Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@PaníKadrnožková úkoly děláme sami v místnosti, kdy je tam ticho a já taky pracuju, abych ho nerušila. On neustále odbíhá a řeší třeba počet suků v psacím stole. Napíše slovo a vymýšlí k němu rýmy. Opakuje nesmysly - 5+8= 10, 98, 64, 20, 1974… A to vydržel 5 minut.
Televizi má jen 20 minut večer, když má úkoly, je vykoupaný, navecereny, převlečený, udělané všechny jeho domácí povinnosti.
Ale pošlu ho převléct a za 20 minut ho najdu, jak sedí s teplakama u kotníků a točí ponožkou jako lasem.
Mě štve i ta škola, kdy chodí pocmarany a denně večer musím doslova drhnout. Ničí si pera, ztrácí oblečení. Rozstrihal si gumu na pidikousky. To je teda jeho problém. Ma nárok na 1 gumu na měsíc. To pak kupuje z kapesneho.
Já nevím, mě to přijde hrozně vtipný, jak to popisuješ. Přijde mi celkem kreativní. A co znamenají ta čísla, co si vykládá? Gumu si rozstříhal jen tak nebo chtěl zjistit tvrdost? Já třeba gumy v dětství žvýkala, každá má jinou chuť ![]()
Prostě, chápu že jsi na mrtvici, ale jestli ze školy nejsou stížnosti, tak já bych to vejš nehnala. Tyhle libůstky budou předmětem veselých rodinných historek, ale určitě nechoď pro certifikát ![]()
@PaníKadrnožková kreativní je.
Gumu si rozstrihal, protože se nudil. Co měsíc, to minimálně jedna padne. Loni zlikvidoval pastelky a to kompletně.
Nebo si vytáhl o matematice modelinu a popatlal se s ní. Modelína se opravdu špatně myje. Čísla neznamenají nic. Prostě plácá nesmysly. Občas to tam i napíše, protože jak to dlouho plácá a nesoustředí se, tak to tam najednou je.
On pořád vydává zvuky, soupe nohama, mele se, poposedava.
Ráno jsem jak kafemlejnek a pořád opakuju, že se má oblékat.
Příští rok mi ho nevezmou si družiny a to bude hukot.
@Anonymní píše:
@PaníKadrnožková kreativní je.
Gumu si rozstrihal, protože se nudil. Co měsíc, to minimálně jedna padne. Loni zlikvidoval pastelky a to kompletně.
Nebo si vytáhl o matematice modelinu a popatlal se s ní. Modelína se opravdu špatně myje. Čísla neznamenají nic. Prostě plácá nesmysly. Občas to tam i napíše, protože jak to dlouho plácá a nesoustředí se, tak to tam najednou je.
On pořád vydává zvuky, soupe nohama, mele se, poposedava.
Ráno jsem jak kafemlejnek a pořád opakuju, že se má oblékat.
Příští rok mi ho nevezmou si družiny a to bude hukot.
A co na něj zabírá? Když s ním sedíš a s plnou pozorností děláte ty věci spolu, tak dělá co? Zkusilas někdy odcházet, když ještě není oblečený? aby šel třeba v kalhotech od pyžama (a sebou mít normální kalhoty)? Jakoby vyhrotit tu situaci ve stylu: důsledkem toho, že ty neuděláš, co se má, není to, že se maminka bude zlobit, ale to, že půjdeš do školy a budeš mít pyžamo, tudíž budeš za blázna… Důsledkem toho, že neuděláš úkol, je, že nebudeš mít hotový úkol…
Třeba můj kluk nevydrží, když mu při cvičení (na housle) něco strašně chytrýho vykládám, on je schopný do toho hrát, já zvyšuju hlas a on hraje hlasitěji. Zabere až úplně vklidu přestat mluvit a usmívat se na něj a zeptat se: Tak jdeme na to… on nic (neví)… Co jsem teď řekla?… Nevím. Tak poslouchej.
Jakoby má ještě ze mě respekt a ví, že když s ním nebudu cvičit, tak se nenaučí novou skladbu a navíc to bude nuda. Ale taky se občas rozeřvu, protože mi leze příšerně na nervy.
Ještě mě napadlo, abys neřešila, co on vyvádí ve škole (pokud teda nežaluje úča). Ušetříš nervy ![]()
U prikladu 5+8 zna spravnou odpoved a jen blbne nebo to nevi a zkousi, zda se trefi do vysledku? Prijde mi, jako by takovehle ukoly byly pod jeho uroven. Pak ho to logicky nebavi a vymysli vsechno mozne, jen aby se tomu vyhnul. Termin do PPP bych si nechala a pripadne za 3 mesice ho zrusite. Lepsi, nez zase cekat ctvrt roku. Chovanim mi hodne pripomina syna kamaradky. Ten nici na co prijde (tuzky, obleceni), nevnima, nevydrzi v klidu a je mimoradne nadany.
@PaníKadrnožková když s ním sedím, tak se předvádí a odvádí pozornost.
Něco podobného jsem mu už taky udělala. Bez většího efektu.
@luci.no umí. On se nudí. Všechno dělá z nudy.
Tak řekla bych, že minimálně polovina „problémů“ vznikla tím, že je to dítě. Oni prostě nepřemýšlejí 10 úkonů dopředu. Můj kluk (8) je schopen ze dvou jednoznačných pokynů neudržet ani jeden a to bych řekla, že je bystrý. „Zabal si do kufru bundu a vyndej z toho ty věci“, on odkluše, já si všimnu, že tu bundu nemá, tak mu dám bundu, a on přijde s kufrem s bundou a v tom kufru jsou TY věci
to mají prý zvládnout dvouleté děti
minulý rok měl na lednici papír se seznamem úkolů na ráno: umýt se, vyčistit zuby (ano, jsou to dva různé pokyny), zabalit svačinu, vzít papírek s „odchodem“ a ve středu mobil. A odškrtával…
Nevím, co pomůže. řekla bych určitě věk, řád a režim, určitě klid (např. nedělat úkoly u televize), komplexnější úkoly rozdělit na dílčí (třeba úkol nedělat celý najednou), a trénink s kontrolou: zopakuj mi, co uděláš, až přijdeš do školy (svlíknu se, čepici do rukávu bundy, bačkory, odcházím), zopakuj mi, co budeš mít odpoledne sebou (ztracenou čepici, tašku, housle, plavání)… takhle nějak to zkouším, on je schopen ráno sníst snídani a jít hrát na klavír, televizi jsem vypla už dááááááávno, to nebyl schopný se ani oblíknout
držím palce