Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jako krájet vše jedním nožem je neskutečně nebezpečná prasárna a u tohodle bych se ozvala hned. Jinak tě chápu, bordel ještě snesu, ale ten nůž určitě ne ![]()
No, jako tomu noži od syrového masa třeba předejdu, nabídnu se na pomoc s obědem, poumývám nádobí, nebo třeba slušně upozorním, že dceři tu svačinu nachystám sama…Ale takových věcí je spousta, nádobí celkově mají v hrozném stavu - asi to nevidí, na první pohled tam nejsou nějaké kopy nepořádku, spíš právě takové ty nechutné detaily.
Nabízeli jsme jim k Vánocům myčku, prý je to zbytečné, sami dva tolik nenašpiní atd. Už vidím, jak se na myčku práší v garáži a oni ji nepřijmou. Starého psa novým kouskům nenaučíš. ![]()
Mám stejný problém se svou mamkou, ta má k tomu doma ještě zvířata, která mohou vše a všude, plný být chlupů, písku, špíny, rozkousaných věci atd… Nejsem zastánce sterilní domácnosti, ale tohle je hodně přes čáru.
Chtěla jsem to nějak s mamkou řešit, ale zjistila jsem, že je to neřešitelné… Mamka to tak chce mít a bude ti tak mít. Protože mám malé děti, přestala jsem k ní jezdit a zvu ji raději k nám. Nevím, jak dalece je tohle pro vás schůdné, bohužel jinou radu nemám.
U nás stejný problém. Dokud dcera byla miminko, dali jsme ji na návštěvě u rodičů od přítele na gauč a jedině na naši deku. Když začala lézt, byl to průšvih. To bych radši nechala toho kojence lézt venku po chodníku, než u nich doma. Naštěstí se toho chopil přítel a mamce mezi čtyřma očima řekl, co je špatně a ona to dobře pobrala a vždycky před návštěvou vygruntovala.
Tak já jestli mohu to vezmu i z trochu jiného pohledu..
Náš pan domácí vždy byl a stále je šílený prase, kdyby jste viděli ten binec u něj, dávali jsme mu to tam dokupy tehdy a bylo to děsný..a on je krom mrtvice a demence v 79 letech zdravý jak řípa - alergie žádné, nechytá virózy, chřipky, žloutenku ani salmonelu nemá, jak říkáme, ty brebery se ho už prostě bojej. Žijeme na vsi a z reality zde - když se dělá třeba zabijačka - myslíte si zde přítomné, že je vůbec reálně možné, aby se při každém dotyku s masem šel řezník a všichni umýt a vydezinfikovat? Nejdřív jsem to řešila - kliky, dveře od lednice, atd. atd., vše od rukou od masa atd., prostě všude, kde se chodilo..tajně jsem to pak chodila otírat vlhčenýma ubrouskama postříkanýma ještě dezinfekcí. Jednou mě muž načapal a klepal si na čelo ![]()
A popravdě - já už se taky uklidnila. Moje děti nežijou v nečistotě, ale ani ve sterilitě a když si pochovají venkovní kočku, strčej si venku špinavou ruku nestřeženě do pusy atd., tak se opravdu nehroutím. Hlavně u druhé dcery už jsem klidnější. A holky bez alergií a zdravé, mladší naopak je rezistentní vůči průjmovým a zvracecím virům, už třikrát jsme celá rodina měli nějaký střevní moribundus a ona to nechytla..
Takže všeho s mírou no..
I když je fakt, že nožem krájet syrový maso a pak vzápětí svačinu dítěti už přes čáru je no ![]()
Myslím, že to jak to popisuješ, je proti mé mamince ještě pořádek. Moje maminka, a nedá se to říci slušněji, má tak nehorázný bordel a špínu, že už jsem to vzdala. Radu nemám, chodím k ní, co nejméně, není si ani kam sednout a postavit hrnek. Na záchodě se bojím chodit, umytý byl naposledy asi před „sto“ lety. Že bych jí uklidila, nepřipadá v úvahu, nenechá si na nic sáhnout a že je bordelářka, by jí urazilo a křičela by na mě ještě týden po té. Tak až tu holky něco vymyslíte, ráda se tím nechám inspirovat.
@Anonymní píše:
Myslím, že to jak to popisuješ, je proti mé mamince ještě pořádek. Moje maminka, a nedá se to říci slušněji, má tak nehorázný bordel a špínu, že už jsem to vzdala. Radu nemám, chodím k ní, co nejméně, není si ani kam sednout a postavit hrnek. Na záchodě se bojím chodit, umytý byl naposledy asi před „sto“ lety. Že bych jí uklidila, nepřipadá v úvahu, nenechá si na nic sáhnout a že je bordelářka, by jí urazilo a křičela by na mě ještě týden po té. Tak až tu holky něco vymyslíte, ráda se tím nechám inspirovat.
Nevymyslím, co s tím, ale takto to bylo u našeho pana domácího. Pak měl mrtvici a byl ve špitále, tak jsme mu tam uklízeli, sto let starý špinavý nádobí, zaschlá spína všude, věcí všude strašně moc, holinky od hnoje, zaschlá psí lejna v koupelně u vany, vana jak vypadala a jak WC, to asi ani nebudu popisovat..No, byl to týden usilovné dřiny a teď je tam už jen „normální bordel“ jako u starýho člověka, nikoli bordel jako v prasečím chlívku..Holt chlap samorost, bez rodiny no..Ono je to taky tak, že když je v bytě starý nábytek, stará okna atd., tak i když se tam uklidí, tak to tam nevypadá stejně kdovíjak dobře..Ale v rámci možností to tam teď funguje no..
S tímhle se u těchle lidí nedá nic dělat..leda fakt sám po nich uklízet..je mi líto, ale nemám radu - oni jsou v pohodě a nevidí žádný problém.
@Anonymní píše:
Ale jinak pravděpodobně tvá maminka z toho kupodivu taky nemá salmonelu nebo žloutenku že? Já jako fakt věřím tomu, že si tím tělo vybuduje naopak slušnou imunitu, když je s tím ve styku denně. Ale samozřejmě, že by člověk v takovém prasečáku nemohl vychovávat děti, to už by bylo fakt „hardcore“.
@Evulina píše:
Ale jinak pravděpodobně tvá maminka z toho kupodivu taky nemá salmonelu nebo žloutenku že? Já jako fakt věřím tomu, že si tím tělo vybuduje naopak slušnou imunitu, když je s tím ve styku denně. Ale samozřejmě, že by člověk v takovém prasečáku nemohl vychovávat děti, to už by bylo fakt „hardcore“.
Pan profesor, nevzpomenu si na jméno, každopádně imunolog, nám na přednáškách říkával, že není nad to hodit dítě do hnoje (myšleno bordel a špína), že to je pro imunitu nejlepší škola…kdo to ale vydrží, že?
![]()
@Evulina píše:
Nevymyslím, co s tím, ale takto to bylo u našeho pana domácího. Pak měl mrtvici a byl ve špitále, tak jsme mu tam uklízeli, sto let starý špinavý nádobí, zaschlá spína všude, věcí všude strašně moc, holinky od hnoje, zaschlá psí lejna v koupelně u vany, vana jak vypadala a jak WC, to asi ani nebudu popisovat..No, byl to týden usilovné dřiny a teď je tam už jen „normální bordel“ jako u starýho člověka, nikoli bordel jako v prasečím chlívku..Holt chlap samorost, bez rodiny no..Ono je to taky tak, že když je v bytě starý nábytek, stará okna atd., tak i když se tam uklidí, tak to tam nevypadá stejně kdovíjak dobře..Ale v rámci možností to tam teď funguje no..
S tímhle se u těchle lidí nedá nic dělat..leda fakt sám po nich uklízet..je mi líto, ale nemám radu - oni jsou v pohodě a nevidí žádný problém.
Víš, dnes už to raději neřeším, ale v dětství jsem se za binec, v kterém jsem musela vyrůstat, styděla. S věkem se to ale zhoršilo, nemohu k ní ani přivést do bytu děti. Malého tam nepřebalím, není kde a ve vaně bych se ho bála koupat. Ona to ale nějak nevidí. Víš, já bych byla ochotná jí i chodit uklízet, ale to by mi to musela alespoň dovolit.
Znám jednu paní,která byla scjopna děti převlíkat co hodinu,povlečení dávala co týden čistý a mohla bych pokračovat.Dětská lékařka jí vynadala,bo děti byly pořát nemocné.Sterilní prostředí je prý horší jak špína.
Jinak přidám poznatek starší osoby.Když jsem začala jezdit ke tchánovi,měli s přítelkyní vždy vzorně naklizeno,nikde ani drobeček.S postupem let jak stárli,bylo to vidět i na bytě.Člověk už hůř vidí a taky nezvládá tolik,kolik za mlada.I já už negruntuju jak zběsilá,nerozhází mě uschlá kapka na podlaze ani prach na nábytku.Obzvlášť v létě,kdy mám práci na zahradě.Svět se nezboří.Starší člověk už i hůř vidí,takže třeba špatně umyté nádobí,stane se.Tak to prostě je.Když dojedou děti,nebráním se pomoci,ale gruntovat k nám nejezdí(škoda
)
Ahoj, potřebuji poradit v zapeklité situaci, prosím anonymně, nerada bych, aby mě někdo identifikoval. Jde o to, že mám se svou tchyní nadstandardně dobré vztahy, obě se snažíme, ona je moc fajn ženská, která si prožila své a přestože bych na ní mohla hledat chyby, nemám to zapotřebí, je fakt skvělá. Jelikož bydlí daleko, manžel k ní chce jezdit na víkendy, ať nejedeme 300 km během dne. Já k nim celkem ráda jezdím, nechtěla bych ty vztahy nějak porušovat. ALE, buďto jsem to dřív tolik nevnímala, nebo je to rok od roku horší - pozoruji, že je u nich doma pro mě téměř nesnesitelný nepořádek. Bavila jsem se o tom i s manželem a nepřišli jsme na rozumné řešení, jak na to tchyni upozornit. Nemůžu tam jednou za měsíc přijet a začít zběsile gruntovat (i když bych to nejradši udělala) a nedokážu si představit způsob, jak bychom jí to řekli a neudělali z ní blbce, což nechci…Napadne vás něco? Jde i o to, že máme dvouletou dceru a já popravdě jen trnu, kdy si odtud odveze nějaký průjem nebo salmonelu. Děda i babička to myslí dobře, ale bohužel za mě prostě nemají hygienické návyky, podají dceři neumyté ovoce, všechno krájí jedním nožem, jedno jestli syrové maso nebo svačinu pro dceru…snažím se těmto situacím předcházet co to jde, ale ne vždycky se podaří.
Ještě dodám, že nejsem žádný dezinfekční maniak, ale dítě z toho nemá rozum a popravdě, už mi to fakt někdy leze na nervy, mít strach si položit ruce na stůl, abych se k němu nepřilepila, ručník zapáchá široko daleko apod. Co můžu, pomůžu, hrnu se k mytí nádobí, nabízím pomoc, ale tím nevyřeším všechno.