Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Vermion píše:
Je ti 18…s přítelem jsem spolu 5 let? Počítám správně? A ještě k tomu gymplačka…tak to jsi fakt dost exotickej případ…No to byls mohla vědět, že existují nehormonální tělíska pro holky, co ještě nerodily…než nechávat ochranu jen na chlapovi…ale každý svého štěstí strůjcem…
Ano, je to správně, bylo nám 13, když jsme spolu začali „chodit“, asi jsme stihli některé věci poměrně brzo a také slýcháme v okolí, že jsme taková „divná“ dvojka. A vím i o nehormonálních tělískách, s tím zase nesouhlasila moje mamka. Tak jsme zvolili jako ochranu kondom, a stalo se.
@martulkasloník píše:
tak ať napíše tu ochranu, ale kdytž někdo napíše jinak moje zkušenost je právě přerušovaná soulož. napsala bych měli jsme kondom a i přes něho jsem těhotná. napsala chránili jsme se jinak, jak?
Ona už napsala, pročti to celé. Měli kondom a gel od Doktorky. Než soudím, tak dočtu celé. ![]()
@Markéta80 píše:
@Sluka to je jasný že to musí říct oba rodičům protože logicky bez jejich podpory. On neví do čeho jde ale to kolikrát neví nikdo, taky mohl říct že ho to nezajímá a at si to vyřeší jak chce. Pokud rodiny se zapojí tak se to zvládnout dá. jen už to nebude chození, volnost ale pořádná makačka
A 15 nebo 18 pro mě rozdíl je
. Já kdybych otěhotněla kdy jsme se začali snažit tak jsem rodila cca v 19 a manželovi by bylo 18
ale nic nejde naplánovat takže to trvalo mnohem déle.
On není zas tak podstatný rozdíl ve věku, jako v tom, že studující se ještě nesetkal s reálným životem a nemá ani základy pro osamostatnění se. Je jedno, zda je studujícímu osmnáct nebo dvacet pět.. I když.. Teď to zase trochu přeháním já, ale prostě sedmnáctiletý pracant je na dítě připravenější než dvacetiletý student - z mého pohledu.
A to, že rodiče se postarají, nemusí být nutně pravda a hlavně je velice sobecké to brát jako fakt. Oni už děti měli.. Taky mohou děti pěkně kopnout do zádele a říct: „když to mimi chcete, tak pá pá, tady máte pět tisíc na první měsíc a starejte se, do konce měsíce si najděte vlastní bydlení a práci“
Zkrátka, když počítám s tím, že se postarají, tak musím počítat i s tou opačnou variantou..
@martulkasloník píše:
@madli.t okej ale proč jsi nešla pro tu tabletku? nám když to jednou ujelotak jsem pro ní letěla a to jsem byla vdaná a nešlo o nic, i tak jsem to nenechala náhodě. čekat je pak už zbytečné, když jste o nehodě věděli tak jsi to měla řešit. pozdě bycha honitjinak hlídání a vlastní je jiné, ono nnejde jen o tu péči o mimi ale o vše celkově, najednou budeš z bezstarostné holky která sice má ráda děti a je s nimi v kontaktu ženská která musí zvládnout domácnost, najednou nebudete s přítelem řešit kam na radne ale jak vyžít atd. nechci tě od toho zrazovat ale je třeba si to uvědomit.
Protože když jsme objevili prasknutí, bylo to ještě „než se stalo nejhorší“. Jenže nějaká kapka předtím si asi cestu našla. Tabletku bych, stejně jako HA, nesměla. Neříkám, že to bude jednoduché, a že si hned uvědomuju, co všechno nás čeká, ale chci se k tomu postavit čelem, a snažit se co to půjde. A vím, že to nebude jednoduché, a že bude hodně záležet na našich. Ale stejně je moje rozhodnutí, že na potrat prostě nepůjdu.
@madli.t píše:
Protože když jsme objevili prasknutí, bylo to ještě „než se stalo nejhorší“. Jenže nějaká kapka předtím si asi cestu našla. Tabletku bych, stejně jako HA, nesměla. Neříkám, že to bude jednoduché, a že si hned uvědomuju, co všechno nás čeká, ale chci se k tomu postavit čelem, a snažit se co to půjde. A vím, že to nebude jednoduché, a že bude hodně záležet na našich. Ale stejně je moje rozhodnutí, že na potrat prostě nepůjdu.
Prosím tě, to nevysvětluj, tím stejně nic nezměníš. Přemýšlej nad tím, co dál, a ne nad tím, co by, kdyby.. ![]()
@Sluka píše:
On není zas tak podstatný rozdíl ve věku, jako v tom, že studující se ještě nesetkal s reálným životem a nemá ani základy pro osamostatnění se. Je jedno, zda je studujícímu osmnáct nebo dvacet pět.. I když.. Teď to zase trochu přeháním já, ale prostě sedmnáctiletý pracant je na dítě připravenější než dvacetiletý student - z mého pohledu.
A to, že rodiče se postarají, nemusí být nutně pravda a hlavně je velice sobecké to brát jako fakt. Oni už děti měli.. Taky mohou děti pěkně kopnout do zádele a říct: „když to mimi chcete, tak pá pá, tady máte pět tisíc na první měsíc a starejte se, do konce měsíce si najděte vlastní bydlení a práci“Zkrátka, když počítám s tím, že se postarají, tak musím počítat i s tou opačnou variantou..
S tím počítáme, že nás taky můžou poslat, ať se staráme sami. Pak je jasné, že se pokusíme to vyřešit, bydlení tedy máme, tak by následovaly místo školy brigády. Nechci nás přeceňovat, nebo dělat jak tomu teď všemu rozumíme, to ani náhodou, ale třeba bychom to taky zvládli. ![]()
@Sluka píše:
Prosím tě, to nevysvětluj, tím stejně nic nezměníš. Přemýšlej nad tím, co dál, a ne nad tím, co by, kdyby..
Taky že ano. Jen jsem odpovídala na dotaz. Neobhajuju se, je to naše blbost. Ale je. Tak se budeme snažit starat.
@madli.t píše:
Ano, je to správně, bylo nám 13, když jsme spolu začali „chodit“, asi jsme stihli některé věci poměrně brzo a také slýcháme v okolí, že jsme taková „divná“ dvojka. A vím i o nehormonálních tělískách, s tím zase nesouhlasila moje mamka. Tak jsme zvolili jako ochranu kondom, a stalo se.
Jen kondom je v době, kdy je dítě totálně nežádoucí je prostě málo…
Nechápu proč mamka nesouhlasila s tělískem??? Já bych se o dceru souložící jen s kondomem v době, kdy ještě nemá ani maturitu bála tedy pořádně ![]()
@Vermion píše:
Jen kondom je v době, kdy je dítě totálně nežádoucí je prostě málo…
Nechápu proč mamka nesouhlasila s tělískem??? Já bych se o dceru souložící jen s kondomem v době, kdy ještě nemá ani maturitu bála tedy pořádně
Taky nevím proč. O tomhle se se mnou vůbec moc nebavila. Možná s tím měla špatné zkušenosti, třeba. ![]()
@madli.t píše:
Používali jsme kondom, a také jsem od gynekoložky dostala vaginální krém proti početí, jenže na ten jsem byla alergická, a jiný jsme nezkoušeli. Že kondom prasknul, to víme, taky jsem hlídala jestli přijde MS, a když ne, šla jsem si do lékárny pro testy. A bylo to.A možná i tím že odmalička hlídám bratrance (3 roky) a dělám vedoucí na skautu, kde jsem s dětmi v kontaktu, toho že bych z toho měla nervy se tolik nebojím.
Tak vy jste věděli, že kondom praskla a nemazali pro postinor???
Tak to Vám to mimi asi až tak nevadí…jinak nechápu. ![]()
@Vermion píše:
Tak vy jste věděli, že kondom praskla a nemazali pro postinor???
Tak to Vám to mimi asi až tak nevadí…jinak nechápu.
Už jsem to tu psala, nesmím HA, a nesmím ani Postinor, tam je těch hormonů strašně, a najednou. Říkala mi to před 2-ma lety Dr, že to nepřipadá v úvahu.
No tak to je tedy šílenost- dcera nesmí HA a Postinor a matka jí nechce dovolit tělísko? No tak to jste kapánek nedomyslely…
![]()
Jak se proboha míníš chránit do budoucna? To plánuješ těch dětí třeba pět za sebou, věk máš k tomu naprosto odpovídající…
@madli.t píše:
Už jsem to tu psala, nesmím HA, a nesmím ani Postinor, tam je těch hormonů strašně, a najednou. Říkala mi to před 2-ma lety Dr, že to nepřipadá v úvahu.
a informovala ses na to nebo si to jen myslíš? protože mám kamarádku která nesmí HA kvůli žilám ale postinor jí dali. to není to samé, možná to fakt nemůžeš ale dle mě si to jen myslíš, kdyby se to stalo mě tak zavolám lékaři ať mě poradí on zda ten prášek můžu nebo ne a co dělat, ty jsi jen čekala. neber to tak že tě zrazuji od dítěte, zvládnete ho a budete rádi za něho, ale nemám ráda takové to, selhala antikoncepce jsem chudák. kolem mě selhala antiko hodně lidem a většina pak přiznala že jejich vinou, špatně brali tabletky, kondom nebyl vždy, chlap si nedal pozor atd. tak co se pak diví
@Vermion píše:
No tak to je tedy šílenost- dcera nesmí HA a Postinor a matka jí nechce dovolit tělísko? No tak to jste kapánek nedomyslely…![]()
![]()
Jak se proboha míníš chránit do budoucna? To plánuješ těch dětí třeba pět za sebou, věk máš k tomu naprosto odpovídající…
mě přijde vůbec divný že někdo kdo má přítele od 13 let vůbec v 18 letech řeší něco se svou matkou a ptá se jí co má brát za ochranu:-)) moje matka měla tělísko danu nebo jak se tomu říkalo, a od té doby ví prd co je na trhu, nezná injekce, pilulky zná z televize, o druzích tělísek neví nic. stejně jako ty gely a čípky proti početí nejsou jediné, kamarádka taky měla nějakou reakci a pak našla jiné a používá je už dva nebo tři roky. na trhu je toho mnoho, takové věci prostě s matkou neřeším, řeším to s doktorkou!
@Vermion píše:
No tak to je tedy šílenost- dcera nesmí HA a Postinor a matka jí nechce dovolit tělísko? No tak to jste kapánek nedomyslely…![]()
![]()
Teď už to asi na mámě nezáleží, tenkrát mi 18 nebylo. Teď už se můžu rozhodnout sama, nebo ne? Uznávám, nedomyslely jsme to, a my dva potom ani neuhlídali. Ale to jsem tady teď řešit nechtěla, co se stalo. ![]()