Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, různě pročítám články o výhodách očkování a hlavně o rizicích. Vím, že se to už zde několikrát probíralo, ale chtěla bych se zeptat maminek, které buď nenechávaly očkovat nebo jen vakcinaci posunuly, jak jsou na tom zdravotně vaše děti? Ať to jsou běžné nemoci, ale hlavně jestli nemají např. astma, alergie popř. jiné autoim. onemocnění? Pokud jste měly indiv. očkovací kalendář, jak jste je nechávaly očkovat?
jowano, ja ti toho moc nenapisu, mala ma posunute ockovani Priorixem (spalnicky a spol.), az ji bude minimalne 2 roky. Jsem totiz presvedcena o tom, ze tato vakcina je nejhorsi z celeho povinneho vak. planu a neni duvod ji cpat detem hned v 15 mesicich.
Reakce na ni byvaji tak silene, ze mi prijde, ze i samotne onemocneni spalnickami apod. neni tak hrozne, samozrejme v detskem veku, v tehotenstvi je to neco jineho.
Ptas se na onemocneni alergie, astma…nejsemlekar, ale podle zkusenosti ostatnich mam spis pocit, ze tato onemocneni se projevuji PO ockovani. Nasi male se projevil atopak poprvni hexavakcine, moji sestre umrela holcicka na SIDS den po ockovani hexavakcinou (byla nedonosena, mohla to byt nahoda, ale…)
Nejsem striktni odpurce, vim, ze ockovani na nektere nemoci je pozitivni, ale u nekterych je mi jasne, ze si ho prosadila silna zdravotnicka lobby…
Ahoj, ja mam zkusenost jen s neockovanim na tbc, v porodnici jsem ho odmitla a ted jsem ho po 3,hexe odmitla znovu. Co se pamatuju, tak hodne miminek melo jeste pred prvni hexou ruzne exemy, suchou kuzi, Matysek se jen sloupal z nevhodneho umyti v porodce a pak mel az na par pupinku kuzicku krasnou, na hlavicce mel trochu seboreu, ale jakmile jsme jednou namazali excipialem, tak se to oloupalo a uz nevratilo. Rozhodnuti o ockovani na tbc odkladam na jeho 2r.
Ahoj,
za seba možem napísať - najstraší syn (nemá naočkované MMR, inak očkovaný s cca pol ročným oneskorením) ekzémy nemá, chorý býva tak nejak normálne, ATB mal raz v živote. Má ale zväčšené mandle, a koli tomu trochu chrápe a to ma trápi.
Mladší syn (do 3 rokov neočkovaný, potom len tetanus záškrt a dávivý kašel) - ATB ešte nemal, máva len prechladnutia (virózy), nemal ešte ani zápal stredného ucha. Všeobecne mi príde odolnejší než starší brácha a i sa rýchlejšie než brácha vylieči keď na neho niečo vlezie.
Dcéra - ešte neočkovaná, doteraz sme riešili lne nádchy a raz průjem.
Tož tak, či je to očkovaním, neviem, myslím si o tom svoje ![]()
Starší - standartní očkovací plán mimo MMR vakcíny - odsunovala jsem až po druhém roce, aktuálně ještě nemá druhou dávku. nemocný nebývá, jen prodělal šestou nemoc a 1× angínu s ATB (cca půl roku zpátky).
Mladší - v porodnici neočkovaná, TBC dostala až v 6. týdnech, aktuálně nemá kvůli špatnému hojení ještě ani první hexu. Mě to neva, Dr. je naštěstí rozumná a čeká na zahojení ramínka. Pak budem hexou očkovat se standartními rozestupy, MMR budu zase odsunovat min.po druhém roce, čím později tim líp.
Další očkování - prevenar nechci, zvažuju později pneumo 23, možná budeme ještě očkovat žloutenku, klíšťovku nee
Autoimunitní onemocnění - zatím nic, manžel je alergig a moje sestra taky, tak stejně čekám, že se asi něco vyklube.
PS: příjde mi ještě důkežitéí zmínit kojení, T kojen do 11m, malá stále
Ptáš se sice na něco jiného, ale přece jen chci přidat trošku do mlýna… Náš malý byl do 2 let věčně nemocný, i když jsem ho kojila do 15 měsíců, očkování měl podle běžného kalendáře… po druhém roce jsme ho ale nechali očkovat prevenarem a od té doby (už 1,5 roku) je zdravý - jasně že se nějaká ta rýma objevila, ale to není žádná šílená nemoc. Nemusí to být tím prevenarem, ale nějak jsem si to dala do souvislosti. Nebo že by se mu zničehonic posílila imunita?? Jinak můj názor je, že očko proti závažným!! nemocem má svoje velké plusy a nějaké minusy, plusy podle mě výrazně převažují.
ahoj,dcery mají jen základní očkování,nic jsem neodsunovala-nebylo potřeba a nic navíc,obě jsou zdravé,párkrát do roka jen běžné nachlazení a to v zimě a na jaře,jen loni měly obě plané neštovice-což jsem ráda,Viki ve škole od září chyběla 3 dny-kašel,antibiotika ještě nikdy nebraly,žádné jiné potíže nemají,tak zatím máme štěstí…ťukťuk..snad to tak bude i nadále ![]()