Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
ahoj mám takový dotaz ohledně kojení, v poslední době se mi zdá, že levé prso se mi méně nalévá, zatímco pravé je už dávno plně nalité a pomalu tvrde, levé je pořád měkké a jakoby prázdné, nevím jestli dělám chybu když většinou první dám malého první k pravému prsu protože je hodně nalité,tím pádem z levého už tolik nevypije… může to mít vliv? jestli mi můžete někdo poradit jak na to, budu vděčná
Ze začátku se mi stávalo to samé, a při odstavování také. U mě to byl pravý prs, který se nechtěl nalévat. Začala jsem malou dávat víc právě k tomu prsu, a časem se to srovnalo. Ale trvalo to u nás tak měsíc, než jsem si toho přestala všímat.
Taky mi to dělá levé prso. Začalo mi to dělat 13.5. (vedu si kojo deníček) a stále dělá, i když méně. Dcerka hlady neřve. Nejvíc mi to vadí v upnutém triku - je vidět nepoměr. Poradili mi, ať kojím pořád stejně - klasicky střídám prsy, jedno kojo jedno prso. A to levé po kojení odstříkám a tím navýším tvorbu mléka. Potím se teda u toho i na půlkách, protože dostat něco z vypitého prsa je dílo.
Střídej prsa, nedávej dvakrát po sobě z jednoho a pokud máš mléka dost, tak to neřeš. Jak jsem psala, jediné co mi na tom vadí je ten viditelný rozdíl ![]()
Já měla taky nepoměr mezi množstvím mléka,způsobené tím, že malý dával přednost jednumu prsu - lépe teklo.Nakonec jsme skončili tak, že od 8m pil pouze z jednoho
, ale i tak se dalo.Měli jsme jednoduchý výběr, buď tak, nebo vůbec. Vypadalo to sice blbě ( bylo léto), ale kojili jsme do 14m, což jsem ani nečekala.
Starší byl kojený z obou 17m.
Kamarádka kojila dvojčata, jedno 2 měsíce a druhé 2 roky.A nenadělala nic.Takže to kojení není jenom o snaze matky, ale taky hodně o dítěti.
Příspěvek upraven 28.06.10 v 10:17
Ahoj,
přesně jak píše Eva, střídej prsa u každého kojení a klidně i odsávej z toho, kde je míň, ale opravdu je to fuška, dostat z vypitého prsa aspoň kapku ![]()
Ahoj.Je to přesně tak,jak píšeš.To prso se ti nalévá víc než to druhé.A čím víc se z něho „pumpuje“
,tím víc se nalévá.Já bych ti doporučovala střídat prsa.Jednou začni z pravého,jednou z levého.Jinak ti může to druhé prso zlenivět a nevytvoří tolik mlíčka.A připrav se ,že ti bude ze začátku,než se ti to srovná,to pravé prso víc tvrdout.Ale to můžeš třeba masírovat v teplé vodě. ![]()
Ahoj, i kdyby se ti to neupravilo, tak nemusíš zoufat.
Já to mám už od porodnice. V pravém prsu mám asi méně vyvinutou mléčnou žlázu a mám v něm méně mléka. Poznalo se to právě hned v porodnici, protože když se malý konečně trochu rozpil, tak z toho pravého si vzal třeba jen 25ml a z levého 40ml. Sestra říkala, že je to možné a docela běžné. Ať k tomu prsu více přikládám, že se to buď upraví a nebo taky ne.
No neupravilo, vždycky se mi to druhé více nalévalo. Ale asi do tří měsíců prckovi vždycky stačilo pít na jedno kojení jen z jednoho prsa. Pak jsme do 6 měsíců plně kojili na jedno kojení z obou. A teď mu bylo 8 měsíců a stále kojím.
Jsem ukázka, že to s tím jde krásně zvládnout ![]()
Ahoj všem, taky se s tímto problémem teď potýkám, že v jednom prsu, mám méně mléka…měla jsem celkově poslední dobou problém s laktací, ale podařilo se mi to rozjet pomocí homeopatik a kojících čajů…zatímco pravé se nalévá hezky, to levé skoro vůbec a mě nejde o velikost, ale o to, že se syn u něj hrozně vzteká protože mu z něj nic nejde nebo málo…a z jednoho kojit nemůžu protože je fakt žrout a jedl by snad dvě hodiny v kuse, nikdy neudělal takové to gesto, že by měl dost a už nechce, právě naopak pořád plače…takže kojit z jednoho asi nepřipadá v úvahu, protože by nestačilo pokrýt jeho potřebu…v porodnici v tom problém nebyl, nalévaly se mi obě stejně a hodně…prosila bych rady a zkušenosti, jestli je možné prso nějak podpořit, aby tvořilo stejně mléka, jako to pravé…
děkuji.
Neporadím. Mám to samé. V právem prsu tak 2/3 všeho mléka. Jelikož to tak mám uz se třetím dítětem, neřeším to. ![]()
Normalka, z praveho odstrikam 120, z leveho 20, pres veskerou snahu o zvyseni.
@Radka1979 @u763
jéda mane, tak to jste mě nepotěšily…syn je právě žrout a kojit z jednoho nemůžu, to by se mi nestihlo nalít, tak se snažím po kojení ještě to levé odsávat odsávačkou (elektrickou) a třeba to zabere, uvidíme
malej se mi u toho prsa, tak vzteká…
@MonikaN.89 Já mám také v jednom prsu méně mléka. Ale malému bude 11 měsíců brzy, takže už mě to netrápí. Kolik má Váš prcek? Co třeba dokrmovat UM, když Vám pláče ![]()
@LendulkaM
měl dva měsíce ve středu…když se narodil, tak měl 4060 gramů a je fakt jedlík…UM jsem mu právě dávala, ale setkala jsem se hodně s odsouzením, jak tady, tak i od doktorky, že ho mám prostě kojit, když jsem jí říkala, že pláče a saje všechno, co má u pusinky, tak na to nějak nereagovala a řekla, že má buď spurt nebo žízeň
… dávala jsem mu Sunar, ale z toho měl zácpu…kdyby se mi nalévalo to levé stejně, tak si myslím, že by snad problém nebyl…nevím, co mám dělat…přibral pěkně a to je prostě pro lékařku rozhodující… ![]()
@MonikaN.89 píše:
@LendulkaM
měl dva měsíce ve středu…když se narodil, tak měl 4060 gramů a je fakt jedlík…UM jsem mu právě dávala, ale setkala jsem se hodně s odsouzením, jak tady, tak i od doktorky, že ho mám prostě kojit, když jsem jí říkala, že pláče a saje všechno, co má u pusinky, tak na to nějak nereagovala a řekla, že má buď spurt nebo žízeň… dávala jsem mu Sunar, ale z toho měl zácpu…kdyby se mi nalévalo to levé stejně, tak si myslím, že by snad problém nebyl…nevím, co mám dělat…přibral pěkně a to je prostě pro lékařku rozhodující…
to je opravdu jediné rozhodující, kdyz přibírá, Sunar nedávejte, je to zbytečné a přesně, bude mít zácpu, fakt jsem s tímhle „problémem“ odkojila 2 děti a kojím treti
, taky má tento týden 2 měsíce