Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj anonymni,diky za pozdrav,zdravim zpet do CR ![]()
NATASO-
Tim zajmem o jidlo jsem se taky ridila
mala vlastne zacina mit zajem az posledni tydny,protoze uz zkusila vice veci od nas,dokud jsem ji ja neco primo nenabidla-a to vicekrat,poprve nevezme skoro nic-neprojevovala zajem.
Take byla od cca 2 mesice pekny tloustik a pri vylucnem kojeni prospivala az moc dobre ![]()
Vcera jsem zrovan narazila na clanek o te vlaknine,detska nutricni terapeutka to vysvetluje ze k veku ditete se ma pricist 5(g vlakniny) takze treba 2lete dite-2+5=max. 7 g vlakniny denne.
Nadbytek zpusobuje strevni problemy(nadymani,bolesti,prujem,zacpa..),streva nezvladaji zpracovavat,pretezuji se a nemuzou se spravne vyvijet..
Nejaka maminka 3 leteho ditete se ptala jestli mu muze davat musli tycinku- to ji doporucila max 1 tydne,protoze jedna ma cca 4 g vlakniny.....
Prvidelne by se pry celozrnne vyrobky meli zaradit az kolem 10 let veku ditete
do te doby jen obcas a vlakninu doplnovat spis v ovoci,zelenine,lusteninach…-lehceji ztravitelna…
Podotykam ze jsem to jen opsala,nic nedoporucuji a rozhodne neradim -takhle to delejte
![]()
Jo, tak malému opravdu po té 3zrnné kaši zácpa přestala (byla opravdu hrozná, 3 - 4 dny a hrozně tuhé
a k tomu samozřejmě nadýmání), teď je to pryč … normál a nadýmání nikde. No, ale kolik toho malý sní, že. Dávám mu do mléka 1 PL kaše, aby z toho bylo spíš takové husté mléko. Kouknu na to množství vlákniny na obal. S ovocnou přesnídávkou je malý potvora, jí jen tu od Alnatury a jinou nechce
Zeleniny má na oběd dost, ale zácpě nezabránila ![]()
Jinak k tomu lepku, když byla Julka malinká, tak bylo doporučení od 6ti měsíců u kojených dětí a od 9ti u nekojených, jak už bylo psáno výše, u dětí s rizikem vzniku alergie až do roku. Loni jsem v televizi viděla rozhovor s primářem imunulogie z jedné z pražských nemocnic a ten říkal, že se ukázalo, že čím později se lepek zavede, tím větší je riziko, že dítě bude celiak nebo bude mít alergii na lepek. Takže doporučoval pro zavedení těch 6 měsíců a ne později a je jedno, jestli bylo dítě kojené nebo nekojené - řekl, že to s tím nesouvisí. A taky zmínil, že nejvíce celiaků mají právě ze skupiny dětí, které dostali lepek později. Proto se na to zaměřil výzkum.
Tak jsem se koukla na množství vlákniny v té 3zrnné z DM. Na jednu porci hotové kaše počítají 25 g kaše sušené (+ 150 ml mléka), tj. cca 5 PL, 25 g obsahuje 2 g vlákniny.
Malý dostane v mléku tedy cca 0,5 g vlákniny a často něco nechá.
To množství se mi tedy nezdá vysoké, spíš naopak. Možná proto to můžou i mimča.