Nepíše háčky, čárky, kroužky ...

Anonymní
24.11.22 06:44

Nepíše háčky, čárky, kroužky ...

Mam dítě ve druhé třídě. Matematika je v pohodě, občas neví nebo něco splete nebo neví, co přesně má dělat. Cteni - nedokážu to porovnat s ostatními dětmi, jak ctou. Občas něco přečte špatně. Hlavní je, že ho to nebaví a je to vždy problém ho donutit. Snažila jsem se vybrat knížku, která by byla krátka nebo tam bylo hodně obrázku, aby ho to neodradilo rovnou tím, jak je dlouhá. Teď čte komiks. Těžké je ale psaní. Většinou to vypadá strašně. Někdy se opravdu snaží a vypadá to docela dobře, ale stejně tam jsou chyby, protože zapomene, že je tam velké písmeno na začátku věty. Ví to, ale nikdy mu to na začátku věty nedojde. Nebo někdy možná ano, teď nevím. Samozřejmě nemá psaní rád a to je opravdu kolikrát scéna. V podstatě u všeho se rozbrečí nebo je mu do place, je naštvaný, protože vždy se najde něco, co se mu nepovede, neví si rady, zda se mu to dlouhé. Je naštvaný na mě. Nechci, aby to tak špatně nesl a chtěla bych mu pomoct, aby mu to šlo. Včera měl přepsat věty. Všechna písmenka byla napsána velkými tiskacími písmeny. Nebyl schopný dlouho vůbec pochopit, že to má napsat psacím písmem. Napsal to tak, že u žádné věty nenapsal velké písmenko na začátku věty, nenapsal velké písmenko v názvu města a chyběly mu skoro všechny čárky, háčky. Chyběly mu i tečky nad i - argumentoval mi, že u těch velkých tiskacích I taky tečka není. Když na to upozornim, tak to pak ví, chápe. Chybí mu to prý i ve škole. Čím to je? Může mít nějakou poruchu? Máte někdo nějakou zkušenost? Zvládneme to doma natrénovat? Jeste je to prý horší s pozorností. Rozhodně se to střídá. Vidím to i doma. Vím, že ho to úplně nebaví, tak nevím, jestli to je způsobené tím. Když něco čte, tak když ho to nebaví, nezajímá, tak je mu jedno, o čem čte. Takže pak se ho na to ptát je těžké. Prý když něco vypráví, tak to řekne jednoduše a stručně. To já vím. Mezi ostatními mu dlouho trvá, než se rozkouka, není moc na vypraveni. Je introvert. Já vím, že povídat dokáže. Ale doma a když se mu chce. Nevím, jestli to brát v úvahu, protože tam to je určitě o povaze. Jak vzbudit v něm větší zájem? Třeba pro knížku jsme byli v knihovne. Vybral si, ale nebavilo ho to. Teď čte komiks Pokémony. Mezitím jsem mu přinesla ještě jeden komiks, který mi doporučili. To měl přečtené opravdu rychle. Chtěla bych ale, aby četl normální knížku. Úkoly ze školy samozřejmě udělá bez problémů. Mají úkolů málo. Už jsem učitelce říkala, ať toho dá víc, třeba jen nám, ale nechce ho zahlcovat. Už se resi, že ještě chvilku počkáme a kdyztak půjdeme do poradny. Jak to funguje? Můžeme jít kamkoliv? Můžeme si vybrat, ke komu jít? Chodí se pak pravidelně?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22456
24.11.22 07:05

Nemuzete si vybrat. Ve vasi poradne maji jednotlivy specialni pedagogove/psychologove rozdelene skoly, takze vy si najdete ke komu patrite. Bezne se ceka v radu mesicu. Jak kde. Ja bych u tech ukolu sedela a kontrolovala to rovnou. Respektive chce zacit psat vetu, tak se zeptam, co je na zacatku vety? On rekne velke pismeno a rovnou napise a kdyz zapomene carku hacek tak zas sedet u nej a at to dopise+na konci zkontroluje. Takto ho nutit, aby o tom co pise premyslel. Taky nad temi ukoly proste sedet s nim, dokud se to nezlepsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
24.11.22 07:24

Syn to ma podobne. Je potreba trenovat, ale zase mu to uplne nezhnusit. Musi do toho dozrat, ty veci prijdou proste pozdeji nez u ostatnich.
Cist ho nech klidne komiksy, hlavne at ho to bavi. Treba Ctyrlistky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
24.11.22 07:25
@Oriseka píše:
Nemuzete si vybrat. Ve vasi poradne maji jednotlivy specialni pedagogove/psychologove rozdelene skoly, takze vy si najdete ke komu patrite. Bezne se ceka v radu mesicu. Jak kde. Ja bych u tech ukolu sedela a kontrolovala to rovnou. Respektive chce zacit psat vetu, tak se zeptam, co je na zacatku vety? On rekne velke pismeno a rovnou napise a kdyz zapomene carku hacek tak zas sedet u nej a at to dopise+na konci zkontroluje. Takto ho nutit, aby o tom co pise premyslel. Taky nad temi ukoly proste sedet s nim, dokud se to nezlepsi.

Dělám to taky tak. Prostě u něj sedím a když dopíše větu a něco mu tam chybí, řeknu, ať si to ještě zkontroluje. Taky nečte vyloženě rád. Hlavně když vidí celou stránku bez obrázku. Taky už jsme měli doma komiks. Jsem prostě neskonale vlídná a knížky si půjčujeme v knihovně podle jeho přání. Sama bych chtěla vědět od paní učitelky, zda je to na poradnu. Pak se tam objednala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
24.11.22 07:35

Poradnou nic nezkazite. Pokud je dobbra, minimalne vam poradi, jak s nim efektivneji pracovat. A jinak bych (dle doporuceni poradny) pripadne uvazovala o specialni tride pro dys deti. Je tam min deti nez v klasicke tride a pristup je trosku jiny a nemaji tak naslapany svp a ty deti maji vic casu se to naucit. Vetsina jich v tech specialnich tridach uplne rozkvete…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
24.11.22 07:57

Poradnou nic nezkazíte, může mít nějakou „dys“ poruchu. Jinak vím, že teď vás to trápí, i jeho. Můj bratr byl těžce dys, v době za komunistů. Máma i on si se soudružkama hrozně užili, měl jít do zvláštní školy. Dodnes píše jen tiskacím písmem. Jenže dnes je profesorem biochemie (je lehce 40+), přednáší všude po světě, miluje svou práci, háčky, čárky nepotřebuje, mluví dvěma dalšími jazyky a přitom i dnes je schopný napsat, že Rybi plavali… Píšu to proto, že jen mu pomozte překonat tohle, a on se třeba najde v něčem, co mu půjde skvěle. základka je jen taková malá životní minietapa… hodně sil :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.11.22 09:12

@Mutlice @StaraTerka
Mně je z toho úplně špatně, jak píšete o zvláštních a speciálních školách. Nevím, jak to přesně vyjádřit. Nechci tím nikoho urazit. Ale já to cítím jako velký průšvih. Strašně ráda bych byla, aby moje dítě zvládlo běžnou školu. Ale očividně tam všichni vidíte velký problém a nějaké dys… :,( Je nějaká šance, že bych ho to naučila?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.11.22 09:15
@StaraTerka píše:
Poradnou nic nezkazite. Pokud je dobbra, minimalne vam poradi, jak s nim efektivneji pracovat. A jinak bych (dle doporuceni poradny) pripadne uvazovala o specialni tride pro dys deti. Je tam min deti nez v klasicke tride a pristup je trosku jiny a nemaji tak naslapany svp a ty deti maji vic casu se to naucit. Vetsina jich v tech specialnich tridach uplne rozkvete…

To si právě nejsem uplně jistá, ze je tu dobrá poradna.
Speciální třídu určitě nechci. Nemá rád změny, má tu kamarády, je to blízko bydliště. Ve třídě jich je 16.

• Citovat
  • Upravit
15332
24.11.22 09:17

To se mu bude hodit do diskuze na emimino! Ja to taky nepíšu..pokud to nenapíše sam mobil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
24.11.22 09:47
@Anonymní píše:
@Mutlice @StaraTerka
Mně je z toho úplně špatně, jak píšete o zvláštních a speciálních školách. Nevím, jak to přesně vyjádřit. Nechci tím nikoho urazit. Ale já to cítím jako velký průšvih. Strašně ráda bych byla, aby moje dítě zvládlo běžnou školu. Ale očividně tam všichni vidíte velký problém a nějaké dys… :,( Je nějaká šance, že bych ho to naučila?

Naopak, tak to vubec vyznit nemelo. Nemusi do zadne zvlastni skoly! Ja jsem psala o situaci v 80.letech, kdy za komunistu proste nikdo neresil, zda je dite chytre, ale ma treba poruchu pozornosti, proto mu hrozila zvlastni skola, dnes je to jinak. Muj bratr je nadprumerne inteligentni (ma IQ pres 140), uspesny clovek, ve mezinarodnim meritku. Dnes jsou jeho carky a hacky pred 35lety kazdemu fuk. To jsem chtela rict. To ze vasemu synovi neco nejde, neni tragedie! Dys poruchy ma obrovske procento obyvatel /muj muz taky, a ma VS, pocitam, ze nas syn bude mit na zakladce stejne potize - uz ted je ta grafomotorika desiva, a rozhodne mi to s ohledem na jine prusvihy, co se muzou dit, prijde jako malickost/. Dnes je k takovym detem jiny pristup. Chtela jsem vas naopak uklidnit!!! :roll: ze na tomto prikladu je videt, ze nejaky problem na zakladni skole vubec nemusi do budoucna znamenat, ze z ditete nevyroste uspesny a spokojeny clovek.

Příspěvek upraven 24.11.22 v 10:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15210
24.11.22 10:01

A co na to říká učitelka? Ta musí vědět, jestli je to ještě v normě a postupně to mozek pobere, nebo jestli je něco špatně.. Co se čtení týká, myslím že u druhaka je normální, že zatím si nečte pro zábavu, čtení je pro ně ještě trochu náročné, musí se soustředit. Mám dceru ve druhé třídě, knížky jí baví, ale pořád ráda poslouchá když ji čtu já. Takže se střídáme, každý večer si čteme společně. Pravopis můžete trénovat, třeba nějakým doplňováním písmen, aby to neměl úplně znechucené tím, že musí psát, bude doplňovat u/ůú, nebo velké malé písmeno atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
24.11.22 10:08

Je úplně jedno jestli je ped psy poradna dobrá a nebo špatná, tak jako tak tam musí, protože nikdo jiný nemá na to razítko.

Takže se o tom nejprve pobav s učitelkou a pak se objednejte do PPP, protože termín dostanete až za dlouho a do té doby se ukáže, jestli to pochopí a dožene a nebo je to první ukízka tokoh, že tam je nějaký mírně odlišný vývoj v mozku. Ono se to v ukazuje právě v druhé třídě.

Když se do té doby, než na vás v poradně přijde řada všechno srovná, tak tu návštěvu prostě zrušíte.

CO můžeš udělat před tím, pokud se s učitelkou shodnete na tom, že je potřeba to řešit, než dojdete do poradny je zajít na pediatrii a poradit se ohledně vyšetření sluchu, může to být tím že hůř slyší a tak prostě nerozlišuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.11.22 10:11

@Mutlice Já vím, že někteří chytří lidé mají jen nejaký takový problém. Jenže u nás v genech asi žádné zázraky a takovou úspěšnost nevidím. Ale pořád doufám, že to nějak zvládneme. A moc děkuji za zprávu. Vím, že se to stává. Ale mám známé, kteří byli ve zvlášní škole, děti v tom pokračují. Měly problémy a nakonec i přes velkou snahu jedno dítě už ve speciální škole je. U druhého se uvidí.

• Citovat
  • Upravit
3724
24.11.22 10:13
@Anonymní píše:
@Mutlice Já vím, že někteří chytří lidé mají jen nejaký takový problém. Jenže u nás v genech asi žádné zázraky a takovou úspěšnost nevidím. Ale pořád doufám, že to nějak zvládneme. A moc děkuji za zprávu. Vím, že se to stává. Ale mám známé, kteří byli ve zvlášní škole, děti v tom pokračují. Měly problémy a nakonec i přes velkou snahu jedno dítě už ve speciální škole je. U druhého se uvidí.

Dnes určitě jsou závažnější důvody pro speciální školu, bude to dobré, uvidíš. Zašla bych do poradny - to není žádná ostuda, naopak mohou poradit, jak s tím pracovat. Záleží hodně na škole a učitelích, ale jen samotný problém s psaním, určitě není důvod k přesunu do speciální školy :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
24.11.22 10:14
@Anonymní píše:
@Mutlice Já vím, že někteří chytří lidé mají jen nejaký takový problém. Jenže u nás v genech asi žádné zázraky a takovou úspěšnost nevidím. Ale pořád doufám, že to nějak zvládneme. A moc děkuji za zprávu. Vím, že se to stává. Ale mám známé, kteří byli ve zvlášní škole, děti v tom pokračují. Měly problémy a nakonec i přes velkou snahu jedno dítě už ve speciální škole je. U druhého se uvidí.

A jak to vidí učitelka? Syn úkoly nezbožňuje, tak to trénování musí být zakamuflováno. Třeba mi píše důležitě seznam na nákup. Nebo spolu vážíme ingredience na pečení. Když se mu nechce číst, střídáme se ve čtení větu po větě. Hrajeme hru v knihovně, musí na to přečíst 10 knih. V jeho kategorii jsou tenké a obrázkové celkem dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin