Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím všechny a předem děkuji za názor.....Už pár dní bojujeme s nedostatkem MM, nejdřív jsem měla málo odpo, tak jsme to vyřešili čajíkem, když jsme byli venku, ale od včera už nebylo ani na večerní papání, tak jsem udělala Nutrilon, ale katastrofa…hodinový řev (zkoušela jsem ji dávat i palec do pusy a kapat to po něm a chvíli to brala, ale jak zjistila co to je tam už ani palec nepomohl a zase řev) už jsem byla tak zoufalá a myslela si, že na mě snad každou chvíli zabuší nějaký soused, že malé ubližujeme. Pak mě napadlo, že ji to mlíčko poředím přesnídávkou, dala jsem to 1:1 a to si pak dala. Jak to mám udělat, abych do ní dostala samotný Nutrilon?? ![]()
Ahojky,tak já jsem taky neměla mléko,a musela jsem přejít na UM,taky jsem začala nutrilonem,ale u naší malé jsem neuspěla,taky řvala.Pak jsem koupila sunar,a malá začala baštit.Nevím, i kamarádky holka nutrilon odmítala.Zkus jinou značku,u nás to zabralo.
Taky bych vyzkoušela jinou značku. Já dávala Bebu, ale to říkají, že je dost hořká a co jsem tak slyšela tak Sunar vzalo na milost hodně dětí
.
už jsme jednou takový problém měli, kolem 3 měsíce a to jsem jí dala Sunar a vyblila ho a pak už ho nechtěla ![]()
já jsem taky ze začátku, když jsme přecházely na UM, zaznamenávala dost velké problémy. Ale pak mi zdejší maminky poradily přidávat do UM trochu MM (cca 1/3) a musím říct, že to zabralo ![]()
Když malýmu přestávalo stačit moje mlíko, tak jsem nejdříve zkoušela různé techniky, jak zvýšit „produkci“ (http://www.kojeni.net/), např. „pelíškování“. Protože jsem ale částečně chodila do práce, takže jsem odstříkávala a malý dostával u babičky flašku, tak to nemělo valného efektu a zkončili jsme na Nutrilonu. Naštěstí mu chutnal. Jemu bylo vždy jedno, co dostal k jídlu, hlavně že to teklo.
Ale tím, že jsem mu dávala lahev (ze které to teče rychleji než z prsu, takže se tak nemusí namáhat) a tím že jsem mu večer dávala flašku Nutrilonu (protože jsem neměla mlíko), tak jsem tím způsobila, že jsem měla nejen mlíka čím dál míň, ale že z prsu nechtěl a řval, že chce flašku, takže se ke konci 7.měsíce odstavil úplně.
Januliiiku, rekla bych, ze se u vas jedna o rustovy spurt a na ten pomuze jen co nejcasteji prikladat a hlavne v noci. Rustovy spurt byva cca ve 3. 6. tydnu a pak ve 3. a 6. mesici, plus minus. Podani UM to vlastne spis zhorsi.
Zalezi na tobe, jestli chces ten docela narocny maraton vydrzet. Mi meli v pul roce taky krizi, ale maly prestal pribirat, trochu i hubnout, tak jsme zacli o neco driv s prikrmy. Pokud ale ditko pribira, je zbytecne pridavat neco dalsiho. Jinak jsme rustak meli v 6.tydnech a ve 3.mesicich a bylo to maso. Kdyz uz jsem tyden nedelala nic jineho nez jen kojila, chtela jsem s tim uz svihnout, ale pak se to srovnalo a byla zase pohodicka.
U nás trval přechod na UM u staršího kluka týden - pořád jsem zkoušela a on týden plival Hami… No a nakonec vytáhnul celou láhev. Ještě bych neházela flintu do obilí.
My to taky střídali, se sunarem,dávala jsem ale to hypoalergenní,nebo jak se to jmenovalo,HA na tom je,ten má takovou zvláštní chuť,nutrilon vůbec nechtěl,a pořídila jsem si ve čtyřech měsících el.odsavačku,taky dobrá věc,i na udržení mlíka,když mrńousci stávkujou,a od pátýho do šestýho měs.jsem mateřský míchala se sunarem,abych to do něj dostala aspoň trochu,dýl jak do půl roku jsem ale kojit nedokázala,je to fakt věda,aspoń pro mě,závidím těm,co kojí dlouho ![]()
Co zkusit zachránit kojení?
Děti skutečně mívají různá období,kdy chtějí víc nebo naopak míň - nevzdávala bych to. Chce to hodně a často přikládat, pokud nebude chtít, tak pořád odsávat, masírovat a nahřávat prsa a hlavně hodně pít nejlépe vlažnou vodu nebo slabé čaje. Myslím, že za pokus to stoji ![]()
přikládám co 2 hoďky, meltu do sebe liju po litrech, včera v noci se mi podařilo odstříkat 50ml, tak jsem to okamžetě dala do flašky a dneska jsem to chtěla 1:1 s nutrilonem dát malé a opět to stejné, nechce a nechce
půjčila jsem si el.odsávačku tak už to dnes v noci zkusím, už fakt nevím co udělat, aby prostě měla dost. Večer si vysála trošlu mlíčka co ve mě bylo a pak zase řev, tak dostala od bobovity-mrkvičku s banánem a broskví a spokojeně usla, ale tohle přece nemůže být náhrada za mlíčko ![]()
Kolik je vlastně mimču? A podle čeho usuzuješ, že je mléka málo? Tomíno se Taky tvářil, že je málo, po každém kojení řval jak kdyby měl do minuty zemřít hlady, já na nervy, zakládala diskuze, odsávala… Pak se ale ukázalo, že přibírá pořád krásně. Prostě neřval hlady, ale spíš se vztekal, že to neteče podle jeho představ. Takže pokud přibírá a dost čurá, vyprdla bych se na UM, a určitě na mícháné s přesnídávkama (tedy pokud už nemá na přesnídávky věk).
Januliiiku,
jestli chces jeste zachranit kojeni, asi by to bylo dobre, kdyz ti mala nechce UM, tak ti napisu par rad ze sve zkusenosti.
Taky si muzes dojit k mudr. na prevazeni, pro klid. Pokud bude mala pribirat, budes se citit lepe. Pokud ne, muzes se s mudr. dohodnout, co dal.
Takze ty rady: Kojit tak casto, jak bude mala chtit, klidne i kazdou pul hodinu, hodinu. Behem kojeni i nekolikrat vystridat prsa. Hodne kojit v noci, to se tvori nejvic mlicka. Ja si taky jeste po kojeni snazila zbytecky odsat. Cim vic ubyde, tim vic se na priste vytvori. Hodne pij, var si meltu, jez nekysane mlecne vyrobky, muzes zkusit i homeopatika ricinus communis 5ch, ty mi hodne pomahali.
A pak neco z psychologie, zkus to prestat resit, pust to z hlavy. Mala z tebe treba citi nejaky ten stres a tak se sprajcuje ve spolupraci.:-)
Tak at jste brzy obe spokojene. ![]()
Malé je 5 měsíců…včera jsem se snažila odstříkavat jako blázen každou půl hoďku a od 20té hod do půlnoci se mi podařilo odstříkat z obou prsů jen 20ml
pak jsem asi na 2hod usla a když jsem si k sobě brala už malou tak se do rána přisávala asi každých 45m a ráno jsme šli k dr, ta nám poradila bílou aktiviu s nutrilonem, no trošku si pojedla a pak už to nechtěla ani za nic ani odpo. Večer jsme měli dát rýžovou kaši s banánem a jogurtem, po delším boji ze 185ml stáhla 135 a dolila se 80 cajiku a pak až spokojeně usla
já sem takový problém neměla ani zatím nemám,ikdyž mě se kolikrát zdálo že malá všechno mléko z prsů vycucala,přišli mě uplně prázdné,ale malá krásně přibírá,tak sem to zase nějak neřešila.jinak kámošce aspoň trochu pomohlo pít kojící čaje,jestli je nepiješ zkus aspoń denně vypít litr toho čaje a uvidíš za zkoušku nic nedáš.a malá přibýrá?jestli jo tak bych se zbytečně nestresovala,stres taky ovlivní tvorbu mléka.....