Nepovedená majonéza

1804
26.9.18 19:34

Já se domácích majonez teda něco nadělala a vždy jsme používala stejný postup. A jediné co jsme vypozorovala, když se mi asi 3× nepovedla, byla vajíčka. Jediný rozdíl bylo vejce. Dávám celé a většinou, pokud sama dala domácí vejce, nebyl výsledek tak skvěý, jako když jsem dala kupované vejce. Ničeho jiného jsem si bohužel nevšimla.

Olej, postup, a ostatní suroviny používám stejné, takže vajíčka jsem vyhodnotila jako jediného viníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
719
26.9.18 19:45

Já teda dělám z celých vajíček. Když jsem jednou zkoušela jen ze žloutků, tak jsem měla taky „vodu“. Pokud se mi někdy stane, že mi nechce zhoustnout, tak začnu od znova a řídkou majonézu do toho nového pomalu zapracuji. Když jsem byla těhotná a nechtěla jsem jíst vajíčko, tak jsem místo něho dala mlíko - to bylo hustý vždy až moc.

Příspěvek upraven 26.09.18 v 19:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30628
26.9.18 19:45

Zkus část oddělit a přidat do ní studené mléko z lednice a znovu vyšlehej. Když se zadaří, udělej i zbylou část. Mně to funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26569
26.9.18 19:49

Nic nepises o postupu. Jde o to, ze lecitin ve zloutku umoznuje dokonaleho promichani oleje a slozky na bazi vody (=emulze) a k tomu, aby to fungovalo je treba kysele prostredi. Krasne funguje cele vajicko, nemusi to byt jen zloutek s tim lecitinem, kvuli kyselosti je tam bud ocet nebo citronova stava. Vsemu pomuze i trocha horcice. A hlavne, to jak to michas, to jde v podstate docilit jen rucnim slehacem. Vynechala jsi neco z toho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5178
26.9.18 19:57

@Legokostka Lijes ten olej ke zloutku hodne pomalu? Vzdy jen trochu, dukladne vymichat a teprve pak dalsi olej?
Zarazilo me v tvem popisu ze jsi dala zloutek ke 130ml oleje… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5178
26.9.18 19:58

@Lenka_Hal Da se to krasne vymichat i rucne vareckou, nejen slehacem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
26.9.18 19:59

Take se mi stavalo, že jsem místo majolky měla vodu. Teď se mi to už nestava a bylo to tim, že mělo rozdílnou teplotu vejce a olej. Vajička mám v lednici a olej ne. Teď to dělám tak, že dám 2 deci oleje a do toho celé vejce plus sůl a dalši ingredience jako hořčici
nechám ohřát v mistnosti pak ponorným mixerem vyšlehám už se mi vždy povede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
26.9.18 20:03

Vždy jsem dala 150-200ml oleje, 2 žloutky, trochu soli, pepře a cukru, 1pl hořčice a kapku citrónu a rozmixovala tyčákem a jak říkám - poprvé to šlo ale pak už ne. Teď jsem teda citron neměla ale jinak všechno stejné a ,,voda" - tak jsem to vylila. Pak mi to nedalo a zkusila jsem to znova už bez hořčice. Taky vodnaté. Jediné co změnilo hustotu byly ty bílky.Asi to budu dělat z celých vajec :think: A ještě teda zkusím to mléko :palec: Ono už tady asi ani tak nejde o tu majonézu samotnou jako o to abych ji prostě pokořila! :D :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26569
26.9.18 20:03
@histep píše:
@Lenka_Hal Da se to krasne vymichat i rucne vareckou, nejen slehacem.

To neni pak tak krasne huste…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
26.9.18 20:05
@histep píše:
@Legokostka Lijes ten olej ke zloutku hodne pomalu? Vzdy jen trochu, dukladne vymichat a teprve pak dalsi olej?
Zarazilo me v tvem popisu ze jsi dala zloutek ke 130ml oleje… :think:

Prave to byl posledni zbateček oleje co jsem mela :D musela jsem to zkusit znova no :D taky proto nevím jestli to mužem jíst když v tom jsou 2 celé vajíčka :think: jinak všechno dám do jedné nádoby a pak to mixuju. Mám to z receptu na YT.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5178
26.9.18 20:06
@Lenka_Hal píše:
To neni pak tak krasne huste…

Mam ji hustou i rucne. To delam kdyz delam jen male mnozstvi, to jsem zkousela slehacem jen jednou a majolka byla vsude, jen ne v misce :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26569
26.9.18 20:09
@Legokostka píše:
Vždy jsem dala 150-200ml oleje, 2 žloutky, trochu soli, pepře a cukru, 1pl hořčice a kapku citrónu a rozmixovala tyčákem a jak říkám - poprvé to šlo ale pak už ne. Teď jsem teda citron neměla ale jinak všechno stejné a ,,voda" - tak jsem to vylila. Pak mi to nedalo a zkusila jsem to znova už bez hořčice. Taky vodnaté. Jediné co změnilo hustotu byly ty bílky.Asi to budu dělat z celých vajec :think: A ještě teda zkusím to mléko :palec: Ono už tady asi ani tak nejde o tu majonézu samotnou jako o to abych ji prostě pokořila! :D :D :D

Ja mliko nepiju, takze tohle pro me pada…ale ja spis tipuju, ze jsi tam nemela dost kyseleho. U mne teda rozdil mezi jen zloutkem a celym vajickem neni zadny. Cukr tam vubec nedavam.Mivam na jednu podobnou davku majonezy dve polevkove lzice octu a citronove stavy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5178
26.9.18 20:09
@Legokostka píše:
Prave to byl posledni zbateček oleje co jsem mela :D musela jsem to zkusit znova no :D taky proto nevím jestli to mužem jíst když v tom jsou 2 celé vajíčka :think: jinak všechno dám do jedné nádoby a pak to mixuju. Mám to z receptu na YT.

Ja ji teda delam tak, ze lehce rozmichnu zloutek a postupne zamichavam po malych mnozstvich olej, fakt vzdy jen trochu nebo slabounkym curkem. Tak me to naucila babicka a nikdy jsem ji vodovou nemela a vzdycky krasne hustou.
A jen zloutek a olej, nic jineho. Ani sul, ani nic kyseleho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26569
26.9.18 20:13
@histep píše:
Mam ji hustou i rucne. To delam kdyz delam jen male mnozstvi, to jsem zkousela slehacem jen jednou a majolka byla vsude, jen ne v misce :lol:

Ja to teda rucne do te uplne az tuhe hustoty nevysleham a rozhodne je nutne to slehat v takove te vysoke nadobe k tomu urcene, jednak to nelita vsude kolem a ono to i lip funguje. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26569
26.9.18 20:14

Mozna mame ruzne predstavy u te spravne hustote :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie