Německý cestovní pas a rodný list pro dítě

91
28.8.13 13:22

Nemecky ces.pas a rod.list pro dite

WAhoj. prosim radu jsem uz ze vseho mimo.Mate nekdo skusenost s vyrizovanim rod. listu a pasu? Ja jsem slovenka s trv. bydl.na sk. manzel je cech a trv.byd. ma zrusene v cr. oba sme ale prihlaseny tady v nemecku k pobytu a ja nevim kdyz tady porodim kam mam jit vyridit ditete doklady a zda muze mit jenom nemecke kdyz jsme cizinci a co je k tomu treba. dufam ze mi s tim nektera poradite 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6263
28.8.13 13:37

Ja teda nevim, jak je to konkretne v Nemecku, ale mam za to, ze v EU je to vsude stejne. Ja jsem v UK. Dite ma narok na obcanstvi PO RODICICH nikoliv dle mista narozeni. Takze vase dite muze mit obcanstvi ceske a slovenske, nikoliv nemecke. Ja dostala v porodnici vzdy balik s informacema, dite registrovala na „mestskem urade“ a behem par dnu prisel anglicky rodny list. Ten jsem pak musela nechat prelozit, udelat apostylu a pres ambasadu zadat v Brne o cesky rodny list. Az na zaklade toho, dostane dite cesky pas.
Zalezi ale take, jak dlouho v Nemecku jste. Treba tady ma dite na UK pas (nikoliv obcanstvi) narok po peti letech prace rodice v zemi. To potom posilas mistni RL se svymi doklady a formularemi potvrzujicimi, ze tech 5 let pracujes a zpet ti prijde mistni pas.

Pokud to v Nemecku funguje jinak, tak se omlouvam, ale mam proste za to, ze v EU je to stejne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23731
28.8.13 13:48

@Janka19 http://www. mzv. cz/berlin/cz/viza_a_konzularni_informace/matricni_doklady/zadost_o_vystaveni_ceskeho_rodneho_listu. html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8877
28.8.13 13:48

Ahoj, taky žijeme v DE. Když se malá v červnu narodila, tak manžel v porodnici vyplňoval nějaký papíry kvůli jménu, zkásli ho o 20€ a do dvou týdnů byl RL doma. Ten jsme museli nechat opatřit apostilou, přeložit (udělali jsme to v DE, ale v čr na úřadě pak chtěli český razítko na tom :roll: ) a s překladem pak jeli k nám na matriku. Teď čekáme až se vyřídí český RL a teprve pak můžeme žádat o cestovní pas. Takže zatím jezdíme bez dokladu, i když by se správně nemělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185
28.8.13 14:00

@teredes já jsem také v UK a syn má české i UK občanství, protože já jako matka jsem zde prokazatelně usazena již přes 5 let v době narození dítěte. Co se občanství týče, neni na to 1 EU zákon, nýbrž každá země má svůj. Ten český se mění od ledna příštího roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185
28.8.13 14:03

Jinak opravuji, syn UK národnost nemá, tu teď vyrizujeme, protože jsem také měla původně špatně informace a až právník nám to uvedl na pravou míru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
28.8.13 17:44

@Clairisek ahojky diky za vysvetleni ale zajimame jeste az teda dostanem tady RL kde se pak vyrizuje ta apostila? Nemam s tim vubec skusenosti tak se mozna ptam jak debil sorry :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8877
28.8.13 18:00

V pohode :-) muzskej se ptal tady na urade a ti ho odkazali na nejaky prezidium v Darmstadtu, bydlime ve Frankfurtu, nejlepsi bude se zeptat :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23731
28.8.13 21:34

