Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak zaměstnavatel hlavně musí poslat přílohu k žádosti o dávku, kde se uvádí příjem, ze kterého se nemocenká počítá + kam se posílá mzda a další info.
@Hanula1212
A můžu nějak zjistit, zda toto odeslal, když s ním není možná žádná domluva? Ať zbytečně nečekám na něco, co nemá jak prijit?
Ano, muzes, kontaktovanim ossz. Ale jestli jde o nemocenskou za květen, tak je otázkou, jestli jen nejsi moc netrpeliva.
Příspěvek upraven 24.06.20 v 06:17
Najdi si včerejší diskusi eneschopenka. Je tam popsáno, jak to nyní funguje elektronicky.
@j.a.n.i1
O nemocenskou za květen jde, ale problém je, že jsem si jistá že nic neodesilal a on tvrdí že nic odesílat neměl a že si mám všechno odeslat a vyřešit sama a netahat do toho jeho když s tím údajně nemá nic společného.
A zaměstnavatel si dělá mzdy sám? Nebo má na to účetní? Já dělám mzdy několika firmám a někteří nemají ani tucha, co vše za ně odesílám. Zkus se zeptat mzdovky. A jinak se zeptat na socce.
@Anonymní píše:
@j.a.n.i1
O nemocenskou za květen jde, ale problém je, že jsem si jistá že nic neodesilal a on tvrdí že nic odesílat neměl a že si mám všechno odeslat a vyřešit sama a netahat do toho jeho když s tím údajně nemá nic společného.
On nic posílat nemusí. Přečti si to v té diskusi, o které jsem psala výš.
@Anonymní píše:
Holky, chtěla bych se zeptat na elektronickou nemocenskou. Nastoupila jsem na ni měsíc zpět - zaměstnavatel odeslal na ossz lístek o nástupu na nemocenskou, ktera by měla být elektronicky. Nic víc údajně neodesilal nikdevůbec nevím jak to teď nově funguje ale měl by odeslat ještě něco? On tvrdí že ne
No, lístek na peníze posílá doktor, tak s tím zaměstnavatel nic nemá společného.
@nozu zaměstnavatel posílá na OSSZ tzv. NEMPRI, kde jsou údaje o výši mzdy, vyloučených dobách, číslo účtu, kam je vyplácena mzda, důchodech, srážkách a podobně. Jak jinak by asi OSSZ zjistila, kolik a kam má poslat?
@Hanula1212 píše:
@nozu zaměstnavatel posílá na OSSZ tzv. NEMPRI, kde jsou údaje o výši mzdy, vyloučených dobách, číslo účtu, kam je vyplácena mzda, důchodech, srážkách a podobně. Jak jinak by asi OSSZ zjistila, kolik a kam má poslat?
To, ale posílá na začátku ne?? A potom už je to věc doktora, aby potvrdil, že pn trvá.
To se posílá po 14 dnech trvání neschopnosti. Ale tazatelka psala, že zaměstnavatel poslal nějaký lístek o nástupu na nemocenskou, což teda nevím, co je. Takže těžko říct, jestli poslal i tuto přílohu. Taky záleží na tom, jaké jsou u zaměstnavatele postupy. Pokud má např. externí mzdovku, která nemá přístup k datovce a ani k údajům z eneschopenek, tak se k tomu, že je někdo od poloviny května na neschopence dostane spolu s podklady pro mzdy na začátku dalšího měsíce a NEMPRI pošle kolem 15. a OSSZ má 30 dnů na vyplacení. Nejdříve bych se ptala mzdovky. Taky tazatelka píše, že nastoupila na nemocenskou měsíc zpět, takže to klidně mohlo být 20.5. a za květen ji OSSZ vůbec vyplácet nebude.
@Hanula1212 No, očividně o tom nic neví, ale už ví, že za to může zaměstnavatel. ![]()
@Anonymní píše:
@Hanula1212 za květen mi mají přijít peníze za 12 dnů
Jako, že jsi byla 12 dnů na nemocenské? Nebo 12 dnů má proplácet OSSZ?
Holky, chtěla bych se zeptat na elektronickou nemocenskou. Nastoupila jsem na ni měsíc zpět - zaměstnavatel odeslal na ossz lístek o nástupu na nemocenskou, ktera by měla být elektronicky. Nic víc údajně neodesilal nikde
vůbec nevím jak to teď nově funguje ale měl by odeslat ještě něco? On tvrdí že ne