Nemoc pečujícího rodiče - kam poslat OČR

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
6022
1.9.22 15:07

Nemoc pečujícího rodiče - kam poslat OČR

Ahoj, jsem na rodičovské dovolené a dostala jsem tak super angínu, že péči o děti nezvládám. Dostala jsem papír na ošetřovné - poslat ho mám svému zaměstnavateli, nebo manželovu?

Děti má na starosti manžel. I přes to, že má HO, je nemyslitelné, aby zároveň pracoval a řešil děti (spousta schůzek každý den, není možné, aby mu tam do toho křičely děti).

Nikdy jsem v téhle situaci nebyla a na netu jsou rady při onemocnění dítěte. Ne pečujícího rodiče. Díky moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
353
1.9.22 15:35

Poslat zaměstnavateli manžela, je to jeho „omluvenka“, že bude vlastně za tebe pečovat o vaše děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20861
1.9.22 17:20

Je to jeho omluvenka do práce, musí to dávat on svému zaměstnavateli

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
1.9.22 17:41
@Bububu123 píše:
Poslat zaměstnavateli manžela, je to jeho „omluvenka“, že bude vlastně za tebe pečovat o vaše děti.

no, ono domáčtí zaměstnanci nárok na ošetřovné nemají :nevim: takže jde o to, jestli ten home office je sjednán ve smlouvě, nebo jestli je domluvený jenom tak „na divoko“ :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24621
1.9.22 17:43

Tak to OČR potřebuje potvrdit manžel, ne vy. Takže jeho zaměstnavateli. Ale s tím HO nevím, zda mu to uznají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
1.9.22 17:48
@sagina píše:
no, ono domáčtí zaměstnanci nárok na ošetřovné nemají :nevim: takže jde o to, jestli ten home office je sjednán ve smlouvě, nebo jestli je domluvený jenom tak „na divoko“ :think:

To je zvláštní. To je v zákoně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
1.9.22 17:50
@Bubla Bůčková píše:
To je zvláštní. To je v zákoně?

jj. teda, jestli to přes covid nezměnili? :think:

EDIT:
tak stále to platí. par. 39, odst. 5, písmeno c zákona o nemocenském pojištění - nárok na ošetřovné nemají domáčtí zaměstnanci.

ale ony se ty home-officy v době kovidu rozjely docela nadivoko, tak nějak neoficiálně, tak třeba to nebude na překážku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
1.9.22 18:02
@sagina píše:
jj. teda, jestli to přes covid nezměnili? :think:

EDIT:
tak stále to platí. par. 39, odst. 5, písmeno c zákona o nemocenském pojištění - nárok na ošetřovné nemají domáčtí zaměstnanci.

ale ony se ty home-officy v době kovidu rozjely docela nadivoko, tak nějak neoficiálně, tak třeba to nebude na překážku.

S když mám 2 dny ho ve smlouvě tak mi měli zamítnout očr? Nějak mi to nesedí, to mají docela blbý chudáci :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24621
1.9.22 18:11
@Bubla Bůčková píše:
S když mám 2 dny ho ve smlouvě tak mi měli zamítnout očr? Nějak mi to nesedí, to mají docela blbý chudáci :D

No a jste na něm ty dva dny, nebo je to jen jako možnost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
1.9.22 18:14
@Bubla Bůčková píše:
S když mám 2 dny ho ve smlouvě tak mi měli zamítnout očr? Nějak mi to nesedí, to mají docela blbý chudáci :D

já už mzdy dáááávno, celé roky, nedělám, takže netuším, jak se to řeší v praxi. asi by bylo správné proplatit jenom dny, kdy jsi měla pracovat na pracovišti zaměstnavatele? :think: akorát že tam to potom je o správném vyplnění formuláře, pokud je blbě vyplnění, tak to sociálka zjistí nejspíš jenom při nějaké cílené kontrole, jinak ne :nevim: kdysi jsem taky byla na OČR, přičmž část doby jsem normálně pracovala, což jsem do formuláře vyplnila. mzdovka mi jako nepracovní napsala celou dobu. ze sociálky mi pak volala nějaká příjemná paní a snažila se mne návodnými otázkami dovést k odpovědi „ježíš, já jsem blbá, já se upsala“ :mrgreen: no, neřekla jsem to, naopak jsem jí opakovaně potvrdila, že jsem opravdu pracovala a že chyba je u mzdovky. ale zdálo se mi, že ta dobrá duše na druhé straně telefonu si myslí něco o slabých duchem, kterým se snaží pomoci, ale ne a ne a nejde to, až nakonec nade mnou zlomila hůl :nevim: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
1.9.22 18:16
@lucad77 píše:
No a jste na něm ty dva dny, nebo je to jen jako možnost?

Normálně jo. Když kluk stune prostě ten den k zastižení nejsem, dyt je to divný :think: ale věřím, že to existuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24621
1.9.22 18:18
@Bubla Bůčková píše:
Normálně jo. Když kluk stune prostě ten den k zastižení nejsem, dyt je to divný :think: ale věřím, že to existuje.

No tak v tom případě byste ten den HO brát ošetřovné neměla. Ale taky nevím, jak moc se to hlídá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
1.9.22 18:21
@lucad77 píše:
No tak v tom případě byste ten den HO brát ošetřovné neměla. Ale taky nevím, jak moc se to hlídá.

Já si ho klidně nechám zaplatit za plnou od uamestnavatele, ale nevím jak vyřeším to, že nemůžu pracovat ten den :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6022
1.9.22 19:35

Díky moc za odpovědi :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie