Nepovedená majonéza

Fotoalbum tématu (1) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Legokostka
Nováček 8 příspěvků 26.09.18 19:28
Nepovedená majonéza

Ahoj, prosím potřebuju poradit. Našla jsem si recept na domaci majonézu a když jsem ji dělala poprvé tak mi vyšla krásně. Jenže pri dalších pokusech (ale úplně stejném postupu) byla hrozně řídká, jako voda. Teď jsem se o to pokusila znovu a zase stejné. Jenže jsem se nehodlala vzdát a pokusila jsem se to zachránit. A tak jsem do cca 130ml oleje přidala další žloutek (jeden jsem tam už mela) a pořád nic. Nakonec jsem tam ze zoufalství dala i ty oddělé bílky a zase mixovala. A ono to trochu zhoustlo. Teď to má konzistenci jako omáčka, je to takove bile a vůbec nevím zda-li to je ještě poživatelné :D zkusila jsem to dát do lednice jestli to nepomůže. Nevíte čím by to mohlo být, že mi vždycky vyjde tak vodnatá? Všechno mám pokojové teploty..Štve mě to protože dávat 70kc za majonézu se mi fakt nechce. Děkuju za každou radu :)

Stránka:  1 2 Další »
Reakce:
skorotehotna
Kecalka 328 příspěvků 26.09.18 19:34

Já se domácích majonez teda něco nadělala a vždy jsme používala stejný postup. A jediné co jsme vypozorovala, když se mi asi 3× nepovedla, byla vajíčka. Jediný rozdíl bylo vejce. Dávám celé a většinou, pokud sama dala domácí vejce, nebyl výsledek tak skvěý, jako když jsem dala kupované vejce. Ničeho jiného jsem si bohužel nevšimla.

Olej, postup, a ostatní suroviny používám stejné, takže vajíčka jsem vyhodnotila jako jediného viníka.

Kajak18
Kecalka 257 příspěvků 26.09.18 19:45

Já teda dělám z celých vajíček. Když jsem jednou zkoušela jen ze žloutků, tak jsem měla taky „vodu“. Pokud se mi někdy stane, že mi nechce zhoustnout, tak začnu od znova a řídkou majonézu do toho nového pomalu zapracuji. Když jsem byla těhotná a nechtěla jsem jíst vajíčko, tak jsem místo něho dala mlíko - to bylo hustý vždy až moc.

Příspěvek upraven 26.09.18 v 19:57

laducha
Generální žvanilka 21748 příspěvků 26.09.18 19:45

Zkus část oddělit a přidat do ní studené mléko z lednice a znovu vyšlehej. Když se zadaří, udělej i zbylou část. Mně to funguje.

Lenka_Hal
Kelišová 5710 příspěvků 26.09.18 19:49

Nic nepises o postupu. Jde o to, ze lecitin ve zloutku umoznuje dokonaleho promichani oleje a slozky na bazi vody (=emulze) a k tomu, aby to fungovalo je treba kysele prostredi. Krasne funguje cele vajicko, nemusi to byt jen zloutek s tim lecitinem, kvuli kyselosti je tam bud ocet nebo citronova stava. Vsemu pomuze i trocha horcice. A hlavne, to jak to michas, to jde v podstate docilit jen rucnim slehacem. Vynechala jsi neco z toho?

Uživatel je onlinehistep
Závislačka 3682 příspěvků 26.09.18 19:57

@Legokostka Lijes ten olej ke zloutku hodne pomalu? Vzdy jen trochu, dukladne vymichat a teprve pak dalsi olej?
Zarazilo me v tvem popisu ze jsi dala zloutek ke 130ml oleje… :think:

Uživatel je onlinehistep
Závislačka 3682 příspěvků 26.09.18 19:58

@Lenka_Hal Da se to krasne vymichat i rucne vareckou, nejen slehacem.

Lifka
Kecalka 275 příspěvků 1 inzerát 26.09.18 19:59

Take se mi stavalo, že jsem místo majolky měla vodu. Teď se mi to už nestava a bylo to tim, že mělo rozdílnou teplotu vejce a olej. Vajička mám v lednici a olej ne. Teď to dělám tak, že dám 2 deci oleje a do toho celé vejce plus sůl a dalši ingredience jako hořčici
nechám ohřát v mistnosti pak ponorným mixerem vyšlehám už se mi vždy povede.

Legokostka
Nováček 8 příspěvků 26.09.18 20:03

Vždy jsem dala 150-200ml oleje, 2 žloutky, trochu soli, pepře a cukru, 1pl hořčice a kapku citrónu a rozmixovala tyčákem a jak říkám - poprvé to šlo ale pak už ne. Teď jsem teda citron neměla ale jinak všechno stejné a ,,voda" - tak jsem to vylila. Pak mi to nedalo a zkusila jsem to znova už bez hořčice. Taky vodnaté. Jediné co změnilo hustotu byly ty bílky.Asi to budu dělat z celých vajec :think: A ještě teda zkusím to mléko :palec: Ono už tady asi ani tak nejde o tu majonézu samotnou jako o to abych ji prostě pokořila! :D :D :D

Lenka_Hal
Kelišová 5710 příspěvků 26.09.18 20:03
@histep píše:
@Lenka_Hal Da se to krasne vymichat i rucne vareckou, nejen slehacem.

To neni pak tak krasne huste…

Legokostka
Nováček 8 příspěvků 26.09.18 20:05
@histep píše:
@Legokostka Lijes ten olej ke zloutku hodne pomalu? Vzdy jen trochu, dukladne vymichat a teprve pak dalsi olej?
Zarazilo me v tvem popisu ze jsi dala zloutek ke 130ml oleje… :think:

Prave to byl posledni zbateček oleje co jsem mela :D musela jsem to zkusit znova no :D taky proto nevím jestli to mužem jíst když v tom jsou 2 celé vajíčka :think: jinak všechno dám do jedné nádoby a pak to mixuju. Mám to z receptu na YT.

Uživatel je onlinehistep
Závislačka 3682 příspěvků 26.09.18 20:06
@Lenka_Hal píše:
To neni pak tak krasne huste…

Mam ji hustou i rucne. To delam kdyz delam jen male mnozstvi, to jsem zkousela slehacem jen jednou a majolka byla vsude, jen ne v misce :lol:

Lenka_Hal
Kelišová 5710 příspěvků 26.09.18 20:09
@Legokostka píše:
Vždy jsem dala 150-200ml oleje, 2 žloutky, trochu soli, pepře a cukru, 1pl hořčice a kapku citrónu a rozmixovala tyčákem a jak říkám - poprvé to šlo ale pak už ne. Teď jsem teda citron neměla ale jinak všechno stejné a ,,voda" - tak jsem to vylila. Pak mi to nedalo a zkusila jsem to znova už bez hořčice. Taky vodnaté. Jediné co změnilo hustotu byly ty bílky.Asi to budu dělat z celých vajec :think: A ještě teda zkusím to mléko :palec: Ono už tady asi ani tak nejde o tu majonézu samotnou jako o to abych ji prostě pokořila! :D :D :D

Ja mliko nepiju, takze tohle pro me pada…ale ja spis tipuju, ze jsi tam nemela dost kyseleho. U mne teda rozdil mezi jen zloutkem a celym vajickem neni zadny. Cukr tam vubec nedavam.Mivam na jednu podobnou davku majonezy dve polevkove lzice octu a citronove stavy…

Uživatel je onlinehistep
Závislačka 3682 příspěvků 26.09.18 20:09
@Legokostka píše:
Prave to byl posledni zbateček oleje co jsem mela :D musela jsem to zkusit znova no :D taky proto nevím jestli to mužem jíst když v tom jsou 2 celé vajíčka :think: jinak všechno dám do jedné nádoby a pak to mixuju. Mám to z receptu na YT.

Ja ji teda delam tak, ze lehce rozmichnu zloutek a postupne zamichavam po malych mnozstvich olej, fakt vzdy jen trochu nebo slabounkym curkem. Tak me to naucila babicka a nikdy jsem ji vodovou nemela a vzdycky krasne hustou.
A jen zloutek a olej, nic jineho. Ani sul, ani nic kyseleho.

Lenka_Hal
Kelišová 5710 příspěvků 26.09.18 20:13
@histep píše:
Mam ji hustou i rucne. To delam kdyz delam jen male mnozstvi, to jsem zkousela slehacem jen jednou a majolka byla vsude, jen ne v misce :lol:

Ja to teda rucne do te uplne az tuhe hustoty nevysleham a rozhodne je nutne to slehat v takove te vysoke nadobe k tomu urcene, jednak to nelita vsude kolem a ono to i lip funguje. :D

Stránka:  1 2 Další »
Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu
Reklama

Poslední články

Diskuze s tatínkem Janem: O hraní i péči o nemocné dítě

Pojďte si popovídat do diskuze na eMiminu s tatínkem, který po narození... číst dále >

Vánoční úklid: Hlavně zůstat v klidu

Vánoce a úklid. Každý rok je to pořád dokola. Víte, že to musíte udělat, ale... číst dále >

Články z Expres.cz

Šlofík dne: Pašeračka Tereza si u soudu zdřímla. „Je nemocná,“ řekl nám zdroj

Pravidelné návštěvy soudu ji pěkně zmáhají. Během posledního soudního líčení... číst dále >

Dobrý den, prsa ven: Vnadná Štěpánová ukázala víc, než chtěla

Herečka Bára Štěpánová (59) sice filmy, v nichž hrají prim její vnady, nemá... číst dále >

Články z Ona Dnes

Se třemi dětmi rezignujete na spoustu věcí, říká pediatrička Karolová

Jako dětská lékařka odešla Kateřina Karolová sbírat zkušenosti na kliniku do... číst dále >

Žena se po porodu dva týdny mazlila s předčasně narozenou mrtvou dcerou

Emma Woodhouseová musela podstoupit akutní císařský řez kvůli poškozené... číst dále >