Neomyté borůvky

22614
3.7.16 13:47

Neomyté borůvky

Ahojky,

dneska si jdu k jedné paní pro 8litrů borůvek. Zmínila jsem se známé mezi řečí a ona na mě vybafla, že jsem se asi zbláznila, že letos je nebezpečné jíst lesní plody a hlavně borůvky. Prý jsou přemnožené lišky a nechávají na tom výkaly nebo co a řádí nějaká liščí choroba přenosná na člověka. Prý to může mít vážné následky, pokud se ty borůvky sní za syrovy, prý ani omytí nepomůže.

To jako fakt? Co by to mělo být za chorobu a jaké následky? Neslyšela jste o tom některá: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65091
3.7.16 13:48

Sice o něčem takovém mluvili, ale stačí řádné omytí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85320
3.7.16 13:50

@atominnka slysela mnohokrat

http://www.lidovky.cz/…y-domov.aspx?…

Asi bych je pouzila z lesa jen tepelne opracovane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
3.7.16 13:53

Lišek je sice hodně, ale drží se vesnic, protože tam mají, na rozdíl od lesa, co žrát. Jsem v lese skoro denně a lišku jsem tam neviděla několik let. A představa, že liška běhá po lese a kadí na každou borůvku je celkem zábavná :mrgreen:. Neboj, jedná se zase o mediální masáž. U nás jsou plantáže borůvek, tisíce borůvkářů a všichni jsou zdraví.

• Citovat
  • Upravit
5271
3.7.16 13:54

Manžel mě tím furt straší a stejně všechny lesní plody jím byl neumyté. Odmala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4156
3.7.16 14:01

O tom se mluví léta, ale stejně, když jdeme do lesa, tak borůvky sbíráme a jíme. Doma, když je holkám dávám už nasbírané, tak je oplachuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
757
3.7.16 14:01
@blumen píše:
@atominnka slysela mnohokrat

http://www.lidovky.cz/…y-domov.aspx?…

Asi bych je pouzila z lesa jen tepelne opracovane.

Ale také pod tím článkem v diskuzi píše pán toto:

Jsem jedním z těch, kteří panu redaktorovi odpovídali do telefonu a na jejichž odpovědích článek vznikl. Už tu v diskusi reagovala má dcera (zná mé názory na tento problém), ale diky dalším diskutujícím se to posunulo na pseudoproblém, zda je muž či žena. Celý článek vyzněl podle novinářské zásady: čím větší horor, tím lépe. Já jsem pana redaktora skutečně žádal, aby borůvky vůbec nezmiňoval, že šance nákazy je mizivá.
Liška opravdu nerozmetává trus po porostu a riziko nákazy z lesních plodů je zanedbatelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
3.7.16 14:03

Kazdy leto trhame v lese boruvky z ruky rovnou do huby a strasim tu zdrava uz pres 40 let… :P

• Citovat
  • Upravit
85320
3.7.16 14:04
@Martina1991 píše:
Ale také pod tím článkem v diskuzi píše pán toto:Jsem jedním z těch, kteří panu redaktorovi odpovídali do telefonu a na jejichž odpovědích článek vznikl. Už tu v diskusi reagovala má dcera (zná mé názory na tento problém), ale diky dalším diskutujícím se to posunulo na pseudoproblém, zda je muž či žena. Celý článek vyzněl podle novinářské zásady: čím větší horor, tím lépe. Já jsem pana redaktora skutečně žádal, aby borůvky vůbec nezmiňoval, že šance nákazy je mizivá.
Liška opravdu nerozmetává trus po porostu a riziko nákazy z lesních plodů je zanedbatelné.

At si pise co chce, riskovat to nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
3.7.16 14:07

…aneb: lidi nechoďte do lesa, aby jste náhodou neviděli, jak plundrujeme naše-vaše české lesy.
Tohle je tu už spoustu let, jen média straší každý rok víc a víc.
Stačí omýt - ovoce, lesní houby tepelně zpracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
3.7.16 14:08
@Janli píše:
Lišek je sice hodně, ale drží se vesnic, protože tam mají, na rozdíl od lesa, co žrát. Jsem v lese skoro denně a lišku jsem tam neviděla několik let.A představa, že liška běhá po lese a kadí na každou borůvku je celkem zábavná :mrgreen:. Neboj, jedná se zase o mediální masáž. U nás jsou plantáže borůvek, tisíce borůvkářů a všichni jsou zdraví.
:lol: :lol: :lol:
Je vtipné, že tato zpráva je stará už pár let a stejně s ní každoročně někdo vyrukuje jako se šokující novinkou a straší s ní okolí. Podobná varování jsem slýchala od ustrašené babičky už na základní škole. Přesto jím lesní plody, často rovnou v lese neumyté, každý rok a světe div se, žiju. A zrovna borůvek máme na chatě hodně.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
3.7.16 14:10

Okurkova sezona, pred par lety takhle roznasely smrtelne choroby divocaci…

• Citovat
  • Upravit
66807
3.7.16 14:10

Neporadím, já ještě mytou borůvku nesnědla :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
3.7.16 14:13

Holky moc děkuji. Taky jíme v lese normálně neomyté borůvky :nevim:

Já to slyšela už víckrát, ale nikdy jsem to nehrotila. Ale ted je dávam i dětem a nerada bych je ohrozila. Tak holt umyju jako vždy a fertig :palec: Stejně jich syrových sní minimum, většinu narvu do mrazáku a na koláč :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
3.7.16 14:15
@radúna píše: …aneb: lidi nechoďte do lesa, aby jste náhodou neviděli, jak plundrujeme naše-vaše české lesy.
Tohle je tu už spoustu let, jen média straší každý rok víc a víc.
Stačí omýt - ovoce, lesní houby tepelně zpracovat.

nééé, to my chodíme do lesa furt, mě by to ani nenapadlo řešit :D ale když ona na mě fakt vyrukovala a tvářila se jak kdybychom měli zítra všichni umřít :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová