Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, mám dotaz. Nejsem fyzioterapeut, ale myslím, že co provádí náš malý není až tak normální a mám strach, aby si nějak ublížil. Synovi bude 6 měsíců, ještě ani jednou se nepřetočil. Zato cestuje po zemi na raka. Na kolínkách stojí hezky, poslední dny se začal stavět na špičky a takhle „leze“, jakoby dělal kliky. Když má oporu pro ruce, navíc už stoupá na plosky nohou a normálně péruje v kolenou
. Když je v pololehu, tak už si sedá, ale ještě padá do stran. Přijde mi to všechno nějak moc brzo, navíc se fakt ještě neotočil ani ze zad na bříško ani naopak.
pokud to dela sam, stejne mu nezbranis, nase ditko nelezlo v podstate vubec, jen se plazil a pak si najednou stoupnul…
proste to preskocil..
Ahojky, naše verča si sedala z pololehu strašně brzo…ale to bylo celý
Jinak to byl lenoch líná
Co ale vím od holek z diskuse stejně starých prcků, některým si už v 7m stoupaly, takže si nemyslím, že by tvůj prcek byl nějak moc napřed.
A jestli si může ublížit…no tak může, pokud ho necháš se sedat nepřipoutaného a slítne ti z lehátka na zem a podobně
Jinak si nemyslím. No a otázka k zamyšlení:jak mu v tom chceš bránit? Hýbat se chce tak ho nech ![]()
No mohla bych ho položit na záda:-), to leží jak lazar. Z pádů mám obavu, tak ho mám furt na očích. Jinak tomu jeho rajzování nezabráním, to je mi jasné. Ale četla jsem pár diskuzí, kde holky hrozily zničenými zády a kyčlemi a čím já vím, tak mě to krapet vyděsilo…Nechám tomu volný průběh a uvidím ![]()
sedání z pololehu bych zabránila tak, že bych do pololehu prostě prcka nedávala, dokud si nesedne sám, neřešila bych to… ale ten zbytek nevím, jak vyřešit, aby to nedělal, tomu asi nezabráníš no, asi bych se ho snažila motivovat, aby se snažil otáčet ze zad na břicho a pak zpátky… ale víc nevim…
pokud to dělá sám což znamená, že ho neposatuješ ani nepostavuješ tak tomu moc nezabráníš. nicméně je vhodné ho motivovat k otáčení a lezení než sezení a stoupání.
No motivovat se ho snažím, ale když mu někam dám hračku, aby se třeba k ní otočil nebo dolezl, tak jen řve (a to teda umí
, ale nic z toho. Tak si místo toho hraje třeba s prstíkama. Dělá jen, co se mu chce. Asi je fakt typický chlap
. No uvidím, co mi na to řekne doktorka, už minule naznačovala, že jestli se nezačne otáčet, budeme muset cvičit ![]()
každý ma cvičení jiný názor. těch co cvičí tak doporučují ti co nec jsou proti. já cvičila s prckem do roka a nelituju toho. pokud ti to doktor doporučí tak bych cvičila a čím dřív tím pro tebe i dítě líp. ale třeba to zvládne i bez toho ![]()