Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Hoa Mai jo to mi muj tatí říkal taky, že správnej sedlám má za rok sníst kolečko hnoje
Jo, klůíštata… to je další věc, před kterou mě varovala
![]()
@ynax no to je porávě ono - jak to pořádně umýt, to nejde… opláchnout to opláchnu, ale to je tak vše
@atominnka Ten odkaz jsem dala jen kvůli infu o té nemoci, jak to probíhá. Lišky jsou nakažené stále, dokonce jich prý ještě přibylo. Ale každý ať jedná podle svého uvážení. ![]()
Az se prijde s tim, ze toulave kocky kaleji nejcasteji na pampelisky, urcite se najde nekdo, kdo bude od te doby drzet deti krecovite za ruce na chodniku ![]()
No my v rodině tasemnici měli a žádná legrace to teda není… takže neomyté ovoce bych asi fakt nejedla
Já z borůvek ani jiných plodů nešílím, jíme je rovnou do pusy, ale o té liščí škrkavce nám říkal (že je nebezpečná) i známý, který je MUDr. v důchodu a zároveň lesník. Ona zrovna tahle nemoc za našich babiček a maminek tady prakticky nebyla. To stejné je i s nakaženými klíšťaty??? Kolik bylo borelióz a klíšťových encefalitid za našeho dětství??? (je mi 40) Nula nula prd, klíšťata jsme vždycky vytahali a nazdar. Dneska je nakažené každé druhé a většina lidí, kteří někdy klíště měli, se s touto chorobou prostě setká… ![]()
Do lesa samozřejmě chodíme, ale jsme opatrnější než naše babičky, u kterých bylo, jestli budou mít nějaké klíště, v podstatě jedno…
@káťa
jo s tim souhlasim komplet.
a hrozne me bavi, jak se vzdycky argumentuje babickama a jejich selskym rozumem, kdyz se to hodi. ale v 90% diskuzi ohledne miminek, jejich noseni, oblekani a brani ven a hlavne pak ohledne vyzivy deti atd. jsou babicky za naorosto nesvepravne, nevzdelane a je lepsi je tak nejak celkove od tech deti drzet dal ![]()
holt doba se meni ve vsem. i v tom, jake nemoci roznasi liska ![]()
@káťa že by to bylo spíš tím, že noviny se daly koupit čtvery, v televizi byly zprávy jen 1×, lidi se nestrašili a hlavně lidi neblbli?
teď je hysterie už jen se dítě narodí, tohle smí, tamto nesmí, na koupání jsou děti oblečené do UV oblečků od hlavy až k patě, sluníčko to nepozná, hraní v lese taky ne, po chodníku za ruku a hlavně si nehrát na trávě. Ovoce jen 100% umyté, doma se desinfikuje, děti mají alergie, nemoci, nemají imunitu…doba se mění, k horšímu. Matky jsou čím dál víc hysterické a řeší každou banalitu ![]()
Nikdy jsem o tom neslyšela.
Ale když jdeme do lesa a potkám borůvky zobnem i borůvky i lesní jahody.
I třešně u cesty. Prostě je to neodolatelné a až dom to nejde vydržet.
@zuzouš píše:
Az se prijde s tim, ze toulave kocky kaleji nejcasteji na pampelisky, urcite se najde nekdo, kdo bude od te doby drzet deti krecovite za ruce na chodniku
No to mi neříkej, že nebudu dělat med…
![]()
@atominnka, to nebyl cynismus mířený na tebe
. Ale tak všeobecně na hysterii lidí, kteří se fakt zbytečně plaší jenom proto, že to řekla „sekce hyena“ (moje přezdívka pro TV Nova)
.
@káťa a nemuze to byt i tim, ze tehdy byla, ve srovnani s dneskem, medicina urovne praveku? A ze se nemoc s klistetem jen nespojila?
Na duveryhodnych webech pisou, ze boruvky omyt… tzn. pujdu po desti, kdybych se nejakych takovych nakaz bala… ale je to asi jako bat se, ze na mne na tech boruvkach spadne meteorit
spis mne prijde realne riziko nakazy od psa, jak si lidi nechaji olizovat oblicej treba, apod. nebo od kocky, nebo proste z mysiho trusu - treba jak mysi behaji ve skladech potravin a lidi pijou pivo primo z plechovky (priklad).
Tak to take slysim poprve
oplachuji jen kupovane boruvky, protoze je nekdo cizi mel v ruce asi (i kdyz spis je bral hrebenem), v lese normalne z keriku do pusy ![]()