Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ano, právě takto jsem dotaz myslela. Tábor by dítě pravděpodobně vzal, jen pokud by přišla kontrola a dala jim pokutu, tak bych ji musela zaplatit. Jde mi o to, jak vysoké pokuty dávají (asi to bude jediná sankce, nevím), aby to vůbec dávalo smysl. Pokud dají pokutu tisíc, tak ji zaplatím, pokud to bude o řád výš, tak ne. Můj dotaz tedy směřuje na ty, kteří se s něčím takovým už v praxi setkali.
Tabor si to podle mne „nevezme na triko“. Kdyz prijde kontrola a praskne to, ostatni rodice se nastvou. A tabor nema jistotu, ze jim tu pokutu opravdu zaplatis. Takze zkusenosti z praxe budes hledat dost tezko.
@neumisa píše:
no to sakra přitlač…https://archiv2.krizovatka.skaut.cz/…-tabory-a-oc?…
nejde jen o pokutu, ale taky o důvěryhodnost pořadatele - jak jim jednou přijdou na problém, mají velkou šanci, že budou mít kontrolu podstatně častěji. A to nikdo nechce.
Příspěvek upraven 02.07.23 v 19:34
Já se ptám na situaci, kdy tábor dítě vezme, přestože ví, že dítě není očkované. Tak to aspoň zatím vypadá. Ptám se i z toho důvodu, že jim nechci způsobit problémy, ale oni mi to sami navrhli, že když zaplatím pokutu, tak dítě může jet. Vůbec nevím, jak v praxi kontroly z hygieny probíhají.
@Raju píše:
Já se ptám na situaci, kdy tábor dítě vezme, přestože ví, že dítě není očkované. Tak to aspoň zatím vypadá. Ptám se i z toho důvodu, že jim nechci způsobit problémy, ale oni mi to sami navrhli, že když zaplatím pokutu, tak dítě může jet. Vůbec nevím, jak v praxi kontroly z hygieny probíhají.
kontroly probíhají dost různě. Může to být přátelský pokec s tetkama a může to být hloubková šťára včetně kontroly papírů. To ti nikdo neřekne, protože se to dopředu neví.
A na tábor, který úmyslně porušuje pravidla, bych dítě neposlala. Co když nebudou mít ani problém s hygienou nebo bezpečností? Pokud jsou ochotní se sami ohrozit, jejich problém.
@BohunkaP píše:
Tábor, který dodržuje pravidla jen naoko, je fakt super místem, kam poslat děti.Byla bych hned klidnější, když bych věděla, že příště se jim nemusejí hodit do krámu třeba nějaká pravidla bezpečnostní či hygienická…![]()
Nesouhlasím, myslím, že je špatný zákon. Pokud pojede na tábor 29 dětí, očkování není nutné, pokud na ten samý tábor pojede 30 dětí, tak očkování nutné je. A co selský rozum? Jaký to dává smysl?
@Raju píše:
Nesouhlasím, myslím, že je špatný zákon. Pokud pojede na tábor 29 dětí, očkování není nutné, pokud na ten samý tábor pojede 30 dětí, tak očkování nutné je. A co selský rozum? Jaký to dává smysl?
někde ta hranice být musí. Chceš-li změnu zákona, chutě do toho, oslov svého senátora nebo sama kandiduj.
@Raju ono se to bezpochyby zlomí, protože to nesmysl je, ale prozatím jsou věci takto.
@Raju píše:
Zákony a pravidla nejsou úplně o tom, jestli tobě dávají smysl nebo ne
– jednou je něco předepsáno a organizátor má povinnost to dodržovat. Až mu příště selský rozum poradí, že není potřeba dodržovat nějaká hygienická nebo bezpečnostní pravidla, tak si to taky bude dělat po svém? Toto chování je pro mě absolutní známka nedůvěryhodnosti a na takový tábor bych své dítě neposlala.
@Raju píše:Že o selském rozumu píše někdo, kdo nemá schválně očkované dítě.
@Raju píše:
Nemusí se stát nic. Ale pokud se na táboře vyskytne třeba virová infekce, kterou bude řešit hygiena, tak určitě tábor bude mít o to větší problémy, když půjdou do papírů a zjistí, že jsou tam děti, které nesplnily podmínky přijetí. To je jako když nadýchá účastník nehody, i když jí nezpůsobil.
@Raju píše:
Smysl to nedává, je to snaha zkomplikovat rodičům neockovanych dětí život a přimět je k tomu, aby naockovali alespoň základní vakcíny a udržela se kolektivní imunita
@Zumpa píše: Že o selském rozumu píše někdo, kdo nemá schválně očkované dítě.
Ty vis o tom nejvic, vid?
V CR se sereme s ockovanim, ktere v DE neni ani povinne, napr. takova zloutenka. Tady se na neockovane lidi bude koukat jak na socky, a v DE je vse dle zakona ok. Rozdil je jenom par kilometru. Logiku mi, prosim, vysvetli.
@Jahru píše:
Smysl to nedává, je to snaha zkomplikovat rodičům neockovanych dětí život a přimět je k tomu, aby naockovali alespoň základní vakcíny a udržela se kolektivní imunita
Coz je protiustavni, takze se tvrdi, ze je to ochrana deti pred nakazou.
Ale uz nikdo neni schopen dolozit, o kolik presne stoupa riziko nakazy pri 30 detech oproti 29.
Zakladatelko, jeste existuje Vyjimka na zaklade svedomi.
Pokud je tabor ochoten dite vzit, coz je super, tak to sepiste takto. Poradi ti treba v Rozaliu, jak presne.
Pak lze jeste akci pojmenovat jinak nez tabor, treba kurz nebo zajezd cestovni kancelare, tusim.
Pořádali jsme asi 15 táborů a na každý přišla kontrola, kontrolovala kuchyň, spaní, hygienické podmínky, zabezpečení, ale ne očkování dětí
@Anonymní píše:
Pořádali jsme asi 15 táborů a na každý přišla kontrola, kontrolovala kuchyň, spaní, hygienické podmínky, zabezpečení, ale ne očkování dětí
Dneska uz bych nic neriskovala, lidi te napraskaji, jen treba za to ze se na ne blbe podivas. ![]()