Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jak dlouho boli ty bolaky v puse? Sakra, kluk rval bolesti celou noc. Na nohach ma 2 pupinky a na ruce jeden. V puse vic, ale tu ani neotevre
![]()
To se ale netvoří v puse, ale na puse zvenku. V puse jsou snad jen neštovice nebo afty.
Já myslím, že se tvoří afty v puse i při této nemoci. Ale náš kluk je naštěstí neměl, takže neporadím…Nejhorší fáze u nás trvala tak 2 d-3 dny…
My máme čerstvou zkušenost. Dneska je to třetí den, co má dcerka tuhle nemoc. Narozdíl od toho, co se píše na netu, má pupínky i puchýřky na zadečku a celých nohách zezadu, pak trochu kolínka a kolem loktů. Na chodidlech a dlaních zatím nic, za což jsem vděčná
V puse na patře má skvrnek taky dost, ale zdá se, že jí nic nevadí. Od doby, co skončila horečka (ta trvala den a půl) je normálně čilá.
Nevíte někdo, prosím, jak dlouho trvá výsev těch puchýřků? Zajímá mě, jestli ještě přibydou. Pupínky se objevily včera, puchýřky dneska ráno. Kéž by to bylo už všechno
A další kéž - kéž by se to vyhnulo nám dospělým doma ![]()
Jinak nám doktorka řekla, že máme zůstat doma týden ode dneška, tedy od objevení puchýřků
Výsev asi 5 dní, pak dalších 14 dní celý pupencový a dalších 14 dní co to mizelo a loupal se jak leprák. Do kolektivu jsme nešli 14 dní. Dospělí to nechytají, jen výjmečně. Sotva to zmizelo, máme neštovice.
Nedocitam cele.. jen vkladam cerstou zkusenost. Syn 9mesicu - chytl u starsiho ve skolce. Starsi to nechytl. Tri dny 40 horecky - nesly srazit - zabaly, octove obklady, tvarohove obklady, nurofen, nechtel jist, pit, kojit. Treti den mu vyskakaly kolem pusy mokvajici puchyre. Nevedela jsem, c to je. Sla jsem k dr. Ta mi to vysvetlila. Jen jsme dorazili domu, osypal se uplne cely - cele telo pupinky. Plna pusa aftu, kolem pusy, na kolenou, v zadecku, chodidlech a rucickach mokvajici puchyre. Porad jen brecel a brecel. Ctvrty den ustoupily teploty. Ted je to 6. den a syn si konecne hraje, smeje se. Jeen se strasne drbe. Puchyrky zacinaji zasychat. Necha se nakojit. Jist normalni jidlo ne.
Dospeli to chytit muzou - bohuzel.. a pak to ma mnohem horsi prubeh nez u malych deti..
@Sazkarka jizvy mohou zustat pry naporad.. jako pri nestovicich ![]()
U nás měl malý nejvíc flekaté dlaně a plosky nohou, teď mu po 5 týdnevh z toho slézají nehty na rukou, je to hrůza co všechno existuje za nemoci.
Dcera 27 mesicu v sobotu vecer 39horecka.usla,rano bez horecky. behem vikendu zacala trochu pokulhavat. v pondeli se ji na dlanich udelaly puchyrky.od te doby bez horecek. dalsi pupinky se neobjevily. celou dobu nechce jist, jen se koji,unavena.ma prujem. dnes jsem ji zacala davat smektu a probiotika. a vypada to, ze se ji zacinaji delat bolaky/afty. cim bych ji mohla pomoct nebo ulevit?
Taky teď měli děti tuto nemoc..Doktorka říkala že na afty fialku a vytírat heřmánkovým čajem..Nakonec jsem ale ani jedno nepoužila a potírala jsem mastičkou co tu mám na dásně když se prořezávají zoubky..Denti baby se jmenuje…obsahuje heřmánek, kozlík a propolis a hrozně mu to pomohlo.. Vždycky ho to hned přestalo bolet ![]()
@Anonymní píše:
Dcera 27 mesicu v sobotu vecer 39horecka.usla,rano bez horecky. behem vikendu zacala trochu pokulhavat. v pondeli se ji na dlanich udelaly puchyrky.od te doby bez horecek. dalsi pupinky se neobjevily. celou dobu nechce jist, jen se koji,unavena.ma prujem. dnes jsem ji zacala davat smektu a probiotika. a vypada to, ze se ji zacinaji delat bolaky/afty. cim bych ji mohla pomoct nebo ulevit?
Přidala bych vit. B kvůli aftům. Ve vašem případě Nutrolin B sirup. Ať je dcerka brzo fit ![]()
Též máme zkušenost s touto nemocí. Syn měl osypané jen ruce a nohy. V pusince vůbec nic. Jednotlivé pupínky se sliby do velkých map. Končilo to tím, že se kompletně sloupaly plosky nohou a šlo to dolů po opravdu velkých kusech a slezly mu všechny nehtiky na rukou i nohou
zadne jizvy mu ale nezůstaly a nehtech poznat též nic není. Ať je lépe ![]()
My jsme nemoc prave prodelali a asi nejhorsi to bylo na chodidlech, klukovi jsem to mazala fenistilem protoze v noci vubec nemohl spat a bohuzel to odnesly nehty, kdy asi 4 slezly..Horsi to ale asi maji dospeli, protoze muze to chytlo a nemohl chodit dva dny, tomu nejvic pomahaly nohy v lavoru s vodou
Je to desna nemoc
Ahoj, tuto nemoc měl náš chlapeček v loni v létě. Měl pupínky na ploskách na chodidlech, na rukou, na puse, v puse. Ze začátku to byly malé pupínky, které se pak slily do velkých puchýřů
Já jsem ze začátku mazala tekutým pudrem, a pak mastičkou, kterou jsme dostali od paní Dr. Bylo to hrozné, protože bylo strašné vedro, chlapečkovi to strašně svrbilo, byli jsme zavření doma a pak mu slezly nehty na ručkách ![]()
Dobrý den, tak situace přes víkend se u nás doma trochu změnila. Dcera měla slabý průjem, ale jinak se už zlepšila, žádná nová vyrážka se neobjevila. V pátek lehla moje mamka se střevní chřipkou, v sobotu nebylo dobře mně (ale já jsem byla v neděli už v pořádku), od včerejška můj otec. Manžel se zatím drží, ale dobře se zrovna necítí. Bydlíme všichni spolu. A doma si samozřejmě všichni myslí, že to chytli od dcery, se kterou jsme nikam nechodili (žádný kolektiv apod.). Myslíte si, že to nakonec byla „jen“ střevní chřipka nebo dcera měla opravdu ruka-noha-pusa?