@Janka19 Dostanete mezinar. rodny list. Ten zavezete na presidium, nevim, kam spadas. Tam dostanes apostilu. Pak to musis poslat do CR a tam to nechat prelozit soudnimu tlumocnikovi. Ten to opatri tim razitkem a peceti. S timhle bud nakluses na konzulat nebo na mestsky urad pro Phu 1, kde ti vystavi Osvedceni o statnim obcanstvi. Primo v te budove jsou matriky. Odtamtud muzes pozadat o zapsani na zvl. matrice v Brne. Oni s tebou sepisou papiry vc. toho, jestli chcete pro holcicku neprechylene prijmeni (tam bacha, otec to musi podepsat osobne :roll: ). Ta prazska matrika to posle do Brna, oni ji to vyrizene vrati a z Phy ti to preposlou do Nemecka. V roce 2010 to trvalo cele od prekladu mesic, v roce 2012 mesic a 3 dny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8877
29.8.13 04:35

@kytka007 jenom mesic? My kdyz prijeli na matriku se vsim pripravenym, tak nam rekli at pocitame 6-8tydnu na vystaveni RL :-o :thing:

Jinak i v DE se da najit tlumocnik s ceskym razitkem, na konzulatu nam davali kontakt na nejakou pani v Drazdanech, chce to hledat a zeptat se, ale nam nakonec vzali i to nemecky razitko, ale to nedoporucuju :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23731
29.8.13 11:13

@Clairisek To ano, i ja tu takovych prekladatelu znam nekolik. Ale oni chteji ceskeho prekladatele v CR, ac by to melo byt jedno. Nekolika znamym s prekladem z Nemecka delali v Brne na zvl. matrice problem. A nejen kvuli prekladum RL.
Trvalo to mesic, protoze jsme si to vybavili osobne v CR. Pres konzulat to nekterym trvalo treba 8 mesicu :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8877
29.8.13 22:58

@kytka007 no já jsem zvědavá co na nás ještě vybalej :lol: my to taky děláme v ČR osobně, jen tedy nejezdíme až do Phy, ale berem to přes matriku u nás ve městě a tam jsou fakt experti :lol: chlap tam šel s vyplněnýma formulářema, oddacím listem, našema RL, OP.. a ta blbka na přepážce mu říká „vaše RL nepotřebujete, to schovejte“, tak to teda uklidil a po tejdnu když jsme byli už v DE zase, tak mejl, že to Praha chce a jestli to můžeme co nejdřív doručit, že zbytek už zařídej :lol: jak kdyby to byl výlet na půl hodiny :lol: ještě že to stačilo poslat mýmu tátovi a oni si to okopčili od něj :lol: začátkem října tam zase jedeme, zatím nic nepsali a už je to měsíc, tak doufám, že to bude připravený, ať můžeme zažádat o pas a po Vánocích už jezdíme legálně :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23731
30.8.13 09:52

@Clairisek Hele, u nas do toho byla tez zapletena cela rodina :lol: My jsme to urychlili prave tou osobni navstevou v Praze. Protoze tam na to maji 30 dni (haha, jakoze na zaklade okopcenych pasu nebo obcanek vyplni nejake lejstro) a dalsich 30 dni ma Zvlastni matrika na prirazeni rodneho cisla, coz je taky v dobe pocitacu velice smesne! A ze toho vrchovate vyuzivaji :roll: Ukon na maximalne 10 minut, nez to naklapou do pocitace :roll: Pritom to osvedceni o statnim obcanstvi udelaji na pockani za 5 minut pro kluka za hodinu pro holku. Prootze tatinek musi osobne podepsat, ze muze mit jeho dcera stejne prijmeni jako ma matka :zed: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8877
30.8.13 09:56

@kytka007 zkusim si to zapamatovat do dalsiho sviste, tohle cekani je na palici :lol: a tedy v takovych lhutach budu pocitat s tim, ze to jeste v rijnu nebude :lol: booooze :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23731
30.8.13 09:59

@Clairisek Pozitivni na tom je, ze pak je pas vyrizeny rychle. U nas bylo i foceni hned na druhy pokus. U tehdy dvouletaka to bylo teda daleko zdlouhavejsi :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí