Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Sestra má partnerku a ta má malého chlapečka, vychovávají ho obě od narození. Oběma holkám říká mami, když to musí specifikovat, tak použije jméno (,,maminka Petinka říkala…").
Nedávno tu byla diskuze s podobným tématem, ačkoliv z jiné strany.
https://www.emimino.cz/…stvi-325159/
Znám takto dva páry, u obou je to rovnocené - maminka X a maminka Y.
Kamarátka je nebio mama a syn ju oslovuje menom rovnako ako jej partnerka ![]()
Já mám teda dva kamarády, jeden je bio a druhý si ho vzal s dítětem a kluk říká tátovi normálně tati a druhému (tedy manželovi táty) říká normálně jménem, takhle bych to viděla ideálně i u žen, kdyby byly dvě spolu. ![]()
Naše děti nás obě nazývají mami, když je potřeba konkrétní mamku řeknou mami a jméno. Nastavili si to tak sami.
@Anonymní píše:
Naše děti nás obě nazývají mami, když je potřeba konkrétní mamku řeknou mami a jméno. Nastavili si to tak sami.
A nevadí bio mámě, že musí byt spešl specifikována?
Znám pár a dítě oslovuje mami X a nebo mami Y. Ale stejně většinou volá jen Mamíííí! a je jedno kdo se ozve ![]()
Jsem nad tím přemýšlela na základně té diskuze o „mamoušovi“.
A říkala jsem si, že kdybych se ocitla v takové situaci, tak bych:
Takže MAMKA a MAMČA.
Mě se líbil v diskuzi pod deníčkem návrh mami a teto. Nebo mami a druhá jménem.
@tininas píše:
Jsem nad tím přemýšlela na základně té diskuze o „mamoušovi“.A říkala jsem si, že kdybych se ocitla v takové situaci, tak bych:
Takže MAMKA a MAMČA.
- Biologickou matku nazývala mamka - „K“, protože je přece jen matka, maminka.
- Nebiologickou nazývala mamča - „Č“ jako že dřív byl tatíček.
já jenom že i desetiletá neteř se občas splete a řekne mi mami a ne teto. Učit dvouletáka, že já nejsem mamka ale přece mamča musí být docela hardcore ne ![]()
@Bubla_Bučková píše:
já jenom že i desetiletá neteř se občas splete a řekne mi mami a ne teto. Učit dvouletáka, že já nejsem mamka ale přece mamča musí být docela hardcore ne
No hlavně kolik dětí nepoužívá pro mamku (i taťku) jenom jedno oslovení. Mám v okolí dva lesbicé páry, u jednoho děti říkají biologické matce mami a druhé jménem, u druhého jsou obě mamky, při potřebě specifikace použíjí ještě křestní jméno.
@Bubla_Bučková píše:
já jenom že i desetiletá neteř se občas splete a řekne mi mami a ne teto. Učit dvouletáka, že já nejsem mamka ale přece mamča musí být docela hardcore ne
Ale tak přece nejde o to striktní rozlišování. Prostě jde o diferenciaci, že existují různá pojmenování pro dvě osoby stejného pohlaví ve sdílené domácnosti, jejichž funkce se můžou stírat. ![]()
Mně je absolutně jedno, jestli mě dvouletý nebo tříletý syn oslovuje mami, nebo tati. A stává se to docela často. A jestli si to budou plést i v 10 letech, tak je mi to taky fuk. ![]()
Ono to rozlišení v pojmenování nejspíš ty lesbické mamky/mamči potřebují víc než jejich děti - usuzuji dle diskuzí.
@tininas to jo. Za mě prostě mamka x a mamka y. Vždyť jsou přece rodina
No to už je jejich věc…
@Bubla_Bučková píše:
@tininas to jo. Za mě prostě mamka x a mamka y. Vždyť jsou přece rodinaNo to už je jejich věc…
Jj. Nehádám se. Jen jsem měla potřebu virtuálnímu světu na e-miminu říct svůj názor.
Mě to přijde jen příliš dlouhé např. mamko Katko a mamko Lenko. A to jsem zvolila ještě krátké jména.
Těchto problémů jsem díkybohu ušetřena, takže ať si to ty bio a nebio rodiče rozhodnou sami - takže s Tebou prakticky souhlasím. ![]()
Hezký zbytek dne BB.
Příspěvek upraven 30.08.18 v 16:01