Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky holky, prosím vás, mám takový hloupý dotaz
, ale nedá mi to spát. Včera jsem byla se synem (7týdenním) u dr. kvůli rýmě a škaredému kašli. Vše se objevilo v noci ze čtvrtka na pátek najednou. Dr. mu vzala krev, poslechla srdíčko a dýchání, zvážila apod. klasické vyšetření. Krev mu ale vyšla špatně, objevila se mu tam nějaká bakterie
, která dokáže v tělíčku udělat pořádnou neplechu. Dr. řekla, že je to na antibiotika. Ale kvůli nízkému věku prý na atb. moc přistupovat nechce a tak mi pro začátek napsala jen Fenistil kapky a Nasivin a pro případ nouze (kdyby dostal horečky) mi vypsala žádanku na vyšetření do nemocnice na pohotovost. Horečky tedy nemáme, ale maličký mi od včerejšího dopoledne téměř celou dobu spinká až doted
. Kdybych ho nebudila na kojení mám pocit, že by spal bez přestávky. Nevím jestli je to normální a trochu se toho jeho spinkání bojím. Je to moje první mimi tak nemám z nemocemi zkušenosti
. Proto prosím o vaše zkušenostmi s nemocnými dětmi. Mám ho nechat spinkat, nebo ho mám budit, nějakým způsobem poutat jeho pozornost a dávat ho spinkat jen po papání
? Fakt jsem bezradná a dost nervozní
. Takového spavého ho neznám. Děkuji moc všem za rady a přeji krásný den a zdraví!!!!!
![]()
Já myslím, že tím spánkem tělo bojuje s nemocí. Vzpomeň si na sebe, když máš třeba chřipku - to by člověk nejraději taky pořád spal.
Ale určitě ho nenechávej spáte bez jídla. Buď ho v běžných časech na kojení a určitě hlídej dech. Pokud nemáš monitor dechu, tak choď kontrolovat. Taky by mě to znervózňovalo…
Já bych ho nechala spát, ale zároveň dbala i na pravidelné krmení, je maličký a jeho tělíčko teď bojuje kdoví s čím, jinak než spánkem a krmením na ten boj síly nenačerpá, takže pokud nemá horečku, tak bych ho zbytečně nebudila.
Každé nemocné dítě je unavené … vždyť přece i dospělý bývá při nachlazení a nemoci chcíplý… to je normální, neboj. Buď ho na papání, jinak nech spinkat a choď kontrolovat. Tělíčko ten spánek potřebuje, uzdravuje se tak. Většina takhle malých miminek hodně spí, natož s rýmou a kašlíkem.
Ať jste hlavně brzo fit!!!
…holky moc vám děkuji!!!!Uklidnily jste mě moc
!!!!Na papání ho samozřejmě budím a bez monitoru dechu si to vůbec nedokáži představit
!!!!Bez něj bych stála u postýlky nonstop
!!!!!Děkuji všem!!!!!Jste bezva
!!!!!Hodně zdraví vám i vašim prckům
!!!!
A jestli má rýmu, tak i pravidelně odsávej (i když bude řvát, jako by ho na nože brali), ať se ti nezahlení…
Wiolla píše:…Wiollko
A jestli má rýmu, tak i pravidelně odsávej (i když bude řvát, jako by ho na nože brali), ať se ti nezahlení…
Ahoj
Poradit stoprocentně nemůžu ale napsala bych vlastní zkušenost.Syn onemocněl když mu byl přesně rok a podle doktorky jen viroza.Dostali jsme jen doporučení na klidový režim a vitamín C a při horečkách podávat Nurofen to bylo v pátek.Druhý den byl moc spavý a na oběd jsem ho musela probudit ale vůbec nic nesnědl a zase usínal a tak jsem ho uložila zpět do postýlky
…spal od 12 do 16.30 vkuse protože jsem neměla neměla to srdce ho budit nebo kontrolovat pořád teploměrem.
Když přišel manžel a zjistil jaká je situace rozhodl se našeho syna probudit ale nedokázal to.Syn se jen bezvládně viklal v jeho náručí ale jevil známky života a tak jsme volali ihned rychlou.V sanitce mu naměřil teploty 40C a později v nemocnici zjistila záněty na průduškách a plících
![]()
Jessyss píše:…pane bože, to je hrozné
Ahoj
Poradit stoprocentně nemůžu ale napsala bych vlastní zkušenost.Syn onemocněl když mu byl přesně rok a podle doktorky jen viroza.Dostali jsme jen doporučení na klidový režim a vitamín C a při horečkách podávat Nurofen to bylo v pátek.Druhý den byl moc spavý a na oběd jsem ho musela probudit ale vůbec nic nesnědl a zase usínal a tak jsem ho uložila zpět do postýlky…spal od 12 do 16.30 vkuse protože jsem neměla neměla to srdce ho budit nebo kontrolovat pořád teploměrem.
Když přišel manžel a zjistil jaká je situace rozhodl se našeho syna probudit ale nedokázal to.Syn se jen bezvládně viklal v jeho náručí ale jevil známky života a tak jsme volali ihned rychlou.V sanitce mu naměřil teploty 40C a později v nemocnici zjistila záněty na průduškách a plících
![]()
No můj syn zase dostal ATB ve dvou měsících na Chlamydie v očích a když pominu, že mu stejně nepomohly, páč chlamydie jen tak z těla nedostaneš - mu ta ATB totálně zlikvidovala střevní mikroflóru, měl silné bolsti bříška a do půl roku trpěl průjmy, nebo naopak zácpami, změnila jsem pak dr., prý ty ATB nebyly vůbec na místě, hlavně byly až od 6 měsíců a jemu byly dva…Takže to, že nám malej prvních 6 měsíců probrečel, několikrát jsme byli bezrádný na pohotovosti přikládám těm pitomým ATB, takže dr. asi ví, proč chce u takhle malého miminka zkusit léčbu bez ATB - je to hrozné svinstvo a může napáchat pořádnou neplechu…samozřejmě, když to jinak nepůjde, jsou namístě, ale pokud nehorečkuje, je možné, že z toho bude za pár dní venku s ještě posílenější imunitou…
ALISHI píše:Jessyss píše:…pane bože, to je hrozné
Ahoj
Poradit stoprocentně nemůžu ale napsala bych vlastní zkušenost.Syn onemocněl když mu byl přesně rok a podle doktorky jen viroza.Dostali jsme jen doporučení na klidový režim a vitamín C a při horečkách podávat Nurofen to bylo v pátek.Druhý den byl moc spavý a na oběd jsem ho musela probudit ale vůbec nic nesnědl a zase usínal a tak jsem ho uložila zpět do postýlky…spal od 12 do 16.30 vkuse protože jsem neměla neměla to srdce ho budit nebo kontrolovat pořád teploměrem.
![]()
!!!..........
Alishko, neblázni, nenech se vystresovat takovýmhle příspěvkem… Stát se může komukoli cokoli, ale Tvoje mláďátko bude ještě mockrát nemocné - a každá rýma a kašel nekončí tímhle způsobem. To by ses z toho musela zbláznit. Časem si zvykneš a nebudeš to tak prožívat, už budeš vědět líp, jak mimčo reaguje, snadněji poznáš teplotu a kdy mu není dobře… Že doktorka nenasadila hned ATB, to je dobře a svědčí to naopak o její zodpovědnosti - ona ví, jakou paseku v takovém malém tělíčku dokáží nadělat. Pokud nemáte horečky, ale jen rýmu a kašel, tak je to v pořádku, odsávačkou a kapičkami mu ulevíš a bude to lepší a lepší. A té bakterie se buď časem dokáže zbavit sám nebo se mu ATB nasadí, až bude trošilinku starší. Čím později, tím lépe.
Doporučuji také hodně zvlhčovat vzduch (ověsit postýlku mokrými plenami) a podložit postýlku knihami, aby ležel ve zvýšené poloze… pokud to ještě neděláš..
Hlavně klid. ![]()
On takovy zapal plic muze probihat i bez teploty (cimz nechci rict, ze ho ma), ja nechapu, proc by mel byt prispevek Jessyss neco k vydeseni, je to proste jeji zkusenot, bohuzel dost trpka.
Kazdy neni hrdinka, ja bych se o takovy mimco taky bala, kdyby takhle porad spalo, navic, kdyz v nem nejaka bakterie je.
Alishi, chci jen rict, ze na pohotovosti se na me nikdy spatne netvarili, toho se kdyztak neboj, nevim tedy odkud jsi, ja z Prahy, a zkusenosti z pohotovosti mam jen dobry (mam 2 deti).
Preju at je malymu uz dobre ! ![]()
Ona ta spavost bude taky podporována Fenistilem. Malá měla vyrážku a taky po kapičkách hodně spinkala. Přeji Vám brzké uzdravení ![]()
Ahojky, přeji brzké uzdravení ![]()
ono s doktory je to tak, jak mi bylo řečeno v nemocnici: každé tělo je jiné a většinou (pokud to není úraz apod. jasně dané věci) se léčí spíše pokusy.
Protože to, co zabere u jednoho, tak u druhého nemusí. S holkou jsem jednou skončila v nemocnici na pozorování, protože už nevěděli co s ní, ležela na JIP a já jsem spala na židli vedle ní, odmítla jsem odejít. Ale nakonec se z toho vyhrabala. Musí si teprve budovat imunitu a to že spinká je dobře, protože tím tělo nabírá sílu, aby mohlo válčit
Uvidíš, že brzy bude lépe ![]()
vrobca píše:
Ahojky, přeji brzké uzdravení
ono s doktory je to tak, jak mi bylo řečeno v nemocnici: každé tělo je jiné a většinou (pokud to není úraz apod. jasně dané věci) se léčí spíše pokusy.Protože to, co zabere u jednoho, tak u druhého nemusí. S holkou jsem jednou skončila v nemocnici na pozorování, protože už nevěděli co s ní, ležela na JIP a já jsem spala na židli vedle ní, odmítla jsem odejít. Ale nakonec se z toho vyhrabala. Musí si teprve budovat imunitu a to že spinká je dobře, protože tím tělo nabírá sílu, aby mohlo válčit
Uvidíš, že brzy bude lépe
A hlavně, když jsi s dítkem u doktorky, tak je v nějakém stavu a za 2 hodiny může být všechno úplně jinak. Ta nemoc se prostě vyvíjí… Zakladatelko, proto ti doktorka ATB nedala, protože to na ně ještě nebylo. Ale za půl dne mohlo být a proto ti dala doporučení do nemocnice. Co mohla udělat lepšího? Neplaš, odsávej, hlídej, když nemá teploty, tak bych až tak nestresovala…