Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, potřebovala bych poradit s volbou rostlinky na živý plot. Chtěli bychom něco vysadit v předzahrádce, je to u silnice, od cca 10ti hodin dopoledne tam celý den svítí sluníčko, takže v létě je tam opravdu přímé slunce a horko, sucho. Ideálně něco, co na zimu neopadá a bude se dát udržovat cca 1,5m vysoké. Zvažujeme bobkovišeň, thuji (ale ta nevím jestli se dá udržovat takto nízká), ptačí zob,… Máte nějaké nápady či zkušenosti, klidně i s jinými stromy a keři, které by odpovídaly požadavkům? 🙂 Díky 🙂
Mame tu bobkovisen a jde to. Thuje jsme mely a jsou nastesti uz pryc
Thuje bych nedavala, dala bych habr, bobkovisen, nebo hlohyne, ty mají krásné červené plody, ale rostou opravdu rychle, takže se brzy nevyhnete údržbě. Bobkovisen se mne osobně líbí nejvic, má krásné velké kozovite listy, ale zas roste trochu pomaleji.
A habr a hlohyně neopadají? Vůbec s ev tom nevyznám ![]()
Máme ptačí zob, spokojenost. Bobkovišeň je hezká, ale roste pomaleji. Pozor na jedovatost bobulí. Thuje jsme měli kdysi na jedné straně a jsem ráda, že jsou pryč. Habr se mi v zimě nelíbí, mají sousedi, takové uschlé hnědé listy (viz obr)
@vetešnice nemáte prosím fotku toho ptačího zobu teď v zimě? Na internetu jsou docela rozporuplné informace ohledně opadavosti, proto nad ním pořád váháme ![]()
@Mymamemimi píše:
@vetešnice nemáte prosím fotku toho ptačího zobu teď v zimě? Na internetu jsou docela rozporuplné informace ohledně opadavosti, proto nad ním pořád váháme
zítra vyfotím. je pravda, že jsou různé druhy. My máme dva druhy a jeden trochu opadává, což jsem nevěděla, když jsem je sázela. Nicméně ani ten ptačí zob není v zimě tak hustej jako v létě. Nejvíc zelená je bobkovišeň.
@Mymamemimi píše:
@vetešnice nemáte prosím fotku toho ptačího zobu teď v zimě? Na internetu jsou docela rozporuplné informace ohledně opadavosti, proto nad ním pořád váháme
našla jsem na netu, viz foto. Takhle vypadá i ten náš, ale máme ho vysoký 3m. Místama v zimě lehce prosvítá, ale v létě je to neprůhledná stěna. Stříháme 1-2×ročně, jak stihneme.
@Mymamemimi píše:A habr a hlohyně neopadají? Vůbec s ev tom nevyznám
@Villanelle píše:
Thuje bych nedavala, dala bych habr, bobkovisen, nebo hlohyne, ty mají krásné červené plody, ale rostou opravdu rychle, takže se brzy nevyhnete údržbě. Bobkovisen se mne osobně líbí nejvic, má krásné velké kozovite listy, ale zas roste trochu pomaleji.
Hlohyne je celou cimu zelená, když na podzim zaplodi, vypadá opravdu krásně. Minusy jsou rychlý růst a trny.