Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahojky holky.co si o tom myslíte?Dcera (2,5 roku) od listopadu co měla rýmu prostě nedýchá nosem,v noci chrápe jak starý chlap do dnes
.do toho jí ještě trápily nateklé očí,takže byla na ORl,očním a prý všechno dobré…Oko pak přestalo ale nos zůstal.Ted v pátek do rána jí natekly oči,tekl z nich sliz,začala mluvit ještě více přes nos,večer už měla i horečku 38,5.V sobotu přes den teplota do 37,5 a večer zase 38,7.V neděli teplota max do 37,2,v noci kašlala jak tuberák,ale myslím,že to bude tím nosem.v krku jí nebolí.Jinak z nosu jí nic neteče,vysát jí taky nic nejde,když dýchne nosem,tak vzduch trochu přejde,ale těžce,prostě tam něco zavazí.mluví úplně přes nos
,do rána měla úplně zalepené i oči zase slizem,v jedno oko má na půl červené…dnes je zatím bez teploty.Když jsem jí zadělala pusu a řekla aby se nadechla nosem,tak prostě to nejde a to by se udusila.Holky poraďte,pořád přemýšlím,jestli s ní zase nejít k doktorovi,aby jí udělal nějaké vyšetření,protože to není normální,aby pořád nedýchala nosem a od pátku i dýchá ,jakoby měla rýmu,ale prostě žádný sopel nic ![]()
Taky bych zašla za doktorem. Bůhví co se jí tam děje. Nevdechla něco?
nad alergií jsem taky přemýšlela…zdá se mi že dnes i začala hůř slyšet,10krát na ní volám než zareaguje
To vypadá na zvětšenou nosní mandli, je s tím spojeno i zhoršení sluchu
to bude asi mandle,zajdi na vysetreni,odstrani ji a bude po problemu ![]()
ale když byla v prosinci na ORL tak říkala,že jí nemá nějak extra zvětšenou…že z toho to mít nemůže .-(
Od předchozí nemoci může mít dcerka nateklou nosní sliznici, proto nedýchá nosem a v noci chrápe. Pokud tento stav trvá déle, může to způsobovat hromadění tekutiny ve středním uchu a pak člověk nedoslýchá. Děti jsou na to náchylnější, mají kratší a jinak nakloněnou Eustachovu trubici. Ta sliznice může být nateklá, i když nemá akutní rýmu - nesmrká. Taky je možné, že mesmrká, protože rýma nemá kudy odtékat a pak se jí to tlačí do očí. Oči, uši, nos jsou spolu propojené. Taky může mít zvětšenou nosní mandli, ale to pozná jen ORL lékař. V každém případě bych zkusila nosní kapky, které pomáhají snížit otok nosní sliznice. Já bych ale v situaci, kterou popisuješ, s dcerkou určitě co nějdříve zašla k lékaři, nejlépe rovnou na ORL. Určitě se nejedná o nic vážného, ale je potřeba dcerce ulevit a nos zprůchodnit. Tenhle stav může může být způsoben běžnou virózou, některé děti jsou na to náchylnější.
Nejsem odborník, ale mám s tím trochu zkušenosti u vlasního dítětě (4.r.)- neprůchodnost nosu a následná nedoslýchavost.
Držím palce, ať jste brzy fit.
juma píše:
Od předchozí nemoci může mít dcerka nateklou nosní sliznici, proto nedýchá nosem a v noci chrápe. Pokud tento stav trvá déle, může to způsobovat hromadění tekutiny ve středním uchu a pak člověk nedoslýchá. Děti jsou na to náchylnější, mají kratší a jinak nakloněnou Eustachovu trubici. Ta sliznice může být nateklá, i když nemá akutní rýmu - nesmrká. Taky je možné, že mesmrká, protože rýma nemá kudy odtékat a pak se jí to tlačí do očí. Oči, uši, nos jsou spolu propojené. Taky může mít zvětšenou nosní mandli, ale to pozná jen ORL lékař. V každém případě bych zkusila nosní kapky, které pomáhají snížit otok nosní sliznice. Já bych ale v situaci, kterou popisuješ, s dcerkou určitě co nějdříve zašla k lékaři, nejlépe rovnou na ORL. Určitě se nejedná o nic vážného, ale je potřeba dcerce ulevit a nos zprůchodnit. Tenhle stav může může být způsoben běžnou virózou, některé děti jsou na to náchylnější.Nejsem odborník, ale mám s tím trochu zkušenosti u vlasního dítětě (4.r.)- neprůchodnost nosu a následná nedoslýchavost.
Držím palce, ať jste brzy fit.
trvá to od toho listopadu.Od té doby nemocná nebyla,jen v lednu měla týden rýmu,ale nosem nedýchá od toho listopadu.Dnes odpoledne s ní zajdu k té doktorce,sice nevím,co mi řekne…Doktor jí v tom listopadu předepsal ty pamycom kapky…
kermi, syn to mívá taky (a já osobně taky trpím na dlouhotrvající rýmy, kdy fakt nedýchám nosem, neslyším a necítím absolutně žádné jídlo, asi máme „úzký trubky“
)…podle mě to může být zánět vedlejších nosních dutin, nám dr. doporučila nový Mar s mědí, že je lepší než Nasivin. Uvidíš, jak dopadnete u dr.Vy, třeba to bude i na atb ![]()
Mmch, pokud odsáváte přes vysavač, vřele doporučuji zkontrolovat jak odsávačku, tak i vysavač, zda vše správně táhne. My měli loni odsávačku tak nenápadně naštíplou u konce, že vůbec nesála, všimli jsme si toho, až poté, co se syn dostal ze zánětu středouší
A teď o víkendu další porucha - v hadici od vysavače byl zapadlý kaštan
![]()
Taky bych tipla nosní madli nebo něco v nose, ale jestli bylo při orl vyšetření všechno v pořádku
To je divné. Každopádně bych zašla ještě jednou (na jiné orl, jestli máte možnost)
Pokud dcerka vypadá, tak jak popisuješ, tak jsem přesvědčená, že vás neodmítnou vyšetřit. Jedná se o akutní problém, já bych tam šla rovnou.
Navíc, pokud tam (na ORL) již dcerka v prosinci byla a má tam tím pádem kartu, tak bych neváhala vůbec.