Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj,
nevím, jestli máte některá podobnou zkušenost a budete ochotny mi poradit, ale jsem z toho celkem bezradná a nevím, jak se dál zachovat. S přítelem jsme se přes rok snažili o rodinu, nicméně on svatbu nechtěl, protože už má jednu špatnou zkušenost za sebou. Ani po roce se nezadařilo, zkoušela jsem ovulační testy, ale nenašla jsem ani po 2 měsících testování pozitivní výsledek. Nevím, zda to může být nespolehlivostí testu, neboť na předchozím vyšetření mi doktorka ve 14. dnu říkala, že tak 18.-20. den by měla být ovulace. Nicméně podle ovulačních testů o pár měsíců později ovulace pořád nepřicházela. Pořád jsem zkoušeli a čekali, až uběhl jeden rok a my si i na základě moudrých rad řekli, že je načase s tím něco dělat. Vyšly nám výsledky, že mě by se dalo pomoct poměrně lehce hormonální stimulací, přítel však má špatný spermiogram, takže jediná šance je umělé oplodnění. Mezitím jsem nastoupila do nové práce a postupně začaly problémy. Musela jsem se přizpůsobit novému životnímu stylu a režimu a začali jsme se s přítelem míjet. To, co jsme měli dřív společné najednou společné nebylo, má nová práce mu nic neříká. Já bych se toho klidně vzdala,ale do práce prostě chodit musím a díky tomu každý žijem „ve svém světě“. Mnohdy se vidíme v dobrém případě 2 večery v týdnu a to už jsem tak naštvaná a nešťastná, že se akorát pohádáme. Řeším teď tedy zda má cenu v takovém vztahu dál pokračovat a snažit se o rodinu. Zeptal se mě totiž, jetli si myslím, že je dobré do takového vztahu přivést dítě. Já racionálně cítím, že ne, ale po dítěti hrozně toužím a doufám, že by to mohla být skutečnost, která by nás spojila. Na druhou stranu nechci, aby pak to dítě žilo v neúplné rodině, to by pro něho určítě bylo traumatické…Máte s tím některá zkušenosti a mohla by mi poradit?
Ono je asi dočasně řešení odejít,ale kde pak hledat vhodného tátu? ![]()
no ale když otěhotníš, porodíš tak přece budeš pak doma a míjet se s přítelem přestanete
takže pokud je pouze ten problém že na sebe nemáte čas, tak dítě by mohlo být řešení…ale teda fakt těžko radit ![]()
Pročpak bydlíte každý zvlášť? Je to těžké radit Možná to přítel špatně nese, že mu špatně vyšel ten spermograf, do toho nová práce. Nemáte na sebe dost času. No asi by chtělo si o tom všem promluvit. Co dál. Ona je to taková zkouška a musíte jí oba obstát. Já bohužel měla taky problém otěhotnět. Můj první muž odmítl jít vůbec na spermograf, protože on už jednu dceru měl z předchozího manželství. Bohužel nebo spíš bohudík náše manželství skončilo. Já si našla nynějšího muže a mám sním dvě děti. První přišlo hned a na druhé jsme si taky museli nějaký ten měsíc počkat.
Myslím si že ty problémy které máte jsou způsobené tím, jak málo času na sebe máte,a pak z toho jak to na vás oba působí. Podle mě to cenu má. Vy jste rozhození z toho, že nemůžete být víc spolu, ale chcete a to je pro vztah dobře. To, že se hádáte je podle mě jen z toho stresu. Dítě by to podle mě zlepšilo, byli byste spolu. Nemusela bys být v práci, když on je doma a naopak. A ty bys měla obojí. Dítě i partnera, se kterým můžete trávit společný čas.
Marti, my žijem v jednom bytě,ale nepotkáváme se. Když on přijde, tak já už spím, a když já odcházím, on ještě spí. Takhle je to kvůli rozdílné pracovní době a on ještě po práci má různé vedlejší pracovní aktivity, takže někdy se vidíme v neděli večer a pak až v sobotu dopoledne.A to žijem v jednom bytě…
Tak mě napadá, že tu rodinu bychom ani nestlihli zplodit i kdyby to šlo ![]()
Já mám pocit, že by nám mimčo prospělo…taky ten pocit můžu mít jen proto, že po něm toužím
Kéž by přítel chtěl totéž… Teď se mu na IVF nechce.. ![]()
ahoj holky,
tak to po dlouhém rozhovoru dopadlo tak, že přítel jít teď na IVF nechce. Prý si v poslední době nerozumíme, pořád se hádáme a nebylo by dobré do tohoto vztahu přivést dítě. Na jednu stranu je to asi pravda,ale na druhou je to on, komu na tom dítěti až tak nezáleží a sám to přiznal. Sice řekl, že nechce být bez dětí,ale že na vyšetření jít nechce…Doktorka říkala, že by to byla jediná možnost zlepšení spermiogramu. Máte s tím některá zkušenost? Takže teď mít miminko nemůžu, přestože bych chtěla a snad i mohla,ale nejde to…Nevím, jak přečkat čas,než se přítel rozhodne zda ano, či ne…
Ladun čtu si tvůj priběh…na snazení se vykašlete,nemyslete na to,prijde to jen se musíte hodit do pohody…ty vyzkoušej femigard nebo gynex,kontryhelový čaj a príteli navrhni energyman…ostatně odkaz jsem ti dala v jiné dizkuzi…enegfyman dle letáku můete oba a nakonec to treba pujde bez ivf ![]()
Ladun, sice se mi to kecá, ale v jednom má přítel pravdu - to dítě je spíš takový prubířský kámen vztahu a ne lepidlo na rozpadající se vztah. Teda tím netvrdím, že se váš vztah rozpadá, to musíte vědět vy dva, ale u nás to byl mazec. Prostě totální změna životního stylu a pěkně to se vztahem zacvičilo, naštěstí jsme to ustáli.
Jestli můžu radit, tak nejprve oba na tom vztahu zapracujte a pak, až přítel uvidí, že to klape, jistě bude mít o dítě zájem větší. Chápu ho, je rozumný, ty holt to vidíš moc skrz ty biologické hodiny. Změnit práce by nešla? Nebo co spolu něco podnikat
nejlépe výdělečnou činnost, když musí mít přítel ještě kšefty bokem.
Holky, děkuju za podporu ![]()
Hvězdičko, děkuju za tipy, zkusím to doma navrhnout. Možná by na to přítel přistoupil. Nechce běhat po doktorech, asi má z toho strach nebo co. Tohle by mu nemuselo vadit…
Gino, máš pravdu, že je rozumné počkat. Já to racionálně vím, ale když jsme se dlouho snažili, tak já už se na to tak nastavila, že to mimčo mít budem. A myslela jsem si, že snad hodně brzo, už to přece MUSÍ vyjít..
Ahoj,
musím napsat, že já jsem hodně racionální…mě když nějakej chlap omezoval tak jsem si sbalila kufry a šla jsem…Když mi bylo 26 tak mě to přestalo bavit balit si kufry a koupila jsem si byt. Poslední kufr jsem zbalila ve svých 29 letech. Ten chlap stál celkem za to ale i tak mi vnitřní pocit říkal, že to není ono…chtěli jsme spolu děti. Myslím, že nám to nešlo skrz ten můj vnitřní poci …„neuměla jsem si představit, že vedle něj stárnu a vychovávám s ním děti, spím s ním na jedné posteli do konce života atd.“ O 14 dní přišel velký třesk…neskutečná láska, do roka svatba a teď cesta k mimču… Poprvé jsem otěhotněla před rokem…napoprvé… pak přišel potrat…druhé těhotenství opět napoprvé a zas potrat… Teď se spolu léčíme a navštěvujeme Car a docela legrace. Spojila nás to ještě víc. Měla jsem moc velkej strach aby mě nechtěl opustit nebo něco takovýho - chyba je na mé straně, moc jsem se pletla …je ale moc statečnej a je super. I když jeden nikdy neví, je to jen chlap, jak to bude za pár let nebo třeba jen za rok.
Držím pěsti v rozhodování…vždycky je to na pytel. Bála jsem se obětovat ten minulej vztah kvůli času, myslela jsem si, že zas budu hledat někoho normálního rok a vidíš jak to dopadlo. Nemá cenu tahat děti do vztahu, kterej nefunguje.
papa
Hvězdičko,
přítel ten spermiogram měl hodně špatný, jen 3% pohyblivých spermií. Myslíš, že by ten energyman mohl pomoct? Máte někdo zkušenosti s léčbou takovýchto výsledků, ať už přírodních nebo na základě lékařského vyšetření?
Scharloto,
opravdu obdivuji jak tvoji soběstačnost, tak statečnost. Nedovedu si představit, jak bych zvládala potrat… i když, je-li před to člověk postavený, asi mu nezbývá nic jiného, než se s tím smířit. Byli jste na nějakých vyšetřeních, proč tak to těhotenství končí? Moc Ti přeju, aby se Vám podařilo dovést to těhotenství do úspěsného konce ![]()
Těmi zkušenostmi s léčbou mužské neplodnosti ( 3% pohyblivých spermií)myslím jak léčbu přírodními prostředky, tak i léčbu produkty na lékařský předpis a případnou úspěšnost léčby…
ladun píše:
Hvězdičko,
přítel ten spermiogram měl hodně špatný, jen 3% pohyblivých spermií. Myslíš, že by ten energyman mohl pomoct? Máte někdo zkušenosti s léčbou takovýchto výsledků, ať už přírodních nebo na základě lékařského vyšetření?
Ladun,nejsem schopna rici jestli pomůze,ale kazdopádně bych vyzkoušela,kazdopádně úcinek nastupuje velice rychle.V tvém prípadě bych ještě doporučila vitamín e .....vše v doporučeném dávkování…a tobě energyman taktéz ci femigard…femigard je ale pouze prírodního charakteru takze je to trošku na dýl (základní kůra trvá 90 dní)