Neplacené volno v práci

Napsat příspěvek
Velikost písma:
mag
12867
30.10.14 15:40

@elinka90 často se poskytuje po skončení rodičovské dovolené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.10.14 15:43

@Krasavicaa ptala jsem se obecně, ale vidím že budu muset popsat celou situaci: nastoupila jsem po RD do práce a dcera do školky, ale je často nemocná a do školky chodí nerada, proto zvažuju, že bych s ní ještě zůstala doma, proto zjišťuju, jestli bych byla úplně bez peněz nebo ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2852
30.10.14 15:48

Pokud zůstanete na neplaceném volnu z důvodu péče o dítě, tak nedostanete žádné peníze-roto se to jmenuje neplacené volno. S největší pravděpodobností po Vás bude zaměstnavatel chtít, abyste si sama platila zdravotní pojištění.
Ne každý zaměstnavatel je ale ochotný dát Vám neplacené volno na tak dlouhou dobu. Obvykle se dává na pár dnů, když zaměstnanec nemá dostatek dovolené a je např. celozávodní dovolená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
30.10.14 15:55
@j.a.n.i1 píše:
Pokud se bude celodenně starat o dítě do 7 let (tedy to dítko nebude chodit na víc jak 4 hodiny denně do školky), tak to stačí nahlásit na ZP a pak to platí stát.

i když bude defacto zaměstnaná?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
30.10.14 16:15
@smudlinky píše:
Pokud zůstanete na neplaceném volnu z důvodu péče o dítě, tak nedostanete žádné peníze-roto se to jmenuje neplacené volno. S největší pravděpodobností po Vás bude zaměstnavatel chtít, abyste si sama platila zdravotní pojištění. …

To s tím zdravotním pojištěním víte jistě? Pečuje-li celodenně o dítě mladší 7-mi let a nemá žádný příjem ze zaměstnání (což je při neplaceném volnu splněno) ani samostatné výdělečné činnosti, platí za ni zdravotní pojištění stát.

Proč by mohl chtít zaměstnavatel po státním pojištenci, aby si platil zdravotní pojištění sám? Odhlásí ji ze zdravotního pojištění a řekne jí, ať se přihlásí na zdravotní pojišťovně jako státní pojištěnec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101744
30.10.14 16:23
@eumedon píše:
Proč by mohl chtít zaměstnavatel po státním pojištenci, aby si platil zdravotní pojištění sám? Odhlásí ji ze zdravotního pojištění a řekne jí, ať se přihlásí na zdravotní pojišťovně jako státní pojištěnec.

Tak pokud od ní nebude mít čestné prohlášení, že pečuje o dítě do 7 let, tak by to po ní chtít mohl, protože po dobu trvání pracovního poměru řeší zdravotní on, nemůže ji odhlásit, ale může to vykomunikovat se ZP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101744
30.10.14 16:24
@ynax píše:
i když bude defacto zaměstnaná?

Jojo, splňuje podmínku, že ze zaměstnání nemá příjem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2852
30.10.14 16:26

@eumedon je rozdíl mezi neplaceným volnem a péčí o dítě do 7 let
při neplaceném volnu zaměstnavatel není povinen za zaměstnance platit zdrav. poj. http://finexpert.e15.cz/…neni-zadarmo
péče o dítě do 7 let se hlásí na pojišťovně, pak je plátcem zdravotního je stát a dítko může do školky na 4 hod. denně- mám ale za to, že nelze sloučit s neplaceným volnem.
Většinou si tuto variantu zvolí ženy, které jsou po rodičovské a dítko nedostali do školky. Někteří se předtím nahlásí na UP a vyberou si 5 podpor, pak následuje péče o dítě.
Zakladatelka by se měla ptát u zaměstnavatele, nebo na příslušných úřadech, tam jí odpoví nejkompetentněji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
30.10.14 16:38
@smudlinky píše:
@eumedon je rozdíl mezi neplaceným volnem a péčí o dítě do 7 let

Jistě. Neplacené volno je volno bez příjmu od zaměstnavatele za trvání pracovního poměru, zatímco péče o ditě je péče o dítě. Tomu rozumím, že je v tom rozdíl, nejsem Hotentot. vypadám tak snad?

Neplacené volno lze dohodnout z různých důvodů a některé matky si mohou vzít neplacené volno z důvodu péče o dítě.

Mezi neplaceným volnem a celodenní péčí o dítě je sice významový rozdíl, ale tím není vyloučen souběh, že?

při neplaceném volnu zaměstnavatel není povinen za zaměstnance platit zdrav. poj. http://finexpert.e15.cz/…neni-zadarmo

Nikde jsem nepsal, že je. Psal jsem, že ji zaměstnavatel odhlásí ze zdravotního pojištění (protože není povinen za ni platit zdravotní pojištění).

… péče o dítě do 7 let se hlásí na pojišťovně, pak je plátcem zdravotního je stát a dítko může do školky na 4 hod. denně

Psal jsem, že jí zaměstnavatel řekne, ať se přihlásí na zdravotní pojišťovně jako státní pojištěnec.

• mám ale za to, že nelze sloučit s neplaceným volnem…

Proč to nejde sloučit s neplaceným volnem?

Příspěvek upraven 30.10.14 v 16:47

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101744
30.10.14 16:43

@eumedon Jde to, akorát to musí inicovat zaměstnanec, není povinností zaměstnavatele si zjišťovat, zda zaměstnanec ty podmínky splňuje nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
30.10.14 16:50
@j.a.n.i1 píše:
@eumedon Jde to, akorát to musí inicovat zaměstnanec, není povinností zaměstnavatele si zjišťovat, zda zaměstnanec ty podmínky splňuje nebo ne.

Jistě, napsal jsem že je to jeho starost? Napsal jsem, že ji odhlásí ze zdravotního pojištění (protože za ni nebude platit zdravotní pojištění) a řekne jí, ať se jde na pojišťovnu přihlásit jako státní pojištěnec.

Ale třeba neřekne - není jeho povinnost jí to říct, je to její starost zjistit si, co je její povinnost.

Příspěvek upraven 30.10.14 v 16:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
30.10.14 16:51
@esterka.z.brna píše:
Potřebuju poradit ohledně sociálních dávek kdybych si v práci vzala delší neplacené volno, třeba na rok. Mám nárok na nějaké peníze nebo bych byla úplně bez peněz? Díky za odpovědi

nemůžeš přeci po někom chtít, aby Ti platil to, že chceš být doma 8o samože nic nedostaneš, neplacené volno je Tvoje volba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101744
30.10.14 16:51

@eumedon No, ale on ji nemůže odhlásit, když trvá pracovní poměr…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
30.10.14 16:56
@j.a.n.i1 píše:
@eumedon No, ale on ji nemůže odhlásit, když trvá pracovní poměr…

Ale myslím, že za ni nemusí platit zdravotní pojištění a podle zákona o zdravotním pojištění by byla státním pojištěncem (pokud by neměla příjem z jiné činnosti a splňovala ty další podmínky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.10.14 16:58

@martina.se to není o tom, že chci, ale třeba budu muset

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat