Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, připadám si fakt pitomě, ale já fakt nevím co mám dělat. Zkusím to krátce.
Malé je 15m ve st a ve čt měla vysoké teploty až přes 39, které se ale vždy daly na cca 8- 10 h. srazit Nurofenem, pak pátek už jen ráno trochu zvýšená a dobrý. Jinak žádné jiné příznaky, malá i jedla, sice ne tolik jako obvykle, ale jedla a byla i jinak normální usměvavé dítě. No, tak jsem si říkala viroza, dobrý, je to pryč, ale v so a v ne měla jakoby zakalené oči a byla ještě trochu spavější, což bych taky pochopila po nemoci, ale dnes v noci špatně spala, budila se úplně na každé zašustnutí, občas si kýchla, dnes přes den taky občas kýchla, ale nic z nosu neteče, a pak odpo v autě usnula, ale hned dostala takový ten kašel, jako když zaskočí, úplně začala z toho brečet, nemohla to dovykašlat… (a to není žádné bolístko) no a teď se mi probudila, taky krátce po tom co usnula normálně v postýlce - kašel jak hrom až sípání a trochu se z toho vyzvracela. No a teď tak půl hodiny zase spí, ale chvílema se budí, ale nesípe nebo tak něco…
Co mám dělat? Nebo jsem šílená matka? Může to něco být? Mám jít k dr? Ale nemá teploty nic. Já nevím, ale nějak se mi to tentokrát prostě nezdá…
Děkuji za názory!
@Evianka A dáváš něco na kašel? Klidně ráno naběhni k doktorovi, ať malou poslechne, aspoň budeš mít jistotu ![]()
Dala bych na instinkt a když se ti něco nezdá, šla bych k doktorce. Ona tam je od toho a ty budeš mít klidnější spaní.
Míváme něco podobného, podle mně hleny tečou do krku, takže ten pak bolí nebo naopak vyschne a nemůže polykat. Dala bych něco na spuštění hlenů, něco na odhlenění a snažila se zvlhčovat.
Teplotu já nesrážím (samozřejmě pokud něco nebolí nebo dítě neblouzní nebo tak), beru jí jako boj tělíčka s infekcí.
A taky klid doma samozřejmě, ať může spinkat pole libosti.
Sípání je Laringitida…ale většinou se projevuje až po 21 hod…říká se jí noční kašel…štěkavý a sípavý…
ale může to být jen nachlazení a rozjede se to později…každopádně sirup proti suchému kašli…vyvětrat…vlhko v pokojíčku…
Pokud ma drazdivy kasel, tak ji rozves v pokoji mokry rucniky a pliny, rohodne tam netop, kdyztak vyvetrej, at je tam chladneji. Venu fouka vitr, muze to byt od toho, ze viri prach, mue se uvas projevovat nejaka alergie na pyl, muze to byt fakt jen viroza… Na drazdivy kasel docela dobre zabira sirup Stodal. Pokud by se to zhorsovalo, tak k dr.
Sakra…jak se píše Laringitida??? Laryngitida??? Laryngytida??? Já nevím…
![]()
Moje malá měla něco podobného a doktorka mi řekla že je zahleněná. Ale radši dojdi k doktorovi nikdy nevíš ![]()
My jsme tohle měly před čtrnácti dny, nejdříve horečky, k tomu kašel a nakonec se přidala i rýma. Doktorka mi řekla, že je to viroza. Horečky měla asi dva dny, pak už jen dva dny teploty, ale také se celou dobu v noci budila s pláčem, kolikrát měla strašný záchvat kašle, pořád chtěla pít, takže já co deset minut vzhůru, dávala jsem jí na kašel Ditustat nebo Stoptussin, ale moc to nezabíralo.
Teď už je to čtrnáct dní a stejně ještě občas zakašle.
U vás bych to taky tipla na nějakou chřipajznu, ono v tomhle počasí, jeden den pět stupňů, druhý dvacet, se není čemu divit…
Ty jo, tak to je jak u nás teď. Ve středu a čtvrtek měl malej teplotu k 39. Zatím jsem nesrážela, nic jiného mu nebylo. V pátek byl bez teploty a bez teploty je až doteď. V sobotu se mu ale spustil neuvěřitelnej kašel. Chroptí, sípe, v noci chrápe a budí se po půl hodině s dávivým kašlem. Chtěla jsem už jet na pohotovost, protože v něm při dýchání rachotí jak ve starých hodinách. Uklidňovala jsem se ale, že nemá teplotu, tak to snad nic nebude. Dnes ráno jsem šla k doktorce. V krvi ani moči nic nemá, uši i nos čistý, ovšem v krku přes hlen nejde vidět ani na mandle. Je strašně zahleněný. Ze začátku to byla viróza - ta středa čtvrtek. Pak to odeznělo a měla se mu spustit rýma, aby odešel hlen s bakteriemi ven. Ovšem rýma se nespustila do nosu, ale má ji někde v nějáke dutině za nosem (ukazovala mi to na obrázku), takže mu hlen nevytíká ani nosem a ani ho nevyplyvne, jen ho vykašle, ale zase polkne (je mu 13 měsíců). Takže je strašně zahleněný, nechce ani nic jíst a pořád krká, na to mi řekla, že je prostě „přejedený“ hlenu, že má žaludek plný, proto nejí. Je to fakt hrozný, jak v něm chrčí a co čtvrt hodiny záchvat kašle. Čištěný při nesmrkání a polykání může trvat až dva týdny. Nic nám nenapsala, že už to není žádný vir, ale musí se zbavit toho hlenu - to půjde těžko, takže hlen ředit přes den Mucosolvanem (potom pašle asi tak půl hodiny, jak ho to dráždí, kolikrát se z toho i poblije a vyzvrací hromádku hlenu, takže taky dobře), a na spaní Stoptussin, ten kašel uklidňuje.
Příspěvek upraven 15.04.13 v 21:26
@Jitka1976 píše:
Sakra…jak se píše Laringitida??? Laryngitida??? Laryngytida??? Já nevím…![]()
Laryngitida - Larynx - hrtan, itis - koncovka pro zánět ![]()
Holky díky!
Na kašel nic nedávám, zakašlala jen dvakrát dnes, ale zato dost drsně…
Právě to, že měla prodlevu od těch teplot dva dny než začala trochu pokýchávat a teď takhle divně kašlat mě trochu zaráží, protože třeba celé dnešní odpoledne od toho kašle vůbec nic, žádné kýchnutí, žádný kašel, normální batolátko ![]()
Normálně bych z toho nic nedělala, už měla podobné virozy, takže trochu vím, ale jen prostě tady mi něco nehraje, právě ten instinkt, asi opravdu přeci jen zajdu k dr, aby si jí poslechla jen… Nechtělo se mi tam, aby z toho, že třeba plaším nechytla nakonec něco jen z té čekárny ![]()
Jo a jinak ven normálně můžeme, že už není nemocný, prostě se jen neumí odhlenit, když mu to nejde nosem. A ono venku ani moc nekašle a líp dýchá.
Jinak taky bych tipovala virózu, většinou to tak probíhá - nejdřív teploty bez dalších příznaků, po pár dnech se to rozjede. Ale k doktorce bych pro klid duše zašla, raději být desetkrát za hysterickou matku, než jednou něco zanedbat ![]()
@Kamila Jakub
Ty jo, tak to k té dr radši fakt dojdu, sice to u nás není tak silné jako u vás, ale bůhví… alespoň si malou poslechne a pro ten klid, že…