Neplacené volno v práci
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@eumedon píše:
Ale myslím, že za ni nemusí platit zdravotní pojištění a podle zákona o zdravotním pojištění by byla státním pojištěncem (pokud by neměla příjem z jiné činnosti a splňovala ty další podmínky).
Jo, to souhlasím, ale musí jí to vyřídit on… tedy klidně ji může říct, že ji dá neplacené volno jen za podmínky, že mu bude to zdravotní platit, pokud to on nebude chtít vyřizovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@esterka.z.brna píše:
@martina.se to není o tom, že chci, ale třeba budu muset
njn, ale i když musíš, je to stále jen Tvoje rozhodnutí. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tady je odpověď, co se týče neplaceného volna pro státní pojištěnce: http://www.vzp.cz/…sobu-blizkou
Cituji.
Pokud tedy patříte mezi státní pojištěnce a tuto skutečnost jste oznámil své zdravotní pojišťovně, váš zaměstnavatel v době, kdy vám poskytne neplacené volno, za vás pojistné na zdravotní pojištění odvádět nebude, protože jako státní pojištěnec budete patřit mezi osoby, pro které není stanoven minimální vyměřovací základ. Ten může být jako v tomto případě i nulový. Pojistné na zdravotní pojištění nebudete odvádět ani vy sám. Je ovšem třeba i zaměstnavateli doložit, že právo na zařazení mezi státní pojištěnce máte.
Je to na stránkách VZP.
Minimální vyměřovací základ nemají taky osoby celodenně pečující… stejně jako státní pojištěnci, ale není tam podmínka, že nemají žádný příjem z činnosti. A je to v zákoně o pojistném na veřejném zdravotním pojištění.
Příspěvek upraven 30.10.14 v 17:05
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon Jo, to je přesně to co jsem psala, pokud to nebude iniciovat zaměstnanec a nedoloží čestné prohlášení, tak po něm zaměstnavatel to zdravotní mlže chtít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 To je možné. Ať to tedy doloží (nejspíš čestným prohlášením) zaměstnavateli i zdravotní pojišťovně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@esterka.z.brna píše:
@martina.se to není o tom, že chci, ale třeba budu muset
Může záležet na důvodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky chtela bych poradit, od patku do 21.4. bych si v praci chtela vzit neplacene volno, z duvodu nastupu na dalsi materskou. Zamestnavatel o tom vi. Chci se zeptat, jak je to se socialnim a zdravotnim? Budu si muset ty 3 tydny neco z toho platit sama? Mam doma 3 lete dite, ktere nechodi do skolky. Diky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marfra Já myslím, že oboje si budeš muset platit ty, alespoň takhle to chodí u nás..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marfra
Mělo by stačit nahlasit na zdravotní pojišťovně, že pečuješ o dítě do 7mi let. Soc. ti platit nebudou. A nejlepší bude se zeptat na personálním. Já si jen protáhla výplatu rodičovského příspěvku a tak po dobu neplaceného volna to nemusím řešit. Ale na paracáku mi říkali, že by jinak stačilo to ohlášení zdr. pojišťovně.
- Citovat
- Upravit
Ahoj, omlouvám se, že mám dotaz trochu mimo mísu, ale tohle je jediná živá diskuze, kde nejde přímo o výbavičku nebo tak. Potřebuju radu. Máme s manželem společný účet a potřebuji vědě, zda mi na něj může chodit mateřská a poté i rodičovská nebo si musím založit vlastní účet? Nikde na to nemůžu najít odpověď, tak snad mi některá poradíte ze zkušenosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kattie píše:
@marfra Já myslím, že oboje si budeš muset platit ty, alespoň takhle to chodí u nás..
To je pěkná blbost, sociální není povinné a platí se pouze z příjmu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 U nás se to řeší jen v rámci pracovních cest, pokud si na ně někdo bere neplacené volno v řádu několika dnů, tak mu za to personální z výplaty sociální pojištění určitě strhne. Jestli to je správně, nevím. Zdravotní asi zakladatelka platit nemusí, pokud nahlásí na ZP péči o dítě pod 7 let, jak už se psalo výše.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit