Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
WAhoj. prosim radu jsem uz ze vseho mimo.Mate nekdo skusenost s vyrizovanim rod. listu a pasu? Ja jsem slovenka s trv. bydl.na sk. manzel je cech a trv.byd. ma zrusene v cr. oba sme ale prihlaseny tady v nemecku k pobytu a ja nevim kdyz tady porodim kam mam jit vyridit ditete doklady a zda muze mit jenom nemecke kdyz jsme cizinci a co je k tomu treba. dufam ze mi s tim nektera poradite ![]()
Ja teda nevim, jak je to konkretne v Nemecku, ale mam za to, ze v EU je to vsude stejne. Ja jsem v UK. Dite ma narok na obcanstvi PO RODICICH nikoliv dle mista narozeni. Takze vase dite muze mit obcanstvi ceske a slovenske, nikoliv nemecke. Ja dostala v porodnici vzdy balik s informacema, dite registrovala na „mestskem urade“ a behem par dnu prisel anglicky rodny list. Ten jsem pak musela nechat prelozit, udelat apostylu a pres ambasadu zadat v Brne o cesky rodny list. Az na zaklade toho, dostane dite cesky pas.
Zalezi ale take, jak dlouho v Nemecku jste. Treba tady ma dite na UK pas (nikoliv obcanstvi) narok po peti letech prace rodice v zemi. To potom posilas mistni RL se svymi doklady a formularemi potvrzujicimi, ze tech 5 let pracujes a zpet ti prijde mistni pas.
Pokud to v Nemecku funguje jinak, tak se omlouvam, ale mam proste za to, ze v EU je to stejne.
@Janka19 http://www. mzv. cz/berlin/cz/viza_a_konzularni_informace/matricni_doklady/zadost_o_vystaveni_ceskeho_rodneho_listu. html
Ahoj, taky žijeme v DE. Když se malá v červnu narodila, tak manžel v porodnici vyplňoval nějaký papíry kvůli jménu, zkásli ho o 20€ a do dvou týdnů byl RL doma. Ten jsme museli nechat opatřit apostilou, přeložit (udělali jsme to v DE, ale v čr na úřadě pak chtěli český razítko na tom
) a s překladem pak jeli k nám na matriku. Teď čekáme až se vyřídí český RL a teprve pak můžeme žádat o cestovní pas. Takže zatím jezdíme bez dokladu, i když by se správně nemělo.
@teredes já jsem také v UK a syn má české i UK občanství, protože já jako matka jsem zde prokazatelně usazena již přes 5 let v době narození dítěte. Co se občanství týče, neni na to 1 EU zákon, nýbrž každá země má svůj. Ten český se mění od ledna příštího roku.
Jinak opravuji, syn UK národnost nemá, tu teď vyrizujeme, protože jsem také měla původně špatně informace a až právník nám to uvedl na pravou míru.
@Clairisek ahojky diky za vysvetleni ale zajimame jeste az teda dostanem tady RL kde se pak vyrizuje ta apostila? Nemam s tim vubec skusenosti tak se mozna ptam jak debil sorry ![]()
V pohode
muzskej se ptal tady na urade a ti ho odkazali na nejaky prezidium v Darmstadtu, bydlime ve Frankfurtu, nejlepsi bude se zeptat ![]()
@Janka19 Dostanete mezinar. rodny list. Ten zavezete na presidium, nevim, kam spadas. Tam dostanes apostilu. Pak to musis poslat do CR a tam to nechat prelozit soudnimu tlumocnikovi. Ten to opatri tim razitkem a peceti. S timhle bud nakluses na konzulat nebo na mestsky urad pro Phu 1, kde ti vystavi Osvedceni o statnim obcanstvi. Primo v te budove jsou matriky. Odtamtud muzes pozadat o zapsani na zvl. matrice v Brne. Oni s tebou sepisou papiry vc. toho, jestli chcete pro holcicku neprechylene prijmeni (tam bacha, otec to musi podepsat osobne
). Ta prazska matrika to posle do Brna, oni ji to vyrizene vrati a z Phy ti to preposlou do Nemecka. V roce 2010 to trvalo cele od prekladu mesic, v roce 2012 mesic a 3 dny.
@kytka007 jenom mesic? My kdyz prijeli na matriku se vsim pripravenym, tak nam rekli at pocitame 6-8tydnu na vystaveni RL
:thing:
Jinak i v DE se da najit tlumocnik s ceskym razitkem, na konzulatu nam davali kontakt na nejakou pani v Drazdanech, chce to hledat a zeptat se, ale nam nakonec vzali i to nemecky razitko, ale to nedoporucuju ![]()
@Clairisek To ano, i ja tu takovych prekladatelu znam nekolik. Ale oni chteji ceskeho prekladatele v CR, ac by to melo byt jedno. Nekolika znamym s prekladem z Nemecka delali v Brne na zvl. matrice problem. A nejen kvuli prekladum RL.
Trvalo to mesic, protoze jsme si to vybavili osobne v CR. Pres konzulat to nekterym trvalo treba 8 mesicu ![]()
@kytka007 no já jsem zvědavá co na nás ještě vybalej
my to taky děláme v ČR osobně, jen tedy nejezdíme až do Phy, ale berem to přes matriku u nás ve městě a tam jsou fakt experti
chlap tam šel s vyplněnýma formulářema, oddacím listem, našema RL, OP.. a ta blbka na přepážce mu říká „vaše RL nepotřebujete, to schovejte“, tak to teda uklidil a po tejdnu když jsme byli už v DE zase, tak mejl, že to Praha chce a jestli to můžeme co nejdřív doručit, že zbytek už zařídej
jak kdyby to byl výlet na půl hodiny
ještě že to stačilo poslat mýmu tátovi a oni si to okopčili od něj
začátkem října tam zase jedeme, zatím nic nepsali a už je to měsíc, tak doufám, že to bude připravený, ať můžeme zažádat o pas a po Vánocích už jezdíme legálně ![]()
@Clairisek Hele, u nas do toho byla tez zapletena cela rodina
My jsme to urychlili prave tou osobni navstevou v Praze. Protoze tam na to maji 30 dni (haha, jakoze na zaklade okopcenych pasu nebo obcanek vyplni nejake lejstro) a dalsich 30 dni ma Zvlastni matrika na prirazeni rodneho cisla, coz je taky v dobe pocitacu velice smesne! A ze toho vrchovate vyuzivaji
Ukon na maximalne 10 minut, nez to naklapou do pocitace
Pritom to osvedceni o statnim obcanstvi udelaji na pockani za 5 minut pro kluka za hodinu pro holku. Prootze tatinek musi osobne podepsat, ze muze mit jeho dcera stejne prijmeni jako ma matka
![]()
@kytka007 zkusim si to zapamatovat do dalsiho sviste, tohle cekani je na palici
a tedy v takovych lhutach budu pocitat s tim, ze to jeste v rijnu nebude
booooze ![]()
@Clairisek Pozitivni na tom je, ze pak je pas vyrizeny rychle. U nas bylo i foceni hned na druhy pokus. U tehdy dvouletaka to bylo teda daleko zdlouhavejsi ![]()