Reklama

Nepovedená majonéza

Fotoalbum tématu (1) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Legokostka
Nováček 8 příspěvků 26.09.18 19:28
Nepovedená majonéza

Ahoj, prosím potřebuju poradit. Našla jsem si recept na domaci majonézu a když jsem ji dělala poprvé tak mi vyšla krásně. Jenže pri dalších pokusech (ale úplně stejném postupu) byla hrozně řídká, jako voda. Teď jsem se o to pokusila znovu a zase stejné. Jenže jsem se nehodlala vzdát a pokusila jsem se to zachránit. A tak jsem do cca 130ml oleje přidala další žloutek (jeden jsem tam už mela) a pořád nic. Nakonec jsem tam ze zoufalství dala i ty oddělé bílky a zase mixovala. A ono to trochu zhoustlo. Teď to má konzistenci jako omáčka, je to takove bile a vůbec nevím zda-li to je ještě poživatelné :D zkusila jsem to dát do lednice jestli to nepomůže. Nevíte čím by to mohlo být, že mi vždycky vyjde tak vodnatá? Všechno mám pokojové teploty..Štve mě to protože dávat 70kc za majonézu se mi fakt nechce. Děkuju za každou radu :)

Stránka:  1 2 Další »

Reklama

Reakce:
 
skorotehotna
Kecalka 185 příspěvků 2 inzeráty 26.09.18 19:34

Já se domácích majonez teda něco nadělala a vždy jsme používala stejný postup. A jediné co jsme vypozorovala, když se mi asi 3× nepovedla, byla vajíčka. Jediný rozdíl bylo vejce. Dávám celé a většinou, pokud sama dala domácí vejce, nebyl výsledek tak skvěý, jako když jsem dala kupované vejce. Ničeho jiného jsem si bohužel nevšimla.

Olej, postup, a ostatní suroviny používám stejné, takže vajíčka jsem vyhodnotila jako jediného viníka.

 
Kajak18
Kecalka 220 příspěvků 26.09.18 19:45

Já teda dělám z celých vajíček. Když jsem jednou zkoušela jen ze žloutků, tak jsem měla taky „vodu“. Pokud se mi někdy stane, že mi nechce zhoustnout, tak začnu od znova a řídkou majonézu do toho nového pomalu zapracuji. Když jsem byla těhotná a nechtěla jsem jíst vajíčko, tak jsem místo něho dala mlíko - to bylo hustý vždy až moc.

Příspěvek upraven 26.09.18 v 19:57

 
laducha
Generální žvanilka 21575 příspěvků 26.09.18 19:45

Zkus část oddělit a přidat do ní studené mléko z lednice a znovu vyšlehej. Když se zadaří, udělej i zbylou část. Mně to funguje.

 
Lenka_Hal
Závislačka 4819 příspěvků 26.09.18 19:49

Nic nepises o postupu. Jde o to, ze lecitin ve zloutku umoznuje dokonaleho promichani oleje a slozky na bazi vody (=emulze) a k tomu, aby to fungovalo je treba kysele prostredi. Krasne funguje cele vajicko, nemusi to byt jen zloutek s tim lecitinem, kvuli kyselosti je tam bud ocet nebo citronova stava. Vsemu pomuze i trocha horcice. A hlavne, to jak to michas, to jde v podstate docilit jen rucnim slehacem. Vynechala jsi neco z toho?

 
histep
Závislačka 3263 příspěvků 26.09.18 19:57

@Legokostka Lijes ten olej ke zloutku hodne pomalu? Vzdy jen trochu, dukladne vymichat a teprve pak dalsi olej?
Zarazilo me v tvem popisu ze jsi dala zloutek ke 130ml oleje… :think:

 
histep
Závislačka 3263 příspěvků 26.09.18 19:58

@Lenka_Hal Da se to krasne vymichat i rucne vareckou, nejen slehacem.

 
Lifka
Kecalka 270 příspěvků 1 inzerát 26.09.18 19:59

Take se mi stavalo, že jsem místo majolky měla vodu. Teď se mi to už nestava a bylo to tim, že mělo rozdílnou teplotu vejce a olej. Vajička mám v lednici a olej ne. Teď to dělám tak, že dám 2 deci oleje a do toho celé vejce plus sůl a dalši ingredience jako hořčici
nechám ohřát v mistnosti pak ponorným mixerem vyšlehám už se mi vždy povede.

 
Legokostka
Nováček 8 příspěvků 26.09.18 20:03

Vždy jsem dala 150-200ml oleje, 2 žloutky, trochu soli, pepře a cukru, 1pl hořčice a kapku citrónu a rozmixovala tyčákem a jak říkám - poprvé to šlo ale pak už ne. Teď jsem teda citron neměla ale jinak všechno stejné a ,,voda" - tak jsem to vylila. Pak mi to nedalo a zkusila jsem to znova už bez hořčice. Taky vodnaté. Jediné co změnilo hustotu byly ty bílky.Asi to budu dělat z celých vajec :think: A ještě teda zkusím to mléko :palec: Ono už tady asi ani tak nejde o tu majonézu samotnou jako o to abych ji prostě pokořila! :D :D :D

 
Lenka_Hal
Závislačka 4819 příspěvků 26.09.18 20:03
@histep píše:
@Lenka_Hal Da se to krasne vymichat i rucne vareckou, nejen slehacem.

To neni pak tak krasne huste…

 
Legokostka
Nováček 8 příspěvků 26.09.18 20:05
@histep píše:
@Legokostka Lijes ten olej ke zloutku hodne pomalu? Vzdy jen trochu, dukladne vymichat a teprve pak dalsi olej?
Zarazilo me v tvem popisu ze jsi dala zloutek ke 130ml oleje… :think:

Prave to byl posledni zbateček oleje co jsem mela :D musela jsem to zkusit znova no :D taky proto nevím jestli to mužem jíst když v tom jsou 2 celé vajíčka :think: jinak všechno dám do jedné nádoby a pak to mixuju. Mám to z receptu na YT.

 
histep
Závislačka 3263 příspěvků 26.09.18 20:06
@Lenka_Hal píše:
To neni pak tak krasne huste…

Mam ji hustou i rucne. To delam kdyz delam jen male mnozstvi, to jsem zkousela slehacem jen jednou a majolka byla vsude, jen ne v misce :lol:

 
Lenka_Hal
Závislačka 4819 příspěvků 26.09.18 20:09
@Legokostka píše:
Vždy jsem dala 150-200ml oleje, 2 žloutky, trochu soli, pepře a cukru, 1pl hořčice a kapku citrónu a rozmixovala tyčákem a jak říkám - poprvé to šlo ale pak už ne. Teď jsem teda citron neměla ale jinak všechno stejné a ,,voda" - tak jsem to vylila. Pak mi to nedalo a zkusila jsem to znova už bez hořčice. Taky vodnaté. Jediné co změnilo hustotu byly ty bílky.Asi to budu dělat z celých vajec :think: A ještě teda zkusím to mléko :palec: Ono už tady asi ani tak nejde o tu majonézu samotnou jako o to abych ji prostě pokořila! :D :D :D

Ja mliko nepiju, takze tohle pro me pada…ale ja spis tipuju, ze jsi tam nemela dost kyseleho. U mne teda rozdil mezi jen zloutkem a celym vajickem neni zadny. Cukr tam vubec nedavam.Mivam na jednu podobnou davku majonezy dve polevkove lzice octu a citronove stavy…

 
histep
Závislačka 3263 příspěvků 26.09.18 20:09
@Legokostka píše:
Prave to byl posledni zbateček oleje co jsem mela :D musela jsem to zkusit znova no :D taky proto nevím jestli to mužem jíst když v tom jsou 2 celé vajíčka :think: jinak všechno dám do jedné nádoby a pak to mixuju. Mám to z receptu na YT.

Ja ji teda delam tak, ze lehce rozmichnu zloutek a postupne zamichavam po malych mnozstvich olej, fakt vzdy jen trochu nebo slabounkym curkem. Tak me to naucila babicka a nikdy jsem ji vodovou nemela a vzdycky krasne hustou.
A jen zloutek a olej, nic jineho. Ani sul, ani nic kyseleho.

 
Lenka_Hal
Závislačka 4819 příspěvků 26.09.18 20:13
@histep píše:
Mam ji hustou i rucne. To delam kdyz delam jen male mnozstvi, to jsem zkousela slehacem jen jednou a majolka byla vsude, jen ne v misce :lol:

Ja to teda rucne do te uplne az tuhe hustoty nevysleham a rozhodne je nutne to slehat v takove te vysoke nadobe k tomu urcene, jednak to nelita vsude kolem a ono to i lip funguje. :D

Stránka:  1 2 Další »

Reklama

 Váš příspěvek
Reklama

Reklama

Poslední články

České porodnice nedodržují standardy pro podporu kojení, ukázal průzkum

Jak před pár dny informoval portál iDNES.cz, porodnice by podle UNICEF a... číst dále >

Rakovina prsu může postihnout každou ženu. Včasné odhalení je klíčové

Říjen je celosvětově označován jako měsíc boje proti rakovině prsu. Cílem... číst dále >

Články z Expres.cz

Novak Djokovič je v Praze! Na rozlučku Štěpánka si přivezl manželku Jelenu

Legendární český tenista Radek Štěpánek sice kariéru ukončil už loni v... číst dále >

„Co je to Řeporyje?“ Venkov s výhodami města, kde se občas střílí. A Novotným

Nejstarší písemná zpráva o Řeporyjích je z roku 1277, kdy je Přemysl Otakar... číst dále >

Články z Ona Dnes

Superpotravina mák v hlavní roli. Upečte si bábovku, makovník či závin

Česká republika je makovou velmocí a mák je jednou z nejtradičnějších surovin... číst dále >

Máš doma tyrana, vypadni od něj, radila vyměněná manželka

V jedné domácnosti z Výměny manželek si tentokrát zkusili spolu deset dnů žít... číst dále >