Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Annaei moc děkuju za radu, udělám to tak
. Přeji krásný den!
Dobrý den, narazila jsem dnes na Vaši stránku a pročetla úplně všechny situace, dotazy a odpovědi co tu píšete. Ale na mou situaci ani něco podobného jsem odpověd nenašla, už jsem z toho zoufalá. Můžete mi prosím dát někdo vědět, zda-li máte zkušenosti? Mám 3 deti ve veku 15,12 a 2 roky. S tou nejmensi jsem na materské na kterou mam narok az do srpna 2015. Byla jsem zamestnanec, ale firma mi dala vypoved jeste u dcery v tehotenstvi, takze mi netrva pracovni pomer. Přítel, je také Čech, ale již 2 roky bydlí v Langenhagenu, má byt od KGB, kde platí nájemné městu, je veden u pojištovny AOK, je bezdetny a pracuje tam i na minimalni mzdu celou dobu. Má ale trvalé bydliste stale v ČR. Nyní jsem otěhotněla jsem v prvním měsíci ale čekáme dvojčata, které se mají narodit v červenci. Ted v prosinci se chceme přestěhovat k němu do bytu a zůstat v Německu bydlet. Odhlasim zde materskou i přídavky a musím si je nahlásit tam. Můžete mi někdo poradit jak se tam mám a kde přihlasit na pojistovnu, abych tam mohla chodit na pravidelné kontroly a pak porodit a platil mi to stát? Protoze neplanujeme navrat do Cech. Kde si mám vyridit pridavky na deti a co k tomu potrebuji a jestli je lepší aby jsme se nejdriv vzali a resili to jako manzele uz, nebo to je lepsi vyridit takhle jeste pred svatbou. On kdyz nas nahlasi k sobe do bytu, budeme to mit jednodussi s vyrizovanim tech davek? dekuji moc Martina
Ahoj Martino a ty jsi pojištěná stále v ČR? Pokud jsi ještě na mateřské tak určitě ano. V tom případě se to řeší formulářem E106, já si ho nyní zařizuji. Jsem na mateřské (platí mi pojištění v ČR) a rodit budu v Německu. Kontaktuj svoji pojištovnu, oni ti poradí. Potom až si ukončíš mateřskou, tak by si tě přítel měl nahlásit(navázat) přes sebe na pojišťovnu v Německu. Nevím jak je to v případě přítele. Já se vdávala ted v srpnu a můj manžel si mne na sebe naváže až mi skončí mateřská. Předpokládám, že přítel si platí pojištění v Německu.
Ohledně přídavků zatím moc nevím, ale je snad minimum 300 €…, nebo se platí kinder geld cca 160,– €…, ale tohle opravdu neví, budu mít zatím klasickou mateřskou+rodičovskou placenou z ČR.
Takže chápu to dobre, že je snad lepší nic neřešit a jen mít cestovní pojištění? V Německu rodit neplanuji, ale cestuji tam a zpět a prave se bojím, abych se doplatila, kdyby mě to chytlo mimo CR:D
@Tamara348 Pokud by si rodila v Německu tak máš právo na ošetření stejné jako Němci. Tak že netušim kolik doplacejí. To se dá zjistit na internetu. Myslim, že cestovní pojištění ti dají dost drahé, protože jseš celkem riziková to se pak vyplatí to spíš doplatit
Zadne cestovni pojisteni nema smysl uzavirat, jelikoz se na porod nevztahuje, snad ze b byl do sesteho mesice.
Zdravotni pojisteni plati v cele EU, plati pravidla te dane zeme. V SRN se za pobyt nemocnici plati 10 Euro na den, maximalne asi 200 za rok. Nevim, nikdi jsem to nemusela nastesti vedet. Deti neplati nic a vse s tehotenstvi je take zadarmo - vse nutne, krome sanitky, ta stoji asi 5 Euro a veze jen do nejblizsi mozne nemocnice. Vsechna standartni vysetreni v tehu, akupunktura po porodu, predporodni kurz, poporodni gymnastika, dula na denni navstevy - nechodi se tak casto k doktorovi jako v CR, osoba u porodu, standartni pokoj (vetsinou jsou vsude 2 luzkove, s tim ze v nouzi se tam da strcit 3. postel), obleceni v nemocnici pro tebe a dite, vsechny hygienicke potreby pro tebe a dite - vcetne vlozek, strava pro tebe a dite a spousta dalsiho JE SOUCASTI STANDARTNIHO POJISTENI, NIC SE NEDOPLACI. *Platila by to ceska pojistovna, muzes rodit kde chces, cestovat kam chces, volnej obchod - to je smysl EU. Nadstandart je treba otec roomig in- t. j. rodinny pokoj, nebo mereni tloustky krku ditete, pokud k tomu neni duvod, stejne treba hodinove sono, kde doktor hleda vyvojove vady.
Dobrý den, mam velký dotaz, jsem od prosince v Nemecku a od února tu i pracuji, ale teď v pondělí jsem na gynekologii zjistila ze jsem v 11 týdnu těhotenství a ja teď nevím co dal? Miminko si chci samozřejmě nechat ale budu mit nějaký nárok na mateřskou a příspěvek? Pojištěni mam německé. Děkuji za rady
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak to funguje, KdYž bych chtěla rodit v Německu. Pracuji tady, jsem zde pojištěna, mame tady byt, ale doktora mam stale v čechách a musim říct, ze si v Německu ani doktora hledat nechci
. Předem děkuji za odpověď ![]()
Dobry den.Za par dni mam rodit. Momentalne si v Nemecku hledame byt.Mam zaplacene cestovni pijisteji plus v cesku jsem pojistena u RBP.Muzu tu rodit nebo budu porod platit?
@Jverisa nevím, jak je to u tvé pojištovny, ale VZP to má tak, že je úplně jedno kde rodíš, ale musíš to tam hotově uhradit a pak zpětně dostaneš peníze od pojištovny, ale jen do výše toho, co to stojí v čr, takže celkem rozdíl DE-CZ.. a cestovní pojištění se na toto vůbec nevztahuje ![]()
Dobrý den mám menší dotaz. Přestěhovala jsem se se svým snoubencem do Německa on už v německé firmě pracuje asi zhruba jeden rok, já dostala smlouvu na 6 měsíců teď v srpnu. Nikdo ale nepočítal, že se do toho připlete to že jsem minulý týden šla v Česku na gynekologii, a pan doktor mi oznámil že jsem opravdu těhotná a jsem ve 4. – 5. týdnu. ( už jsem tu řešila těhotenské testy mimochodem, ve vláknu ????) Tudíž netuším co bych teď měla dělat, zda to už říci šéfovi, jelikož toto bylo opravdu neplánované a chtěla jsem si nějakou dobu v Německu odpracovat a tudíž opravdu nevím co mě teď čeká. Jelikož smlouvu mám uvedenou od 14.8. Podepsala sem ji dodatečně až v pátek ráno. Tak mám z toho trošku Stach ???? A zda mám jako Češka pracující v Německu nárok na nějaké peníze jak v Německu tak i Česku. Případně jestli už situaci řešit se šéfem a dohodnout se co a jak. Případně pokud je tu nějaká slečna, paní a něco bližšího už o tom ví
Děkuji moc s vaše rady. ????????
Ahoj mam dotaz mam se stehovat do Německa ale obavám se porodu mimo čr jaké bych měla mít pojištění? a dají se tam sehnat lékaři k těm posledním vyšetřením miminka? děkuji
Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat zda je tu nějaká maminka co přestupovala z Čech do Německa v těhotenství. Zjistila sem že je docela obtížné sehnat někde volné místo případně když nemohu já tak může doktor a zase obráceně. Bydlíme v Německu poblíž Bautznu ale stále marně hledám km bych se šla nahlásit s těhotenstvím. Nevíte případně některá o nějaké doktorce, z tohoto okolí? Děkuji. ![]()
Zdravím maminky. Jsem v 7 tt a mám takovou otazečku. Žiju v CZ ale pracují v německo. Z toho důvodu jsem si našla gynekologa v Nemecko skrz neschopence, u ktereho uz mam i Mutterpass ( tehotenskej prukaz )Mám gynekologa i Chehah. Chtěla ale bych rodit v CZ. Nemáte někdo zkušenosti jak to je s tou německou tehotenskou prukazkou a porod tady u nás?? Nebo budu muset chodit i v Czechah i v německo k gynekologovi, což se mi moc nechce..
Zdravím maminky. Jsem v 7 tt a mám takovou otazečku. Žiju v CZ ale pracují v německo. Z toho důvodu jsem si našla gynekologa v Nemecko skrz neschopence, u ktereho uz mam i Mutterpass ( tehotenskej prukaz )Mám gynekologa i Chehah. Chtěla ale bych rodit v CZ. Nemáte někdo zkušenosti jak to je s tou německou tehotenskou prukazkou a porod tady u nás?? Nebo budu muset chodit i v Czechah i v německo k gynekologovi, což se mi moc nechce..
Nahlásit