Nemohoucí babička, co dál?

Anonymní
13.1.16 08:58

nemohoucí babička co dál

Ahoj, prosím o radu nebo jestli má někdo podobný problém, naše babička věk 75 let, byla pořád čilá, jen nemohla moc chodit špatné klouby už, nikdy s tím nikam nechtěla jít, co jsme se nazlobili s ní, at jde k doktorovi. ted je to 3 dny měla tkal vysoký z ničeho nic kolem 200, ta jsem jí odvezli na pohotovost, tam jí udělali různé vyšetření a že je zdravá, jen jí dali prášky na tlak a hned ten den ještě 2krát spadla doma a ještě se to zhoršilo, už nemůže vůbec chodit, tak jsme volali pohotovost a tam jí zase udělali vyšetření a že je to už vypovězení kloubů asi, tak doma leží a děda se o ni stará, jenže je taky starý už a nemůže ju zvedat atd. nevíme co ted, objednali jsme jí na ortopedii, jenže tam jde až za týden a doufáme, že to půjde ještě operovat, nevíme co dělat? já se o ni starat nemůžu mám 3 měsíční dítě a 3 leté dítě, moje mamka je těžce nemocná, tak nevíme co dál

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1908
13.1.16 09:01

Existuje pečovatelská služba, za úhradu dojedou do domácnosti a pomůžou babičku třeba zvednout, vykoupat, připraví jídlo, zařídí úklid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30994
13.1.16 09:02

Jak daleko babicka bydli? Nemohla by ses tam stavit denne alespon na chvili?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5418
13.1.16 09:04
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím o radu nebo jestli má někdo podobný problém, naše babička věk 75 let, byla pořád čilá, jen nemohla moc chodit špatné klouby už, nikdy s tím nikam nechtěla jít, co jsme se nazlobili s ní, at jde k doktorovi. ted je to 3 dny měla tkal vysoký z ničeho nic kolem 200, ta jsem jí odvezli na pohotovost, tam jí udělali různé vyšetření a že je zdravá, jen jí dali prášky na tlak a hned ten den ještě 2krát spadla doma a ještě se to zhoršilo, už nemůže vůbec chodit, tak jsme volali pohotovost a tam jí zase udělali vyšetření a že je to už vypovězení kloubů asi, tak doma leží a děda se o ni stará, jenže je taky starý už a nemůže ju zvedat atd. nevíme co ted, objednali jsme jí na ortopedii, jenže tam jde až za týden a doufáme, že to půjde ještě operovat, nevíme co dělat? já se o ni starat :) nemůžu mám 3 měsíční dítě a 3 leté dítě, moje mamka je těžce nemocná, tak nevíme co dál

prijde mi to trosku divny s tou pohotovosti.
Jinak jsou ruzne soc. sluzby, ktere by vam mohli pomoci, jestli chcrs napis mi zpravu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1908
13.1.16 09:07
Krátkodobě to je řešení, ale ne dlouhodobě, to nejde…řešíme teď to samé, vlastní zkušenost
@Cuddy píše:
Jak daleko babicka bydli? Nemohla by ses tam stavit denne alespon na chvili?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30994
13.1.16 09:08

@Zuzlounek Jde to i dlouhodobe, vlastni zkusenost. Jen je to velmi psychicky narocne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1908
13.1.16 09:12

@Cuddy no právě bohužel. Já pracovala v sociální oblasti, takže jsem měla představu, jak náročné to asi bude a ve skutečnosti to bylo ještě náročnější a ve finále to neprospívá nikomu (opečovávanému ani vlastní rodině pečujícího). V těchto případech jsem pro kombinaci péče rodiny a sociální služby. Ale každý si to asi nejdříve musí zkusit sám a vše zvážit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5418
13.1.16 09:13

@Zuzlounek jak pise @Cuddy jde to i dlouhodobe, ale je to narocne a je potreba aby se zapojila cela rodina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
611
13.1.16 09:19

H

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
13.1.16 09:22

Nechci tě strašit, ale nevím, co byste chtěli operovat. Existují pečovatelské služby-částečně určitě budete mít hrazené pojiš´tovnou, pak LDN-je to jen přechodné řešení cca 3 měsíce a upřímně často to tam lidé špatně psychicky nesou. A dlouhodobé řešení-dům s pečovatelskou službou, domov důchodců. Nebo soukromá ošetřovatelka-ale tu zaplatíte a asi nemálo. Zajdi za obvoďákem, řekne ti všechny možnosti, co hradí pojišťovna…může napsat pomůcky, dá se půjčit polohovací postel…no prostě je toho hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1174
13.1.16 09:33

Buď domov s pečovatelskou službou nebo domov důchodců. Pak samozřejmě může ještě pečovatelka dojíždět, ale to nevím, jak vychází finančně, kdyby tam musela každý den. Nám prababička začala dost podobně padat prakticky ve stejném věku, pak už kvůli bolestem z pádu nemohla pořádně chodit. Bohužel do roka zemřela, ale měla těžký život a už jí ke konci scházel optimismus. To bych řekla, že byl ten hlavní důvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1131
13.1.16 09:58

Čistě laicky typuji, že v 75 už babičku nikdo operovat nebude. Operace by byla mnohem rizikovější zásah do těla, kor když se nejedná o jeden konkrétní kloub, ale o komplexní problém. Spíš dostane léky, doporučení na podpůrné vitamíny.

Je skvělé, že s babičkou bydlí děda, zkusila bych mu minimalizovat všechny záležitosti kolem domácnosti. Jde objednat dovážku obědů, pokud zvládne vařit, tak jim můžeš po domluvě třeba objednávat itesco (pokud k nim zaváží). I na úklid se dá někdo objednat, pokud nezvládneš sama během víkendů. Jinak většina měst provozuju obvykle dotovanou domácí péči. Kdy přijde pečovatelka do bytu, zacvičí si s babickou, pomůže ji umýt atd. Pokud se babička už ale nezvládne zvednout na mísu vedle postele a bude na plenách nezbyde než opravdu hledat nějaké úsp. Záleží pak na financích. Viděla jsem i moc hezké domovy seniorů (pravda pro ty soběstačnější)kdy mohl pár žít v garsonce a docházet do jídelny na jídlo. Určitě si promluv s dědou na co se cítí, případně začni podávat žádosti a vyřizovat papíry na ty úsp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
13.1.16 10:01

Múžou k ní docházet dva druhy „pečovatelek“. za prvé ošetřovatelky - tedy domácí zdravotní služba. jsou to sestřičky, které vykonávají zdravotní úkony - měření tlaku, injekce, převazy…toto je hrazeno ze zdravotního pojištění na předpis lékaře. Pak je ošetřovatelská složba. Ta dělá úkony mimo zdravotnictví. Záleží na dohodě. Hygiena, nákupy, péči o domácnost. to je většinou placené. můžete si požádat o příspěvek na péči - ten dostane babička na základě jejího zdravotního stavu a tyto peníze může použít na úhradu těchto služeb. a další možnost je LDN. vím že starost o nemocného starého člověka je náročná, ale já jsem v LDN byla a nikoho bych tam neposlala pokud bych jenom trochu měla jinou možnost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5418
13.1.16 10:03

@Bohulinka myslím si, že pokud by se zjistilo, že je to např. kyčel, tak pokud nemá jinou kontraindikaci, tak v 75 klidně operovat budou, mám s tím nedávnou zkušenost v příbuzenstvu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.1.16 10:08

Zakladatelko, záleží na babičce, jaké je povahy a jak moc je rodina ochotná se o babičku starat, případně nějakou tu pečovatelku. Domov důchodců a podobné instituce bych zvažovala až podle psychiky babičky.

Já mám doma něco podobného. Manželova babička oslaví za pár dní 92 let (přes 30 let je vdova). Ale je to peklo. Prakticky nevidí, jen obrysy, skoro nechodí - za poslední 2, 3 měsíce šílené zhoršení. Do toho je psychicky labilní, nic si nepamatuje, je zmatená, neustále si na něco stěžuje, je nevděčná, ničeho si neváží. Její rodině byla babička dobrá jen do té doby, dokud rozdávala peníze, teď už žádné nemá, tak na ní její děti i vnoučata kašlou.
Na starosti ji mám v podstatě jen já, ale už to přestávám zvládat - jak fyzicky, tak psychicky. Opravdu už se starám jen o nejnutnější věci, lékaře, nákupy a více nedávám. Mám své děti, rodinu, práci, těžce nemocnou maminku… Starostí až nad hlavu a k tomu ještě neustále stěžující si babičku.
Ale o žádném domově s pečovatelskou službou nechce ani slyšet, když jsem jí nabízela, že jí seženu pečovatelku, která za ní bude každý den docházet domů - jsem ochotna ji i platit, tak o tom babička nechce také vůbec slyšet a nadává mi, jak se jí snažím zbavit a nacpat ji cizím lidem. Když jsem jí chtěla nechat alespoň dovážet jídlo, aby měla teplé, tak to bylo zase špatně.
Jsem z toho hotová, denně čekám, s čím zase přijde a co bude zase problém a popravdě, ačkoli jsem ji vždycky milovala jako svou vlastní, tak teď už mám šeredné myšlenky na to, jak dlouho mi tady ta ženská ještě bude ničit nervy. Vím, že částečně za to nemůže. Ale já také nejsem splachovací a nechci se kvůli tomu, že její rodina stojí za houby, zhroutit :?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová