Co je nutné pro porod v Německu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
13
1.3.11 10:31

I kdyz ted me napada - zeptejte se nejdriv na AOK jestli vubec pro Cechy potrebujete zahranicni pojisteni. Vzdyt Cesi jsou taky v Evropskym spolecenstvi - je mozny, ze muzete v Cechach uz taky mormalne na vasi AOK kartu jit k doktorovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
1.3.11 10:37

:-D tak ted mi to nedalo a musela jsem to hned zjistit :-D
a je to tak, ze normalne potrebujete jenom z vasi AOK pojistovny tu novou pojistovaci kartu - Europäische Krankenversicherungskarte (EHIC) (pokud ji jeste nemate) ta plati po cele Evrope - tudiz i v Cechach.

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?…

ale pozor! na Evropskoukartu vam pojistovna prebere jenom doktora kteryho potrebujete nutne v Evropske cizine. To znamena, kdyz se vam stane nehoda, nebo si v Cechach zlomite ruku, nebo dostanete co ja vim infarkt- tak to preberou.
Ale nepreberou hrazeni pokud jedete do Cech extra za ucelem se tam od nejakeho doktora nechat lecit (ze uz prijizdite prakticky do Cech s tou nemoci )- coz je vlasne vas pripad, takze vam to pojistovna zrejme neuhradi. Jedine kdyby se to dalo nejak zamaskovat, jako ze to bylo nutny zrovna kdyz jste tam byla ;-)
Jinak pokud je vase onemocneni AOK uz znamy - tak vam to nezaplati - na to by byla pak ta cestovni pojistka praktictejsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
1.3.11 11:39

Pojištěná jsem u aok, díky moc za informace, na plastiku nechci jít, jedná se mi o kardiologa, díky a přeji hezký den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
1.3.11 20:51

Ahojky, rodila jsem v nemecku a musim rict, ze si do porodnice musis vzit:
10 euro a veci co si bezne do prodnice berou maminy v cesku, krome plin ty ti poskytne porodnice a jinak uz nic platit nemusis. Rodila jsem na male porodnici a nemeli tam nejaky nadstandart, takze nevim jstli je to ve vetsich mestech obvykle. Ale byt tebou tak si u sveho nemeckeho gynekologa domluvim schuzku s Hebammou ta ti vse krasne vysvetli a pomuze se vsim co nevis i ohledne papiru na rodicovskou a detsky prispevek-alespon by ti poradit mela, pokud o takouvou pomoc stojis.
Moje zkusenost s porodem je neuveritelna bylo to super, moc rada na to vzpominam i kdyz jsem si moc vytrpela. Rodit v nemecku se opravdu vyplati :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
1.3.11 20:58
Huffmanka píše:
Vcera mi rikala kamaradka, ze zhruba 4 tydny pred terminem se pujdes podivat na kliniku kde budes rodit. Takove to predporodni, nevim ted jak to nazvat. Zalezi pry na doktorovi s jakou klinikou maji smlouvu. Tam se pak pujdes nahlasit, oni ti vse ukazi, vysvetli. Coz je super ne ? Jo a pry nedavaji klystyr. Muzes se ale pry na tom take domluvit predem, pokud to vyzadujes.

Ahojky, ten klystyr bych si ale pritom porodu dat nechala, ja rodila v nemecku a klystyr jsme nestihli. Byla jsem otevrena na 8 cm a neslo to dal 2 hodiny tech nejhorsich stahu, no a po porodu jsem se diky tomu nemohla vykakat jak jsem to tam mela od malyho svechno napechovane, kdyz jsem potom dostala neco na podporu tak to tak priserne bolelo na ten zasity spodek-takze moje rada zni klystyr urcite :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
12.3.11 22:51

simma nevím jestli je dotaz ještě aktuální, ale i když tě česká pojišťovna nechce pustit, což nechtějí, tak to neznamená, že by jsi nemohla být pojištěná v německu. Já jsem pojištěná v ČR i tady přes manžela, v ČR mě totiž nechtěli odhlásit, kvůli zaměstnání. Sice se to nemá, nemůžeš být pojištěn ve dvou státech zároveň,ale na pojišťovně mi řekli, že budou dělat, jako že to neviděj.
Otázka je jestli německá pojiš´tovna nebude chtít potvrzení o délce pojištění, po manželovi chtěli, po mě ne…

nevím, jestli by porod v německu mohl být hrazen z českého pojištění… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
12.3.11 22:57

Latika: ty jsi platila 10 euro? Já si nepamatuju, že bych jim něco platila, u gynekologa jo, čtvrtletně…

Já jsem taky rodila v německu, jak jsem četla úvodní příspěvek, úplně jsem se lekla, jestli jsem to nepsala já v té době jsem byla ve stejné situaci :lol:

s porodem jsem byla moc spokojené, i když německy moc nemluvím a nerozumím, dalo se to. Dokonce se mi povedl krásný porod do vody.

s klystýrem je to pravda, mě to nikdo nenabízel a i když jsem o něm uvažovala, tak jsem se o něj nepřihlásila, sice jsem myslela, že místo dítětě tlačím něco jiného :-P , tak se nic nestalo. Takže já byla nakonec spokojená s tím, že jsem ho neměla.

ani s nástřihy se moc nepřetrhnou :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
13.3.11 18:43

Ja platila 10 eur za zapis na radnici, nebo neco takoveho, tez uz si to moc nepamatuju :oops: No me taky pred porodem hebama rikala, ze nastrihy moc nedelaji, ze to radsi nechaji trochu natrhnout, ze se to potom lepsi hoji. Nakonec jsem stejne byla nastrihnuta a narthnuta tak, ze me doktor asi 45 min zasival.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
14.3.11 12:48

Latika: no někdy se nezadaří :cry:

no je fakt, že my něco platili za vystavení rodného listu, to asi bude ono. Já si to spletla s tím poplatkem u doktorů. Todle šlo mimo mě. Zařizoval to manžel.

Co mě na německý porodnici překvapilo a i to bylo docela příjemný, že nebyly vizity a nemuselo se slíkat, já pak druhý den nosila pohodlný tříčtvrťáky, triko a svetřík :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva5396
11.5.11 15:30

Dobrý den, a nevíte jak je to s mateřskou v Německu?Nebo porodným?Děkuju za odpověď

• Citovat
  • Upravit
esther b.
6.6.11 16:25

Dobrý den, zajímalo by mě, co dělat, pokud jsem těhotná a mám v plánu se přestěhovat do Německa, takže tam budu i rodit a zůstanu tam trvale. V ČR jsem momentálně na ÚP, kde mi řekli, že mám nárok na rodičovský příspěvek (ode dne porodu), ale budu si muset před porodem vyzvednout nějaké papíry u své gynekoložky a po porodu se dostavit na úřad. To vidím trochu jako problém vzhledem k cestování v uvedených termínech. Na jiných úřadech (OSSZ, VZP) mi v podstatě nebyli schopní odpovědět, jak se v dané situaci zachovat nebo jak to funguje v rámci EU. Nemáte někdo zkušenost s podobnou situací?Řeším hlavně, jestli zrušit pojištění u VZP (německé budu mít přes manžela) a taky, jestli zrušit trvalé bydliště v ČR (jestli je z nějakého důvodu dobré si ho ponechat).A poslední dotaz-jak je to s rodičovským příspěvkem v Německu, jestli mám na nějaký taky nárok a tudíž nemusím složitě jezdit zařizovat tyto věci do ČR.Nemáte někdo podobnou zkušenost?

• Citovat
  • Upravit
LenkaThoJan
13.6.11 20:13

Esther B Ahoj, já mám asi trošku odlišnou ale v něčem podobnou situaci. Přítel je Němec, máme spolu 8měsíčního synka a žijeme v Německu.
Trvalé bydliště - já si české nechala, protože jinak přijdu o občanku, ale ve své podstatě zas moc k ničemu není. Já pracovala v ČR a vše mám stále v ČR, tak i kvůli tomu.
Pojištění - měla jsem českého zaměstnavatele a tak jsem jen vyřídala nějaké formuláře pod svou českou pojišťovnou (myslím, že je to formulář E106) a v Německu jsem si zvolila AOK (ta si vše vyřizuje s českou pojišťovnou) - mám německou poj.kartičku a nárok na stejnou péči - u DR nic neplatím, vše probíhá úplně super (syn to má stejně a protože je prďola často nemocný, tak to využíváme hojně).
Rodičák - vyplňování bylo děs, ale jen z české strany, tady v Německu to bylo super, pán nám hned vše vysvětlil a zase se vyřizovali papíry mezi ČR a Německem (já ho dostávám z ČR,protože je přítel student), ale přídavky na dítě máme německé - prostě Německo platí rozdíl mezi českým a německým. Stačí se v místě bydliště(v Německu)ozvat a vše ochotně vysvětlí (stěhovali jsme se a obě města - Zittau a Augsburg - super, prima lidi co se snažili pomoci).
Já rodila v ČR (v Jablonci nad Nisou) a nemůžu si stěžovat, bylo to fajn -péče a vše kolem,takže jsme vyřizování měli těžší (ale já jsem chtěla českou porodnici), ale syn má rodný list český i německý atd. Ale první dny byly krušný - obíhání týden po porodu děs - na vše apostilu, překlady… hrůza

• Citovat
  • Upravit
esther b.
13.6.11 21:25

Ahoj Lenko, děkuji moc za informace. Ono to papírování je šílené, ale budeme se s tím muset poprat:).

• Citovat
  • Upravit
1
6.7.11 16:46

ahoj Esther, tak to jsme na tom uplně stejně..v Německu mám nahlášené bydliště od konce března,ale stále jsem na pracovním úřadě v Čechách kam dojíždim na kontroly na gyndu a termíny na úp. Zítra jdu obíhat něm. pojištovnu AOK, Ausländerbehörde kvůli Aufenhaltfreizügigkeit a zkusim i zdejší úřad práce. Zatim jsem,ale neobvolávala českou zdr.poj. a ossz to si nechám na příští týden. Už si nějak pokročila?
 Marie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
esther b.
7.7.11 17:35

Ahoj Marie, já jsem se rozhodla v ČR vše ukončit, protože dojíždění by pro mě bylo asi nereálné - cesta autem nám trvá cca 8 hodin. V Německu jsem si už zaregistrovala bydliště, trvalé si ale zatím nechám v ČR.Jelikož jsem na ÚP, tak stejně nemám nárok na mateřskou a v Německu dostanu rodičovský příspěvek a přídavky na dítě, což vyjde zhruba stejně.Příští týden chci jít na ÚP domluvit zrušení registrace. V Německu mám zažádané o pojištění u nějaké státní pojišťovny.
 e.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí