Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
souhlasím s Natašou i anonymní … nám mudra řekla, že mám lepek odložit na 7. měsíc (malý má na tvářích lehký AE), ale kožařka zase řekla, že mu to mám už dát. Na začátek vyzkouším těstoviny. No 7. měsíc je už tady co by dup.
HA mléko má už jen dočasně, protože najíždíme na nové potraviny postupně, ale za pár týdnů vyzkouším normální UM.
Lepkových nemléčných kaší je na trhu opravdu málo. Já znám jen ty od Sunarky nebo Nestle. Z těch nemléčných - tu rýžovou od Nestle má malý moc rád, chutnala i Julce, ale stejně tak jí i rýžovou od Hami nebo Hippu - to je tedy z těch bezplekových. Včera jsem se dívala na nemléčnou obilnou se švestkami, je tam oves a pšenice. Oves převládá. Pak už je jen ta osmizrnná - na začátek bych ji hned ale nedávala. Sunarka má pšeničnou s ovocem. Jo a tu kukuřičnou má tedy Sunarka, respektive je to rýžovo-kukuřičná. Ovšem Sunarka mým dětem nechutná.
Ahoj, díky za doplnění. Takže s lepkem je ještě švestková od Nestlé (ta je dobrá, je v ní hlavně oves - ale fakt působí proti zácpě, což nepotřebujeme vždy:) ) a tuším, že s lepkem jsou i kaše Sladké sny od Nestlé.
To je ale asi všechno, že?
Ahojky včera jsme koupila v kauf.. od Hippu Ovesnou celozrnou, bez mléka. Ale naší terezce opravdu necutná takový obličeje ![]()
Po Sunarce má trošku tužší kakání a to sejí moc nelíbí tak nevím. Jeslinekoupím nějakou mléčnou, v rodině ždánou potravinovoualergii nemáme. Ty nemléčný jsou opravdová mňamka když tonaředíte vodou ![]()
kde se dí sehnat ta se švestkama?
pilcanda píše:
Ahojky včera jsme koupila v kauf.. od Hippu Ovesnou celozrnou, bez mléka. Ale naší terezce opravdu necutná takový obličejePo Sunarce má trošku tužší kakání a to sejí moc nelíbí tak nevím. Jeslinekoupím nějakou mléčnou, v rodině ždánou potravinovoualergii nemáme. Ty nemléčný jsou opravdová mňamka když tonaředíte vodou
kde se dí sehnat ta se švestkama?
Já jsem ještě taky těmi nemléčnými zahušťovala Julce ovocné přesnídávky. Většinou jsou hodně řídké (skoro na pití), ale s tou kaší to bylo tak akorát. V jiných (Hipp, Alnatura), ty nejsou tak řídké, je zase rýže. No, tak to raději si dohustím sama. Po těch nezahuštěných měla Julka za chvilku hlad.
Ta švestková obilná je od Nestle a podle mě ji mají v hypermarketech - Tesco apod., v lékárnách a nebo taky v DM drogeriích.
Já včera začla s lepkem - malun dostal těstoviny, no ale asi by raději tu kaši
Švestkovou určitě vyzkouším, malý má po příkrmech tužšší kakání a tak by to mělo pomoct … je to ta první http://www.kojeneckavyziva.cz/content.aspx?…
Tak mám ještě jednu novinku. Dneska jsem v DM narazila na nové (tedy aspoň pro mě) kaše. Buď pod značkou Babylove nebo Alnatura. Alnatura má 2 bezmléčné - rýžovou a špaldovou, ta byla ale ve velkém balení, tak jsem ji nebrala. Pak ještě mají Babylove bezmléčné, mám pocit, že jáhlovou a pak trojzrnnou. Tu jsem malunovi vzala, je v ní celozrnná ovesná mouka, celozrnná mouka z ječmene a celozrnná špaldová mouka, je to bez cukru, takže někdo může s klidem případně přisladit podle chuti. Oves, ječmen i špalda jsou BIO. Sašík večer dostal do mlíka a pochvaloval si to, dlabal dobře.
Ahoj holky, mně právě došlo, že jsem zapomněla uvést tu špaldovou od Alnatury, ale už jste mě předběhly. Ta je pro zavedení lepku asi docela vhodná, špalda nemá až tak moc lepku … tak to není hned takový náraz.
Ty Babylove jsou asi nějaká novinka, před rokem nebyly
neznám.
Jinak já ty kaše používám jen na zahuštění namixovaného ovoce (mamixuji, ohřeju, nechám trošku ochladnout a vmíchám tam tu kaši … na některých kaších je i takový návod, hodně se ho dělá třeba v Německu - myslím, že pro zavedení lepku je to ideální způsob.
Samotnou nemléčnou kaši bych nedávala kvůli problémům s vyprazdňováním a taky té chuti. A už vůbec ne ovesnou - ta je celozrnná a všude se píše, že celozrnné dětem ne ne ne, ale všechny ovesné kaše jsou celozrnné (i ta Milupa) - tak jak se v tom vyznat, celozrnné jsou samozřejmě i ovesné vločky … takže té kaše bych dávala spíš menší množství. Aby té vlékniny nebylo přliš.
Švestkovou (hlavně ovesnou) jsem kupovala v lékárnách, DMce a Globusu, ale jestli ji chceš ředit vodou, asi budeš zklamaná. A tu stolici fakt upravuje
.
Jinak při zavádění lepku jsem s pšenicí byla nejopatrnější a dodnnes s n šetřm, toho lepku je v ní opravdu hodně a na pšenici toho moc zdravého není. Do polévky jsem dávala radši kroupy než obyčejné pšeničné nudle. Možno taky dávat žitné nebo ječné vločky, jsou i ječné i žitné těstoviny, ale zase je to skoro všechno celozrnné, takže asi radši méně. Pokud pšeničné těstoviny, tak radši ty z tvrdé pšenice tritticum durum - stačí Panzani.
Tak jsem byla v DMce a objevila ty kaše Babylove. Dobrá je hlavně ta třízrnná - mouka z ovsa, ječmene a špaldy. Ale všimla jsem si, že je to všechno z CELOZRNNÉ - s tou celozrnností tomu fakt moc nerozumím.
Taky mně to s celozrnnou není tak úplně jasné, podle toho, co se říká
Vždy jsem to tedy slyšela v souvislosti s pečivem, ale v čem by to mělo být jiné, že ? Nicméně Sašík baští tu 3zrnnou už přes týden, moc mu chutná a důsledek toho ? Přestala u něj zácpa
, která ho trápila od zavedení příkrmů, byla jsem z toho fakt už nešťastná
Ovšem po té kaši se vše dalo do normálu, tak jak se sluší na … no však víte na co
Že by tedy pomohla právě ta vláknina ? ![]()
Nejspíš jo. Taky nevím, proč kaše jsou celozrnné (čistě celozrnné), zatímco celozrnné pečivo se dětem zakazuje, když v tom pečivo to bude určitě aspoň pů na půl celozrnná a normální mouka.
Před časem tady nějaká maminka z ciziny řešila složení masozeleninového příkrmu „brown rise“ - hnědá rýže - celozrnná. Ty celozrnné kaše jsou vesměs z Německa, pravda, ty od Hippu jsou z Chorvatska, ale stejně pod švýcarskou značkou. Nebo mám nemléčnou kaši od Sunvall - pohanková - samozřejmě celozrnná. Vyrobeno v Německu. Nechápu to.
Jáhlová kaše - Alnatura i Babylove - jsou zase celozrnné. Celozrnné jsou i jáhlové vločky Alnatura. Špaldová kaše tuším taky.
JJ to muzu potvrdit,tady v Canade jsou take skoro vsechny kase celozrnne a v prikrmech je hneda ryze-mozna jsem to tu dokonce resila kdysi ja ![]()
Me mala sni jakoukoliv kasi s vodou,ale nejradsi ma obyc ryzovou delanou s vodou,chut neprijde hrozna ani me
,da se ochutit trochou presnidavky ,nebo ovoce,ale u nas vedou bez prichute
takze uz to nezkousim.
Delam ji i pohankovou,ovesnou(z vlocek)jahlovou,s lepkem jsme zacli s kus kusem…ale jak rikam mala je jedlik a nepohrdne nicim ![]()
Mikulenko, není vyhoda kojit plně do 8ho měsíce.
Podle nejnovějsich vyzkumu (časopis pediatrie po praxi - mohu dohledat) se má lepek dostat do tela ne pred 6tym uk ale ne pozdeji nez po 7uk. mesíci.
Jana
Ja snad nikdy nerekla ze je to vyhoda-vyhovovalo to tak me a moji dcerce.
Neco jsem o tom take celka,nazory na to jsou ruzne asi jako u vseho,beru si z kazdeho neco a obcas se nebojim ridit se jen svou intuici a citem.Nebrala bych to pocitani mesicu tak vazne… ![]()
ještě k těm celozrným výrobkům - proč by to mělo prďolům vadit??????? nějak to nechápu… ?? jakože když ho nekrmím jen celozrnným, dostává i jiné věci… a trocha té kaše taky nemůže ublížit.
ad počátek příkrmu - já jsem osobně zastáncem názoru, že každé dítě je jiné a příkrmy se mají nejlépe zavádět v době, kdy dítě projevuje / začíná projevovat zájem o to, že rodiče něco jedí
(teda až po 5. měsíci
, namyslím, že dřív je to přínosné) ale jde to pak snáž!
, když dítě chce. řídili jsme se tím (i když nám to vycházelo přesně na 6M..
, ale je fakt, že Vojta za 4 dny baštil 120g zeleniny. a věřím, že to bylo protože chtěl!!!! )
těstoviny - dala jsem prostě kvalitní, myslím giucci nebo panzani, už nevím… ale určitě byly ze semoliny (triticum durum), má lepší vlastnosti pro výrobu těstovin, které se pak nerozvařují, má větší obsah bílkovin (jiné já nekupuju). btw, se z ní vyrábí kuskus ![]()
nemyslím, že časné zavádění kravského mléka je hazard, jen že bych nezaváděla lepek a KM najednou (což s tou kaší by tak bylo…).
jinak Vojtěch dostal mléčnou kaši při kojení, bylo mu akorát 7m. až na to, že už krátce předtím měl jednou špenát s normálním KM ![]()
první kaše byla rýžová s kukuřicí a miluje jí dodnes (v dobách každý večer kaše jsem je střídala, stejnou měl max. dvakrát týdně, tak se jí nepřejedl)
Celozrnné výrobky se nemají dávat kvůli vysokému obsahu vlákniny. Jak to funguje v praxi (a v zahraničí) fakt netuším. Navíc si myslím, že děti sní kaše docela dost.
Sama třeba těstoviny ze semoliny vůbec nemusím, tak nevím, jak moc hřeším, když vařím ty normální, co se tak dobře rozvaří ![]()
Proč dávat mléko u kojeného dítěte nechápu, často se doporučuje počkat do jednoho roku, když to jde…
Doporučení ohledně zavedení lepku se stále mění, dříve to bylo kojené děti - 6 měsíců a nekojené 9 měsíců, opatrnější pediatři (a imunologové) doporučovali počkat do 1 roku … nyní podle nějakého výzkumu je vyšší výskyt celiakie při zavedení lepku před ukončeným TŘETÍM měsícem věku (to je bez debat), nic moc víc se neví, třeba příští rok bude zase nová studie…
Mikulenko matně si vzpomínám bylas to ty, ale je to už dávno. Zdravím do Kanady.