je jí to jedno, smrkat prostě nebude. Neustálé vysvětlování, že když nebude smrkat, bude mít opět nemocná ouška, je k ničemu. Pak radši zapírá i ty bolavé uši, dokud ji neprozradí horečka. :zed: :zed: :pocitac: :pocitac: :pocitac: :poblion: :poblion: :poblion: :poblion: :poblion: :poblion: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1219
7.5.15 17:33

Ty jsi za to trestáš? to snad ne :( kdyby ji to šlo tak by to určitě dělala raději než si nechala odsávat vysavačem snad ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25182
7.5.15 17:38

Neporadím. Jen náš 10tiletý taky odmítá smrkat. Navaluje se mu z toho. Letos mu díky nesmrkání píchali ucho. Pak začal smrkat. Naštěstí na rýmu moc netrpí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
7.5.15 17:38

@LEZI Před smrkáním nastříkat vincentku, to poteče ven samo a dovnitř to jen tak nezatáhne… Akorát si myslím, že tohle po zlém nepůjde. Pokud ví, co má dělat a jak má smrkat, jen se jí nechce, tak bych to doma nehrotila a normálně používala vysavač s tím, že na cestách a ve školce vysavač prostě není a hotovo. Ona se časem přizpůsobí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3175
7.5.15 17:41

Naučit ji to formou hry a ne trestu…Já třeba dala mladšímu synovi male brčko, dal si ho k nosní dírce a foukal ve vaně do pěny. Je to sice hovadina, ale ho to bavilo a když měl rymu, tak začal postupne smrkat čím dál líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
364
7.5.15 17:54

Ano, trestám, protože nám oběma s manželem po dvou letech učení opravdu dochází trpělivost. Při rýmě nemůže být ve školce, protože je pak zapatlaná celá, protože si to utírá do rukávu, je za celý den samozřejmě zahleněná a navaluje se jí, když není vysmrkaná. Ona umí udělat „králíčka“, funí jak divá, ale jen když se jí chce. Zkoušela jsem s ní to s tím brčkem do pěny, foukaly jsme na lodičky z ořechové skořápky, to s námi dělala i starší dcera, ale malá to prohlídla a odmítla to dělat. Doktorka s ní měla řeč už několikrát a nepomohlo ani to. Vím, že se to dá řešit vysavačem, ale jsou dny, kdy je to na vysavač každých 10 minut, jak jí to teče, a každých 10 minut trápit vysavač a rvát se s ní u odsávání - nesnáší to, ječí, pere se s námi, je opravdu v jejím věku o nervy. To by ten kapesník byl mnohem jednodušší. A vzhledem k tomu, že ví, jak se to dělá, ale odmítá, tak hledám někoho, kdo na podobné dítě vyzrál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3175
7.5.15 18:09

@LEZI hmm,tak tady už radu nemam.Ale snad ti někdo poradí a preju pevné nervy :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
7.5.15 18:15

Podle mě k tomu musí prostě dospět…podobně jako k chození na záchod třeba.
Při rýmě to chce hodně tekutin, pak rýma dobře teče, případně kápnout nosní olej nebo stříknout vincentku, prostě aby to co nejvíc teklo. A začít třeba jen s utíráním nosu, postupně pak zkoušet frkat.
Ono že ty toho máš po dvou letech dost, je pro to dítě celkem irelevantní :D ber to tak, že to prostě ještě neumí, ale jednou jí to docvakne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
7.5.15 18:29

@LEZI evidentně holce chybí správný přístup, motivace, chápající rodiče.
Já to všem-opakuji všem svým dětem ukázala někdy před druhým rokem prostě názorově - vysmrkla jsem. A div se, nebo ne, mé děti pochily velice rychle, co mají dělat.
Stačila ohormná pochvala za napodobení a bylo.
Nevěřím na tvrdohlavost.
Věřím na zabedněnost rodičů a na nesprávný přístup.
Tresta ji za to navíc, to je vážně hnus. Příklady táhnou. Odměnou je pochvala. Nejspíš má chudera blok, nic víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
364
7.5.15 18:29

Jenže my víme, že funět směrem ven umí dobře. Když je uražená, tak funí směrem ven opravdu silně, to je slyšet i do vedlejší místnosti. Bohužel to odmítá praktikovat, jakmile by hrozilo, že se něco z nosu tím funěním dostane. Proto je v titulku i to přesvědčit.
Je mi jasné, že u dětí se toto silou vymáhat nemá, že jí jsou moje nervy jak špagáty totálně putna, ale ono to dost omezuje celou rodinu a prostě si myslím, že dítě 3,5 roku už by mělo jít nějak přesvědčit, jen nevím jak. Jít s ní ven se nedá, aby se půlku procházky nedusila a nenavalovalo se jí z toho ucpaného nosu, u toho samozřejmě protestuje a brečí a tím se všechno komplikuje. O spaní ani nemluvím. Jak by bylo super vzít kapesník a nemuset dítě tahat a rvát se s ní u odsávačky. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
364
7.5.15 18:37

Berry, my jsme se dva roky opravdu snažili, motivovali, chválili, slibovali, snažili se to vzít hrou, ale teď už prostě nervy pracují a ta beznaděj, že to dítě je pořád usmrkané, ale odmítá smrkat a odmítá, je už opravdu velká. Loni v nemocnici, kde byla na operaci nosní mandle, mi řekli, že když to odmítá pochopit - předvedla jim tam krásné funění nosem, když ji naštvali při vyšetření, musíme ji prostě ke smrkání „přesvědčit“ jakoukoliv metodou, že to je pro ni nutnost. Tak jsme rok vydrželi ještě v klidu, přišla mi ve 2,5 letech ještě malá. Navíc je alergická na všechna atb, co řeší záněty středouší, což dost komplikuje situaci. Stačí málo - přesvědčit ji a já nevím jak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
364
7.5.15 18:39

Starší dceru jsme to učili taky, napřed protestovala, asi jako každé dítě, ale u ní tak nějak zabrala názorná ukázka, hra, domluva paní doktorky a asi pomohla i jedna bolest ouška. Ale šlo to v klidu - rodiče stejní, dítě vzteklé, ale ne tak tvrdohlavé jako mladší. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
7.5.15 18:42

Zkusila bych to fikanějc. Za prvé bych ji zkusila vysvětlit, že když má v nosánku hleny, tak je to víc fuj než je vysmrkat ven, protože ty hleny jí dělají zle, jsou ošklivé, bla, bla, bla. A za druhé, když bych chtěla, aby smrkala, vyzkoušela bych to nejprve, když nemá rýmu, aby neměla obavu, že něco vysmrká, formou hry, obě bychom si vzali kapesník a kdo víc zatroubí-odměnila bych ji za to třeba zmrkou, bonbonem, apod. a samozřejměobrovskou pochvalou, popřípadě potleskem, ten zabírá u nás. A když to takhle nacvičíte „nasucho“,tak až bude mít rýmu, tak bych ji řekla, že vím, že se jí do toho nechce, že ji chápu, ale ať si vzpomene, jak jste si hráli a jak jí to skvěle šlo a slíbila ji klidně zas odměnu, že když se za den třeba pětkrát pořádně vysmrká, tak ji něco malého koupíš, dáš, někam ji vezmeš, dělejte společně čárky, povzbuzuj ji a postupně počet smrkání zvyšuj. Věřím, že to zvládnete. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
7.5.15 18:44

@LEZI hele co zkusit ji vyladit pomocí Bachových esencí třeba. Ona má zřejmě blok z toho, že při smrkání z ní vyleze cosi hnusného. Bachovky by jí mohly na ten strach pomoci, děti na ně reagují většinou velmi dobře. Tady na eMiminu je dělá třeba Jenny Fields nebo Nina Filippi, tak se zkus na ně obrátit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
364
7.5.15 19:31

Paradise, tak toto říkáme 2 roky několikrát týdně, při rýmě několikrát denně, mohla bych si to nahrát. Toho našeho králíčka trénujeme téměř denně. Motivujeme, ukazujeme, chválíme, ale jak jsem už několikrát psala, ruply mi nervy a dál prostě nemůžu, tak jsem ji za to její „nebudu smrkat“ začala trestat. Měla podobný problém i s čůráním, navalovalo se jí, protože z ní něco vyšlo. Ale čůrání se jen tak potlačit nedá, naštěstí, takže jsme rok vysvětlovali a je to lepší. Řešíme se smrkáním i oblíkání. Umí to, ale neudělá to, co kdyby se náhodou zamotala. Takže raději hned začne brečet nebo se rovnou vztekat, než aby to zkusila. Což je opět u takto velkého dítěte problém, hlavně ve školce. Pravda, tam funguje trošku líp, ale i tak je to boj. Doma jsme poměrně neústupní a trváme na tom, že všechny činnosti, které umí, dělat bude sama, že budeme u ní a pomůžeme, když bude třeba, ale stejně to pořád zkouší jako s tím smrkáním. Takže je to smrkání možná už jen taková špička pyramidy a dneska to bouchlo. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí