Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chtěla bych se zeptat na Váš názor, co mám dělat, když je mi 18, studuji na gymnáziu, a i přes ochranu jsem otěhotněla.
Nesmím kvůli krvi brát antikoncepci, snažili jsme se chránit jinak, ale najednou se prostě objevily dvě čárky. Na potrat jít nechci, pro mě je to, pokud to není z nutných zdravotních důvodů, jednoduše zásah do přírody, a odsuzuju to. S přítelem jsme spolu 5 let, myslím, že bychom to i zvládli, on je dost rodinný typ a přestože teď řešíme jak vše zařídit, k dětem má dobrý vztah a těší se.
Problém je v tom, že taky pořád studuje, a hlavně nevíme jak to říct našim. Máte někdo podobnou zkušenost? Bojím se hlavně toho, jak s miminkem dostudovat, aby ono nepřišlo o čas s rodiči, a my zase o možnost dokončit školu a pracovat tak, abychom to malé později zvládli zajistit…
Kdybych já byla těhotná v 18ti, tak by pro mě připadalo jediné : potrat, adopce, babybox… ![]()
@madli.t rodičům to říct normálně. Jestli jsou v pohodě, tak vás podpoří. Ve kterém ročníku jste? sš doděláš, vysoká se dá dělat dálkově. A chlap může udělat to samé jen s tím rozdílem, že vš dálkově a půjde pracovat. Pak nebudete mít problém uživit i dítko
chce to promyslet, no.
@Krasavicaa píše:
Kdybych já byla těhotná v 18ti, tak by pro mě připadalo jediné : potrat, adopce, babybox…
Hlavní je to říct rodině. Bez nich by to šlo těžko. Třeba sjejich pomocí i doděláte školu. Těžko vymýšlet plány, dokud se doma neporadíte co a jak. A držím pěsti ![]()
Muzes si odlozit o rok studium a tak se starat o mimco a pak ten maturitni rok by ti treba mohli pomoct rodice s hlidanim, teda pokud je to mozne
a pritel si muze pri dalkovem studiu sehnat brigadu nebo praci.
@madli.t miminko si nechat, byl to osud.Ja nemohla mit deti 11.let.Ted mam teprve prvni dite ve 32.letech vytouzene, vymodlene!!Rodice jiste pomohou.Dite je zazrak a dar od boha.
@martina.se píše:
@madli.t rodičům to říct normálně. Jestli jsou v pohodě, tak vás podpoří. Ve kterém ročníku jste? sš doděláš, vysoká se dá dělat dálkově. A chlap může udělat to samé jen s tím rozdílem, že vš dálkově a půjde pracovat. Pak nebudete mít problém uživit i dítkochce to promyslet, no.
Myslím že v pohodě jsou, jen budou naštvaní kvůli škole, ale snad nám pomůžou. Právě že jsme oba ve druháku, takže ještě dva roky, po narození mimča by to byl rok a maturita. Právě, promýšlíme. Snad to doma projde nějak v klidu.
Ja mam podobnou zkusenost.. bylo nam 19. mimco jsme si nechaly a skolu jsem dodelala dalkove. Vse se da zvladnout a rodice to taky casem skousnou ![]()
Však to zvládnete
V kolikátém jsi týdnu? A chybí ti poslední ročník? Třeba by jsi mohla poprosit o individuální plán a nějak to zmáknete…Finančně určitě pomůžou rodiče
Chápu, že máš strach, ale mít dítko v 19 letech není nic ntak neobvyklýho
Jsem ráda, že nepřemýšlíš o interrupci atp…
@Krasavicaa píše:
Každý si život zkazit nechce
Každý nemusí brát dítě jako kazisvěta. ![]()
@Krasavicaa Je mi 19 a myslím že jsem si dítětem život určitě nezkazila. Ba naopak pro někoho je dítě ten život
. Každý to vnímá jinak.
@madli.t Určitě to zvládnete a držím palečky ![]()
@Krasavicaa no to je hnus, fuj. Kolik zen nemuze mit deti a potrat, adopce,babybox.Jak tohle muze napsat zenska. Doufam, ze nemate vy deti.
@Nainuva píše:
Hlavní je to říct rodině. Bez nich by to šlo těžko. Třeba sjejich pomocí i doděláte školu. Těžko vymýšlet plány, dokud se doma neporadíte co a jak. A držím pěsti
Děkujeme. Co nejdřív to řekneme rodičům, snad to dopadne dobře. ![]()