Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, prosím o nějaké rady, mám přítele z německa, budu se tam stěhovat, chci tam rodit a vychovávat naše dítě.
Na VZP jsem zjistila, že když tu mám pracovní poměr, mám možnost dokumentu E 106, který platí prý i na porod a veškerou zdravotní péči. Pojišťovny si to pak vzájemně proplatí. Ale nevím, jak je to s RL, budu potřebovat i českou verzi? Jaké bude mít dítě občanství? Trvalé bydliště si nechám tady a chci brát i rodičovskou z čech - jaké podmínky musím splnit? A jak je to s cestováním do ČR? Stačí, když dítě bude mít RL nebo má být zapsané v mém OP nebo cestovním pase? Slyšela jsem , že bude potřebovat vlastní cestovní pas, ale to se mi nechce věřit.A za jak dlouho musím dítě přihlásit na pojišťovnu. Prý je možné napsat dítě do E106. V ČR nebo tam?
Jsem z toho všeho trochu zmatená. Děkuji za jakékoliv rady.
Dobrý den,
jsme v začátku 5měsíce, bydlíme v čechách, ale chtěla bych rodit v Německu, nevíte kde se blíže informovat prosím?? ![]()
Ahoj, ráda bych se zeptala, zda je tu někdo kdo by měl zkušenost s porodem v Německu v porodním domě? Potíž je s pojištěním
, jsem pojištěná u VZP, jak se takový výjezd dá zajistit? Poradíte někdo??? Žiji trvale v ČR, do Německa bych ráda jela porodit. V Německu jsem nikdy nepracovala, tudíž německé pojištění nemám.
Ahoj:-)
psala jsem na VZP a tam mi potvrdili, že pokud pojedu rodit do Německa musím si vše zaplatit. Pokud, ale budu zrovna v německu a chytne mě porod, a budu mít cestovní pojištění:-))) vše zaplatí pojištovna:-)))
@1petruse1 Máš dvě možnosti jedna je, že dojdeš na VZP a necháš si vystavit formulář myslim formulář S2. Je to formulář o planovaném lékřském ošetření. Pak ti to VZP schválí a částečně proplatí.( rozhodně ne celý)
Druhá možnost je, že si necháš vystavit formulář S1 s tím jsi dojdeš na pojištovnu v německu tam tě zaregistrujou a prplatej ti to jako kdyby si byla pojištěná v němcku http://ec.europa.eu/social/main.jsp?…
Holky, velký dík oběma!!! Jsem moc ráda, že jsem se alespoň trochu pohnula. Já jsem taky psala na VZP, odkud mi přišla odpověď, že si mám vyplnit formulář E112, který pak musí schválit můj odborný lékař a bůhví kdo další, ta paní nezapomněla zmínit i ředitele VZP.
@1petruse1 Formulář E112 je starý ted nový formuláře jsou ty S. Skvělý je že máš VZP z tou by neměl být problem takový jako s ostatníma pojištovnama. Já teda měla s VZP strašný problem
Díky Annaei, jak jsi prosím myslela ty své problémy s VZP???nebo to měla být OZP?
@1petruse1 VZP že musíš přesně mít přečten na netu co chceš něco jako S formulář neznají. Tak že musíš to mít nastudovaný co chceš aby si mohla argumentovat. Já měla problemy vubec dítě pojistit protože se narodilo v zahraničí a já jako matka u nich nejsem pojištená
Dobrý den prosím mohla by jste mi poslat e-mail potřebovala bych pár rad.. Jsem v 9 tt a s přítelem by jsme se měli stěhovat do Německa. Měla jste nejspíš stejný problém a na internetu jsem nic nenašla.. Děkuji Vám za odpověd… Matesová
Ahojte,
holky prosím poradte mi jsem v začatku těhotenství a rodit bych chtěla v Německu budeme tam bydlet. Mam jen otazku neumím moc německy je to tam asi duležite co? nenajde se tam asi někde česky nebo slovensky doktor(ka)
a jinak jake mate zkušentosti rodit v Německu asi je to lepši než v Cz co? děkuji vam za odpovědi.
Ahoj, tak já jsem německy neuměla skoro ani slovo. Našla jsem si gynekologa, co uměl anglicky (to asi problém není), ale se štěstím najdeš i česky nebo slovensky mluvícího
. V porodnici jsem si taky vystačila s angličtinou a velmi chabou němčinou. S ČR srovnávat nemůžu, rodila jsem jen tady. Bylo to ovšem naprosto v pohodě - všichni milí a profesionální.
Ahoj holky,
jsem těhotná, zatím bydlím v Praze, ale v srpnu se budu vdávat v německu.
Zjistila jsem, že jsme těhotná a rodit bych chtěla již v německu, sice to bude legrace, protože jelikož manžel je původem čech, tak mne to do němčiny ještě moc nedotlačilo a tak skoro nerozumím. Budu nejdříve chodit na gyndu tady a pak musíme naplánovat přesun a najít nového doktora. Slyšela jsem, že nesmí být pojištění ve dvou zemích najednou. Nevíte zda a jak tady vše ukončit atd. Po svatbě půjde pojištění nějak už přes manžela. Nebo na koho se mám, prosím, obrátit? Trochu se děsím úřednic na VZP atd. nejsou moc milé ![]()
@Giusy U5ednice mile nejsi dojdi si tam p5ed svatbou a řekni, že od data svatby se odhlašuješ. Tvuj manžel zase musí dojít na svojí pojištovnu a nahlasit, že tě na sebe hlasí. Po tom mužeš chodit na kontroly kam chceš a jak česká tak německá pojištovna ti musí podle místních zvyklostí to uhradit.