Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Uz dobu planujeme s pritelem dite ale porad sem se chtela venovat praci. Dozvedela sem se ze v praci budou propoustet a vim ze me uz smlouvu neprodlouzi takze od srpna budu bez prace. Od zacatku co to vim shanim jinu praci ale zatim bezuspesne. Pritel, moje rodina a jeho zacinaji cim dal casteji mluvit o diteti. Ze kdo vi kdy jinou praci najdu a kdo vi zda me ve zkusebce nepropusti a kdo vi co bude ze by bylo dobre otehotnet a jit na neschopenku abych mela jiste na nejake penize a mela klid na zarizovani vybavy pro miminko. Driv sem o tom nechtela ani slyset ale nyni me to dost hloda vic a vic s dalsim neuspesnym pohovorem. Kdyz uz du na pohovor rikam si " co dalam, vzdyt chci dite a pak se od ty myslenky zas odpoutam. Vzdy sem chtela stihnout dve deti do 30 ale desi me predstava, ze to bude velka zmena a nezvladnu to. ![]()
A na co se ptáš?? Si pořiď dítě, když to chceš/chcete. Jinak nevím, co chceš slyšet.
@KarlaNim píše:
Uz dobu planujeme s pritelem dite ale porad sem se chtela venovat praci. Dozvedela sem se ze v praci budou propoustet a vim ze me uz smlouvu neprodlouzi takze od srpna budu bez prace. Od zacatku co to vim shanim jinu praci ale zatim bezuspesne. Pritel, moje rodina a jeho zacinaji cim dal casteji mluvit o diteti. Ze kdo vi kdy jinou praci najdu a kdo vi zda me ve zkusebce nepropusti a kdo vi co bude ze by bylo dobre otehotnet a jit na neschopenku abych mela jiste na nejake penize a mela klid na zarizovani vybavy pro miminko. Driv sem o tom nechtela ani slyset ale nyni me to dost hloda vic a vic s dalsim neuspesnym pohovorem. Kdyz uz du na pohovor rikam si " co dalam, vzdyt chci dite a pak se od ty myslenky zas odpoutam. Vzdy sem chtela stihnout dve deti do 30 ale desi me predstava, ze to bude velka zmena a nezvladnu to.
No a co vlastne chces slyset?
jestli chces mit dite bys mela vedet sama, zvladly to jine, zvladla bys i ty
A víš že to vůbec nemusí vyjít hned jak ty si řekneš teď chci dítě? Stejně budeš muset hledat jinou práci ![]()
Tak parci hledám porad a rozhodne budu hledat dal. Du na jine poovory, ktere uz mam domluvene.Neni to kvuli tomu, ze bych nechtela pracovat. Jestli ale zacnu, zas s budu venovat jenpraci a ostatni pujde stranou. Me je 27 a priteli 35
@KarlaNim píše:
Tak parci hledám porad a rozhodne budu hledat dal. Du na jine poovory, ktere uz mam domluvene.Neni to kvuli tomu, ze bych nechtela pracovat. Jestli ale zacnu, zas s budu venovat jenpraci a ostatni pujde stranou. Me je 27 a priteli píše: Více
No tak s dvěma dětma do 30tky bych asi moc nepočítala, leda bys střihla dvojčata. Musíš vědět sama, já bych šla do děcka, mně tvůj věk přijde na pořízení prvního děcka tak akorát nejvyšší
Byla jsem v hodně podobné situaci, sice mi nehrozilo přímo propuštění, ale rýsovala se výrazná změna pracovních podmínek, hodně se změnil kolektiv a v práci to začínalo být opravdu dost brutální. Ale měla jsem velmi slušný příjem a věděla jsem že hned tak asi za podobné peníze nic nenajdu. Práce mě bavila, i jsem měla určitou pozici, ale prostě to všechno okolo byl MAZEC. Bylo mi 33 a věděla jsem že na dítě je stejně nejvyšší čas a nakonec jsem se rozhoupala a jsem za to ráda.. Kdoví kdyby to vpráci jelo všechno jako na drátkách jak dřív, jak by to se mnou a dítětem dopadlo ![]()
Takže za mě říkám - že někdy se ten nahoře snaží nás postrčit všmi možnými způsoby, takže bych na tvém místě do toho šla. Ono fakt nikde není napsané že hned otěhotníš, to je ti asi jasné. U nás to teda bylo hned po vysazení HA, takže šok, protože jsem nečekala, že to nabere takových obrátek ![]()
Chápu, já měla po škole, zrovna ta největší krize (2009), manžel o 5let starší, mně 26 (měla jsem podobné představy, dvě děti do 30 a splnily se, první v necelých 27, druhé ve 28), tak obecně už jsme rodinu chtěli, tak jsme se snažili průběžně s hledáním práce. Zadařilo se hned, a na pracáku byli dost rádi že se mě „zbavili“. Máš dobré že máš praxi, to je plus. Ono hodně žen se stejně na stejné místo po dítěti vrátit nemůže nebo nechce, a po RD hledají jinou práci.
Jestli budeš pracovat jen do července, tak abys mohla na nemocenskou, tak bys musela otěhotnět v podstatě teď hned, jinak to nestihneš. Takže tato cesta je dost nepravděpodobná, i když kdo ví. Já osobně bych počkala zda nebude úspěšný nějaký z těch následujících pohovorů a o dítě bych se snažila až po nějaké době v nové práci. Kdybys totiž přišla do nové práce a vzápětí ohlásila, že jsi těhotná, tak nikoho tam nepotěšíš a téměř určitě by netoužili po tvém návratu po RD.
@Krkael píše:
No tak s dvěma dětma do 30tky bych asi moc nepočítala, leda bys střihla dvojčata. Musíš vědět sama, já bych šla do děcka, mně tvůj věk přijde na pořízení prvního děcka tak akorát nejvyšší
ale jó, to dá, do roka první, 1,5r po něm bude rodit druhý a s trochou štěstí jí bude ještě 29 ![]()
@KarlaNim tohle si musíš rozhodnout sama, já mám tři malé děti a tak mi přijdou tyhle obavy trochu úsměvné, protože ženská se zvládne postarat o téměř libovolný počet dětí
Nicméně mysli na to, abyste neměli rozpočet na knop a jak to budevypadat, až se budeš chtít jednou vrátit do zaměstnání, peníze nejsou nejdůležitější, ale důležité jsou.
Jenze ja si stejne myslim ze dostat smlouvu na neurcito neni vyhra, nikde neni jiste ze se clovek po 3 az 9 letech vrati na stejny misto. Treba do ty doby firma zanikne a nebo se tam vratite a dostanete vypoved pro nadbytecnost roto ze tam maji uz zaucene lidi.
Proste by me nastvalo, kdybych jeste 2 roky se teda rozhodla makat a dostaa tu smlouvu na neurcito a pak se dozvim, ze sla firma nebo organizace za rok treba do insolvence ![]()
@KarlaNim to se stává docela často. Proto bych jako zásadní viděla praxi před mateřskou (kterou já nemám a dneska mi to dost vadí, ale co už) než jestli máš smlouvu na neurčito. Dneska je spousta zaměstnání na určito, člověk si moc vybírat nemůže, a taky nemůže vědět, zda vůbec bude reálné na totéž místo nastoupit po 3-x letech.
Přesně tak, takový názor mám i já. Prostě i sesmlouvou na neurčito nikde neni jistota. Já praxi v oboru mám ve dvou frimách v jedné pul roku v druhé dva roky. Mám vystudováno VOŠ a přemyšlím, že bych při mateřské jeste zkusila VŠ.
I dyž mám z dítěte strach, myslím si že při mém věku 27 je asi vážně na první dítě nejvyšší čas.