Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Do 20 má platit. Tento měsíc ještě neuhradil. Jinak platí 22, 23, 25 hala bala. V jeho sms ze soboty napsal, že bude v pondělí na účtu a do dneška nic.
To jsou pro syna peníze
Ale oni s tím opravdu nic neudělají. Můžeš to řešit u občanskoprávního soudu. ![]()
@lucad77 píše: Více
Bohužel, je to tak. Platit platí, je to fakt špatná situace, ale PČR s tím opravdu nemá co udělat ![]()
S tím nikdo nic neudělá, me policie řekla, ze musi nezaplatit minimalne 3 mesice po sobe, aby se dalo neco delat, ale i tak se to pak táhne jakou dobu…. Ja teda dva- tři dny neresim, ex si taky plati jak se mu hodi, hlavne ze to vyzdycky do konce měsíce mam no.
@Anonymní píše: Více
pak moc nechápu, proč tě sociálka posílá na pčr, trestným činem to není. Chápu, že je to nepříjemné, ale je to „jen“ zpoždění…
Vypočti úrok z prodlení z každého výživného. Bude to pár korun, ale pořád to bude dluh. Pak předžalobní výzva. Pokud neuhradí, tak na soud prostřednictvím advokáta včetně nákladů na právní zastoupení;). Možná tě to bude stát víc (a vezme ti to čas), ale jeho to nejspíš prestane bavit, když bude muset hradit i náklady soudního řízení. Můžeš to tak udělat u výživného 3 roky zpětně.
Platí? Platí. Víc nikoho nezajímá. Neuděláš nic.
@Lilie_Kvetoucí píše: Více
No já vám nevím, bude se jednat o prodlení v řádu vždy 2 až 3 dny ke každé jednotlivé splátce, tudíž celkové prodlení bude činit za tři roky zpětně nějakých řekněme 90 dnů, výše celkového úroků z prodlení bude dosahovat nějakých řádově sto, možná dvě stě korun, pokud má vysoké výživné. Bude se s tím počítat, psát predžalobku, posílat ji na doručenku, vezme jí to několik hodin času a nervů a on jí pak pošle stovku. To mi nepřijde zrovna dobře využitý čas.
Zakladatelko, chápu Tvé rozhořčení, ale myslím si, že s tím nic neuděláš. Nebo ne tak, aby Tě to nestálo hodně času, možná peněz a nervů, jak Ti radila @Lilie_Kvetoucí.
Pokud Ti platí o dva, tři, pět dní déle, posuň si pro sebe termín na 25. dne v měsíci a snaž se tomu přizpůsobit hospodaření. Nic jiného Ti asi nezbyde. ![]()
Mně otec platil hodně nepravidelně. Dva, tři, pět dní bylo ještě v pohodě. Měl platit do 15., ale často peníze přišly až po 20. nebo ještě déle. Někdy až za měsíc, dva, někdy nepřišly vůbec. Byly i výjimky, že přišly třeba už 6. Kolikrát jsem mu říkala a prosila ho, aby když bude mít zpoždění (myslela jsem tedy víc než pět dní) mi napsal alespoň SMS. Protože mi roky chodily alimenty složenkou a já jsem nevěděla, jestli ji třeba neztratila pošta. I jsem mu říkala, že mi nevadí, když peníze přijdou později, ale ráda bych to věděla. No a co myslíš? Nenapsal nebo nezavolal ani jednou. Ale já jsem to naštěstí zvládala i bez toho. Nakonec ona mě ta tisícovka stejně už moc „nevytrhla“.
Abych to teda nezakřikla, ale od letošního soudu začátkem jara, posílá dospělé dceři peníze pravidelně. Asi si konečně nastavil trvalý příkaz. ![]()
Muzes pozadat soud o zmenu rozsudku tak, ze se primo do vyroku da, ze otec bude hradit urok z prodelni. Pokud penize ma a dela to tedy naschval…
Ex má platit do 15., ale to se snad ještě nikdy nestalo. Teď poslední půl rok až po 20. Když jsem to urgovala, tak mi jen napsal, že má v nové práci pozdějc výplatu. Dohadovat se je zbytečný, jsem ráda, že vůbec platí. Nevyhovuje mi to, ale neudělám nic.
Hezký večer všem. Jsem neskutečně vytočená a to proto, protože otec syna neplatí výživné, jak stanovuje rozsudek.
tak rozsudek a termín plnění vyživovací povinnosti je tak leda pro srandu králíkům
OSPOD o tom ví a prý se mám obrátit na PČR a verdikt takový, jak jsem psala. Pokud je tu některá maminka, co řešila podobný problém, budu ráda za jakoukoliv radu.
Syna si už roky nebere a ani nic od něj nedostává (narozeniny, vánoce) prostě nic. Tak si říkám, ze by měl aspoň řádně platit, je to puberťák, takže výdaje jsou velké. On sice zaplatí, ale pozdě. Ma ze mě akorát srandu. Dnes jsem volala na policii a bylo mi řečeno, že s tím nic neudělají, platí platí a to že to je po termínu je tedy v pořádku