Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@Mutlice @StaraTerka …
Mně je z toho úplně špatně, jak píšete o zvláštních a speciálních školách. Nevím, jak to přesně vyjádřit. Nechci tím nikoho urazit. Ale já to cítím jako velký průšvih. Strašně ráda bych byla, aby moje dítě zvládlo běžnou školu. Ale očividně tam všichni vidíte velký problém a nějaké dys…Je nějaká šance, že bych ho to naučila?
Prosim te klid. Specialni trida neznamena, ze je dite hloupe. Mam s nima hodne let zkusenosti. Jen se tam pracuje trochu jinym zpusobem nez v bezne tride. Vetsinoi je ve tridach pres 20 deti (nebyva problem ke 30 i vic), v dys tride jich je kolem 10. Vetsinou jsou soucasti klasicke zakladky a jen je to treba trida C nebo tak. Pracuje se tam s nima tak, aby se deti co nejvic rozvijely a vyhraly nad temi problemy. Ucitel na ne ma mnohem vic casu nez v klasicke tride a muze s nima delat jine cinnosti. Spousta dys deti pokracuje na gympl, vysokou atd.
Hlavne doma piste, ctete, povidejte si pohadky a tak. To je taky moc dulezite.
A neboj, dys neni konec sveta. Jen to chce najit vhodny a vyhovujici zpusob rozvoje. To je vse.
@Anonymní píše:
No a co když má snížený intelekt?Nechci žádné úlevy. Teda spíš nechci, aby je potřeboval. Paměť je teda hrozná. Učit se s ním básničku? To je marný.
Ono se to bude lepsit.
Trvej jen na uplnem zakladu. At pise, dohlidni na zakladni veci a zbytek neres.
Drz ho v te male tride, idealni je nejaka vesnicka malotridka, ucitelka si poradi a pujde to.
(Ja v prvni myslela, ze snad nikdy cist nebude, a pak doslova ze dne na den dobry.)
Ve druhé třídě je vhodné před psaním čehokoli (opis, přepis, diktát) společně zopakovat pravidla. Věta začíná… Na konci věty se píše… U vlastních jmen se píše na začátku jaké písmeno? Znáš nějaká vlastní jména? Po dopsání mu říct, ať si zkontroluje háčky, čárky a tečky nad písmeny. Při trénování doma stačí 2 věty. Pokud má chybu a nemůže ji najít, tak zúžit místo hledání (1. věta nebo říct, že jde o tečku nebo háček atd.).
Vyšetřením v poradně nic nepokazíte. V případě úlev zkrácenou formou těchto cvičení by měl možnost zažít úspěch, což by mohl být dobrý start k další práci a eliminaci chybovosti. Další věc je důslednost doma. Každý den přečíst kousek, třeba odstavec, napsat 2 věty. A po přečtení dát třeba přepis dvou vět z právě přečteného.
@StaraTerka píše:
Prosim te klid. Specialni trida neznamena, ze je dite hloupe. Mam s nima hodne let zkusenosti. Jen se tam pracuje trochu jinym zpusobem nez v bezne tride. Vetsinoi je ve tridach pres 20 deti (nebyva problem ke 30 i vic), v dys tride jich je kolem 10. Vetsinou jsou soucasti klasicke zakladky a jen je to treba trida C nebo tak. Pracuje se tam s nima tak, aby se deti co nejvic rozvijely a vyhraly nad temi problemy. Ucitel na ne ma mnohem vic casu nez v klasicke tride a muze s nima delat jine cinnosti. Spousta dys deti pokracuje na gympl, vysokou atd.
Hlavne doma piste, ctete, povidejte si pohadky a tak. To je taky moc dulezite.
A neboj, dys neni konec sveta. Jen to chce najit vhodny a vyhovujici zpusob rozvoje. To je vse.
Co vím od známé, tak má dítě ve speciální škole. Dítě se učí to, co děti mladší o 3 roky. Má nyní same jedničky. a učit se už doma vůbec nemusí. Nevím, že by tady na nějaké základě byla speciální třída.
@Lucie_Sx píše:
Ono se to bude lepsit.
Trvej jen na uplnem zakladu. At pise, dohlidni na zakladni veci a zbytek neres.
Drz ho v te male tride, idealni je nejaka vesnicka malotridka, ucitelka si poradi a pujde to.
(Ja v prvni myslela, ze snad nikdy cist nebude, a pak doslova ze dne na den dobry.)
Udělali jsme to včera jinak. Psal úkol do školy. Všechno jsem mu předem řekla, připomněla, kde má být velké písmeno. Háčky a čárky si musí dohledat. Má to bez chyby. Pak ještě domácí procvičování byl diktát (dvě věty). To jsem všechno znovu opakovala a bylo to docela dobrý. Má výkyvy. Někdy to je takovy, že by člověk brečel, samé chyby a škrtání, někdy nechce spolupracovat, rozčiluje se a někdy to udělá bez problémů, bez rozčilování. Nedokážu vypozorovat, co na to má vliv. Ještě jsem zkontrolovala, jestli ví, kde se píšou velka písmena, kde je ů/ú. Ví to. I něco spočítal. Čtení bylo opravdu kraťoučké - jeden odstavec na minutu, ani snad ne. Dala jsem dve otázky z textu. Odpověď byla správná. Vím, že by měl číst 10 minut, ale bylo hodně hodin, tak jsem to udělala jen tak krátké. Zase ho nechci zahlcovat. Kolikrát ho nedonutim vůbec číst, natož mi odpovědět na otázku. A nechci ho zase zahlcovat, když zrovna spolupracuje. To je schopný pak i delší dobu, ale může ho to odradit od příště, protože se mu nebude chtít a bude se bát, že to bude zase dlouhé. Každopádně třídu měnit nehodlám. Je tam málo děti a má tam kamarády. Dva má vyloženě hodně rád.
@Veruš1 píše:
Ve druhé třídě je vhodné před psaním čehokoli (opis, přepis, diktát) společně zopakovat pravidla. Věta začíná… Na konci věty se píše… U vlastních jmen se píše na začátku jaké písmeno? Znáš nějaká vlastní jména? Po dopsání mu říct, ať si zkontroluje háčky, čárky a tečky nad písmeny. Při trénování doma stačí 2 věty. Pokud má chybu a nemůže ji najít, tak zúžit místo hledání (1. věta nebo říct, že jde o tečku nebo háček atd.).
Vyšetřením v poradně nic nepokazíte. V případě úlev zkrácenou formou těchto cvičení by měl možnost zažít úspěch, což by mohl být dobrý start k další práci a eliminaci chybovosti. Další věc je důslednost doma. Každý den přečíst kousek, třeba odstavec, napsat 2 věty. A po přečtení dát třeba přepis dvou vět z právě přečteného.
Předevčírem jsem to před spaním zopakovala, že je na začátku věty velké písmeno. Napsal malé, skrtnul po upozornění, napsal znovu malé, znovu skrtnul a pak až velké. Pak jsem upozornila, ať si to dvakrát přečte a nikde nedoplnil čárky, háčky. Chtěla jsem mu ukázat, že mu to chybí všude a udělala to červene (chtěl to). Říkala jsem si, že si to třeba zapamatuje, když to uvidí takhle barevne. Špatně to nesl a musela jsem vysvětlovat, že to je vlastně jen jeden druh chyby a když si to uvědomí, tak to má bez chyby. Umi to pak doplnit. Včera po mně třeba chtěl slovo dvakrát zopakovat, aby si byl jistý, jestli to tam je dlouhe. I si to sám říkal. Ve škole to asi nestíhá. Uvidíme teď, jak to půjde doma. Taky u nás není stoprocentní klid, i když se o to snažím, ale pořád někdo vyrušuje.
@Anonymní píše:
Předevčírem jsem to před spaním zopakovala, že je na začátku věty velké písmeno. Napsal malé, skrtnul po upozornění, napsal znovu malé, znovu skrtnul a pak až velké. Pak jsem upozornila, ať si to dvakrát přečte a nikde nedoplnil čárky, háčky. Chtěla jsem mu ukázat, že mu to chybí všude a udělala to červene (chtěl to). Říkala jsem si, že si to třeba zapamatuje, když to uvidí takhle barevne. Špatně to nesl a musela jsem vysvětlovat, že to je vlastně jen jeden druh chyby a když si to uvědomí, tak to má bez chyby. Umi to pak doplnit. Včera po mně třeba chtěl slovo dvakrát zopakovat, aby si byl jistý, jestli to tam je dlouhe. I si to sám říkal. Ve škole to asi nestíhá. Uvidíme teď, jak to půjde doma. Taky u nás není stoprocentní klid, i když se o to snažím, ale pořád někdo vyrušuje.
Možná bych zvážila i vyšetření sluchu.
A kdo vyrušuje? Zkuste si to doma nastavit tak, že teď 20 minut bude klid. Že je to nutnost.
@Veruš1 píše:
Možná bych zvážila i vyšetření sluchu.A kdo vyrušuje? Zkuste si to doma nastavit tak, že teď 20 minut bude klid. Že je to nutnost.
Myslela jsem, že všichni chodí na vyšetření sluchu. Nejsem si teda jistá. Přijde mi, že slyší normálně (samozřejmě se můžu mýlit). Zkusím se na to zaměřit, jestli to je tím, jak se soustředí, jak to má být, tak to chce radši slyšet. Sluchové vnímání měl vždy dobře, hudební sluch má taky (až se nad tím podivuji). My nikdo hudební sluch nemáme. U toho je vidět, že si to pamatuje. Něco slyší a pak si to zahraje. Dám si na to pozor. Uvidím, co bude o víkendu.
Vyrušují tatínek s druhým dítětem. To je někdy jak s malýma dětma. Musím vyžadovat klid a stejně pořád někdo něco chce.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.