Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla bych se zeptat, jak dlouho je tato nemoc infekční. Pupínky už se mi zdají suché, kůžička se olupuje. Samozřejmě jsme pořád doma, mezi děti nechodíme, ale potřebuji nutně skočit na nákup a pooštu a nemám možnost hlídání. Myslíte, že to již jde nebo by dcera mohla někoho nakazit nebo jí to uškodit?
Ahoj! Tohle měla nedávno moje dospělá sestra a tehdy si zjišťovala, jak moc je to infekční kvůli našemu malýmu. Dr. jí řekla, že dokud jsou pupínky „mokré“ a i potom ještě týden musela dávat pozor, aby se s někým třeba nenapila z jedné sklenice.
Takže teoreticky když nebude na nic a nikoho šahat, tak by to vadit nemělo? Suché už je má, ale pořád jsou vidět.
A jak to má dlouho? Ségra byla tehdy „v karanténě“ min. 10 dní. A má antibiotika nebo ne?
Nemá nic, má to již asi 14 dní. Nejdříve měla horečku a pupínky má asi 12 dní.
holky ja jsem asi trochu mimo. co to je za nemoc? to se jmenuje ruce, nohy, pusa?
Ano jmenuje se takto (hand, foot, mouth). Teď to tu docela dost řádí. Není to nebezpečné, jen nepříjemné. Je to 2-3 dny horečky a pak nepříjemná vyrážka na právě těchto místech.
ajleenka píše:
Tak to myslím, že na poštu si klidně zajít můžeš - jen bych ji ještě nedávala do kolektivu. Jde taky o to, že ona bude sama oslabená, tak aby nechytla něco jinýho…
alien21 píše:ajleenka píše:Tak to myslím, že na poštu si klidně zajít můžeš - jen bych ji ještě nedávala do kolektivu. Jde taky o to, že ona bude sama oslabená, tak aby nechytla něco jinýho…
Děkuji, do kolektivu určitě nepůjdeme. Jenom rychle oběhneme, co je potřeba.
Lilalu píše:
Taky nemam tuseni,co to je zaca zajimalo by me, co to je.
Je to hnus - u dětí prý bývá mírný průběh, ale když to chytla má dospělá sestra, byl to mazec. Napřed se jí udělalo asi tisíc malých aftů v puse, že nemohla mluvit, jíst a po pár dnech se přidaly puchýřky na dlaních a chodidlech, který bolely tak, že neobula boty. Honili ji doktoři po všech čertech a pak až na infekčním v nemocnici jí řekli, že je to Syndrom HFM (hand, foot, mouth).
alien21 píše:Lilalu píše:Je to hnus - u dětí prý bývá mírný průběh, ale když to chytla má dospělá sestra, byl to mazec. Napřed se jí udělalo asi tisíc malých aftů v puse, že nemohla mluvit, jíst a po pár dnech se přidaly puchýřky na dlaních a chodidlech, který bolely tak, že neobula boty. Honili ji doktoři po všech čertech a pak až na infekčním v nemocnici jí řekli, že je to Syndrom HFM (hand, foot, mouth).
Taky nemam tuseni,co to je zaca zajimalo by me, co to je.
U nás to zase bohužel nejvíce odnesla malá. Já jsem měla asi 5 pupínků na dlaních, o kterých jsem ani nevěděla a za 2 dny byly pryč a manžel měl v puse asi 3 afty, jinak nic. Malá měla horečky 39,5 asi 3 dny, že se mi v noci celá klepala, jednou i zvracela z horečky, průjmovala a pak měla asi 10 dní tu vyrážku, úplně rudé horké tváře, osypané celé dlaně, hrůza.
Myslím, že takto na poštu a na nákup můžeš. Třeba k někomu na návštěvu bych asi ještě pár dní nešla.
Malá to měla začátkem měsíce a dneska jde na očkování (hexavakcína), je to 18 dní od propuknutí nemoci a prý už to nevadí.