Priorix v desátém měsíci?

23847
30.12.09 21:15

Priorix v desátém měsíci?

Ahoj,
v lednu jdem na desetiměsíční prohlídku a teď jsem si uvědomila, že mi sestra minule nacpala leták na Priorix tetra, že příště budem očkovat, ať si rozmyslím, jestli ho chci. Teď to tu studuju na netu a zjišťuju, že i normální Priorix, i ten tetra se doporučují očkovat až po 15. měsíci. No to jsem z toho jelen, nechávali jste někdo očkovat takhle brzo? Je fakt že chodíme dost do kolektivu, takže klidně může chytnout třeba ty příušnice, tak nevím, jestli to mám kdyžtak odmítnout nebo ne. Ten tetra asi nedám, co myslíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1000
30.12.09 21:40

Ahojky!

Malá dostala priorix až v těch 15měsících (dle očkovacího kalendáře). Třeba se sestřička jen spletla a myslela si, že jste starší. V 10m očkovat priorixem je nesmysl.

Jinak nechala jsem jí naočkovat jen priorixem bez těch neštovic. Jsem se domluvila s Mudr, že pokud malá neštovice do určitého věku nedostane, tak jí nechám naočkovat proti neštovicím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2139
30.12.09 21:53

Taky myslím, že je to nějaký omyl… :nevim:
My jdem na Priorix v lednu, tedy po 15 měsíci. Taky nechám obyčejný. Doktorka mi říkala, že je to čistě na mě, jak se rozhodnu. Že pro tetra se většinou rozhodují maminky, jejichž starší dítě mělo těžký průběh neštovic. No tak si říkám, že to malý prodělá třeba jako já, normálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
30.12.09 22:00

Díky, to se mi ulevilo, už jsem začla plašit, že bude mít neúčinné spalničky. Jj splést se mohla, měla tam ten den fofr. Já sama měla neštovice v pohodě, ale náš taťka je ještě neměl, tak to ještě zvážím, aby je od mladýho nechytnul. Přeci jen, kdyby 14 dnů stonal živitel… Nebo spíš naočkujem taťku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1000
30.12.09 22:34

Giny - manžel taky neměl neštovice a jedno z předsevzetí na rok 2010 je naočkovat ho proti neštovicím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
30.12.09 22:49

Gino, očkování bych každopádně odmítla.
rozhodně se priorix i další jeho mutace, vůbec vakcína MMR (příušnice, zarděnky, spalničky) se očkují nejdříve 1. den po ukončeném 15 měsíci věku. dříve pouze individuálně v odůvodněných případech a většinou neočkuje pedidr. ale vakcinolog.

a ač jsem zastánce očkování, nenechala bych naočkovat priorixem, natož tetrou, v 10m věku, v zimě, v období epidemie chřipky „obyčejné“ i té prasečí! (momentálně odmítám druhý prirorix, jsme riziková skupina co se té chřipky týká a nechci riskovat…)

dr., nebo sestra se trochu spletli, protože nejbližší očkování, které vás čeká, je 4. hexa (mezi 12-18m věku). ale pokud by měla dr. přecijen nějaké poznámky týkající se odmítnutí očkovat, doporučila bych jí přečíst si vyhlášku o očkování proti infekčním onemocněním (537/2006 novelizovaná vyhláškou 65/2009)a také příbalové letáky těchto vakcín, kde je přímo v indikacích napsáno od 15m života. :wink:

citace vyhlášky:

§ 5
Pravidelné očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím
(1) Základní očkování se provede živou očkovací látkou, a to nejdříve první den patnáctého měsíce po narození dítěte.
(2) Přeočkování se provede za 6 až 10 měsíců po provedeném základním očkování, v odůvodněných případech i později s tím, že horní věková hranice pro podání očkovací látky není omezena.

pririx tetra bych očkovat nedala, rozhodovali jsme se, neboť se v naší rodině bohužel vyskytuje pásový opar (manžel, tchyně), ale nakonec jsme po konzultacích s několika manželovými kolegy (dr.) dali jen trojkombinaci. po tetře jsou známé prodělané neštoivice, byť s lehčím průběhem - ale kdo ví, jaký by měly průběh bez toho očka, že jo? takže jsme nechtěli zbytečně zatěžovat dalším očkem..

jo a spíš bych naočkovala taťku :D
btw, moje tchýně a švagr - její syn - neměli neštovice, švagrovi děti měly obě v létě, staral se o ně a nedostal je.. nejspíš mají protilátky po herpesu..

tak hodně štěstí :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
31.12.09 09:18

Čím později, tím líp. Nejlíp až po 2. roce, kdy už klesá riziko spojené s očkováním. Neštovice jsou normální dětská nemoc, rozhodně bych proti nim neočkovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
5.1.10 19:10

Tak sestra se minule opravdu spletla, žádné očkování nám doktorka nenutila 8-)
A děkuji všem za reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek